Controlul hepatitelor virale în România: crearea unui registru național și campanii de informare

  • Eliminare Hepatita C



„Informații pentru acțiuni țintite” reprezintă una din direcțiile strategice ale Planului-cadru național elaborat de Ministerul Sănătății privind controlul hepatitelor virale B, C şi D pentru perioada 2018 – 2030. Obiectivele acestuia sunt dezvoltarea unui sistem strategic și solid de informare pentru a cunoaște și înțelege epidemia hepatitică virală și a formula intervenții țintite și implementarea de acțiuni de informare, educare și conștientizare a populației.

Obiectiv 1: Ameliorarea funcționării sistemului informațional

Se dorește ca până în anul 2020 sistemul național de supraveghere a infecțiilor cu virus hepatitic să permită evaluarea incidenței, să ofere date pentru estimările privind povara bolii și să efectueze monitorizarea eficientă în timp real a cazurilor de diagnostic, tratament și îngrijire a hepatitei virale, inclusiv în populațiile vulnerabile specifice.

abonare

Pentru îndeplinirea acestui scop se urmărește:

  1. revizuirea cadrului legislativ național privind supravegherea și raportarea hepatitelor virale;
  2. ameliorarea gradului de raportare a hepatitelor acute și cronice;
  3. realizarea de studii și estimări privind povara hepatitelor în populația generală și în grupuri vulnerabile (inclusiv incidență, prevalență, mortalitatea;
  4. atingerea consensului părților implicate asupra datelor;
  5. crearea unui registru național pentru hepatite.

Conform studiilor clinice, România înregistrează niveluri ridicate ale prevalenței infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C, însă sistemul informațional de rutină oferă o cunoaștere fragmentară a cazurilor noi de boală, iar inexistența unui registru de boală limitează posibilitățile de urmărire a evoluției bolii.

Monitorizarea epidemiologică este deosebit de importantă având în vedere numărul mare de infecții asimptomatice (persoane care au virusul în corp dar nu au simptome). În acest sens, un rol important revine proiectului „Sprijin pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C”, în cadrul căruia va fi elaborat un sistem informațional de înregistrare a testărilor, ce va fi interconectat cu Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT).

Ministerul Sănătății va reglementa obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale de a raporta în RUBT fiecare caz de infecție (acută sau cronică) cu VHB/D sau VHC depistat. Astfel, registrul va oferi date epidemiologice actualizate și, prin coroborarea cu datele despre pacienții aflați în tratament anti-viral, va furniza specialiștilor și decidenților dovezile necesare pentru definirea politicilor de sănătate publică în această arie terapeutică.

Obiectiv 2: Comunicare și informare

Se dorește finanțarea și includerea în Programele naționale de prevenție până în anul 2020 a Strategiei de comunicare și conștientizare în domeniul hepatitelor, prin:

  1. Elaborarea unui plan multianual de comunicare și conștientizare în domeniul hepatitelor;
  2. Educarea și pregătirea profesioniștilor medicali (asupra procedurilor aplicabile în timpul efectuării manevrelor medicale), a decidenților, a reprezentanților media și a populației ( asupra metodelor de prevenție, oportunităților de testare, diagnostic și tratament, cu adaptare pentru grupurile cu risc înalt);
  3. Intervenții pentru combaterea stigmatizării/discriminării;
  4. Intervenții de conștientizare și testare voluntară anonimă în populația generală și în special în grupurile cu risc înalt.

Ministerul Sănătății va implementa anual campanii de informare, educare și conștientizare cu privire la siguranța actului medical și la mijloacele de prevenție a infecției cu virusuri hepatitice. Ziua mondială a hepatitei va fi aniversată anual.

De asemenea, în cadrul proiectului „Sprijin pentru derularea programelor de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C”, co-finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Capital Uman, va fi elaborată și implementată o campanie națională de informare, educare și conștientizare în domeniul infecțiilor cu virusuri hepatitice. Același proiect prevede și campanii regionale și locale în regiunile de dezvoltare țintă, și anume Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Sud-Est și Nord Est. Ambele tipuri de campanii vor fi destinate grupurilor vulnerabile care alcătuiesc grupul țintă al proiectului.

Urmărește o dezbatere în exclusivitate cu Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel și Dr. Marius Geantă despre planul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitei C din rândul problemelor de sănătate publică și despre progresele făcute până acum de țara noastră.

Citește și:

Sursă imagine feature: Andy Lamb.