Site icon Raportul de gardă

#COVID19 în România: 30% dintre decese sunt asociate cu diabetul zaharat. Ce recomandă experții și ce trebuie să știe pacienții?

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 afectează peste 3,5 milioane de persoane la nivel mondial, iar acest număr continuă să crească. Deși aproximativ 80% dintre cazuri se manifestă ca o infecție respiratorie ușoară, restul de persoane infectate pot suferi forme grave ale bolii, care necesită suport ventilator și terapie intensivă. Pentru evoluția severă a infecției, studiile epidemiologice au identificat o serie de factori de risc, printre care și diabetul zaharat (DZ). Având în vedere că prevalența estimată a acestei boli este de 11,6% în România, societățile medicale au elaborat recomandări pentru a asigura protecția pacienților diabetici, menținând simultan și controlul terapeutic pentru această boală cronică.

O trecere în revistă a impactului diabetului în COVID-19: prevalența acestuia printre decesele din România și sfaturile specialiștilor din cadrul societăților profesionale ADA, IDF și Forumul Român de Diabet. Reprezentare grafică realizată de editorul Raportuldegardă.ro – Ruxandra Schitea.

Infecția cu SARS-CoV-2 la pacientul diabetic

Analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 în Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observația că boala se asociază cu o mortalitate de 7,3% printre pacienții diabetici. Studierea unor cohorte mai mici de pacienți a condus la concluzii similare: într-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidența diabetului a fost de 42,3%, iar urmărirea a 191 de pacienți a condus la concluzia că diabetul zaharat crește riscul de evoluție letală a COVID-19 de 2,85 ori. 

Un alt studiu a urmărit pacienții care prezentau diabetul drept unică afecțiune cronică preexistentă, și a observat că aceștia au prezentat mai rar febră drept manifestare a infecției, diferență care s-a dovedit semnificativă statistic. Această manifestare particulară a bolii, mai silențioasă, poate împiedica apelul la servicii medicale în timp util și poate facilita evoluția severă a infecției, lipsită de supraveghere medicală. În plus, pacienții diabetici au prezentat anomalii paraclinice mai frecvent decât pacienții non-diabetici:

În plus, alte studii au relevat că pacienții cu dereglări ale metabolismului glucidic au o probabilitate mai mare să fie de sex masculin, supraponderali, sau vârstnici, să prezinte anomalii biologice (care indică disfuncție renală sau hidroelectrolitică) și să sufere episoade de hipoglicemie pe parcursul internării pentru COVID-19.

În ceea ce privește tratamentul antidiabetic, s-a observat că pacienții tratați cu insulină au necesitat creșterea dozelor pe parcursul spitalizării pentru COVID-19, iar cei care controlau diabetul doar cu terapii orale au necesitat adăugarea insulinei în schema terapeutică. Acest lucru indică o dereglare a controlului glicemic, asociată infecției cu SARS-CoV-2 la pacienții diabetici

Studii preliminare, din țări în care pandemia COVID-19 a căpătat amploare mai recent, aduc date similare celor din China. În Statele Unite, 10,9% dintre cazurile de COVID-19 raportate către CDC prezentau și diabet zaharat (proporție comparabilă cu prevalența DZ în populația generală SUA, de 10,1%). Printre acestea, prevalența diabetului a diferit marcat între pacienții cu evoluții diferite ale bolii:

Mecanismul prin care diabetul zaharat complică evoluția COVID-19 nu este cunoscut cu exactitate. Studii efectuate asupra altor infecții care se suprapun diabetului descriu hiperglicemia drept un promotor al imunosupresiei, iar infecțiile cu virusul SARS sau virusul gripal asociază și ele un prognostic rezervat la pacienții diabetici. În plus, diabetul se asociază cu bolile cardiovasculare și renale și cu vârsta înaintată, iar toți acești factori contribuie la evoluția severă a infecțiilor. Interacțiunea între diabet și virus este complexă, și nu se cunoaște cu siguranță dacă hiperglicemia contribuie la virulența SARS-CoV-2, sau dacă acesta modifică metabolismul glucidic. În plus, dezechilibrele metabolice cauzate de diabet sunt multiple și conduc la un status proinflamator și prooxidativ cronic în organism, ceea ce scade rezistența în fața virusului. 

Hiperglicemia poate contribui la riscul crescut de COVID-19 la diabetici

Cercetătorii au propus mai multe mecanisme prin care diabetul crește gradul de risc în COVID-19. Printre ipoteze se numără și concentrația crescută de plasminogen din organism, care apare atât în diabet, cât și în bolile cardiovasculare și renale (care, la rândul lor, sunt factori de risc pentru forme severe COVID-19). Această proenzimă este transformată în plasmină, care clivează fragmente din proteina S a coronavirusului, crescând virulența. 

Ipoteza care susține hiperglicemia drept promotor al evoluției severe COVID-19 este susținută de date din literatură, care compară evoluția pacienților cu diagnostic de diabet cu cea a pacienților cu hiperglicemie (care nu au diagnostic de diabet). Printre aceștia din urmă, rata de mortalitate este semnificativ mai mare: 41,7%, față de 14,8% printre pacienții diabetici. Mai multe funcții normale ale organismului sunt dereglate de apariția hiperglicemiei, printre care se numără: anomalii în funcția celulelor imunitare polimorfonucleare sau monocite (capacitatea de chemotaxie și fagocitoză), funcționarea anormală a sistemului complement sau a citokinelor. În plus, hiperglicemia poate indica afectarea directă a celulelor pancreatice de către virus.

Structura virusului SARS-CoV-2 și interacțiunea cu celulele organismului uman, prin intermediul receptorului ACE2

În cazul COVID-19, un element important este molecula care are rol de receptor pentru virus: enzima de conversie a angiotensinei (ACE2). Aceasta se găsește la suprafața celulelor care tapetează căile respiratorii și plămânii, facilitând intrarea virusului în organism, dar este regăsit în cantități mari și în celulele epiteliale din intestine, rinichi, și vase de sânge. În cazul pacienților diabetici, care urmează frecvent tratamente de inhibare a ACE2 (inhibitori de enzimă de conversie sau blocanți de receptor de angiotensină), prezența enzimei ACE2 este accentuată. IECA este frecvent administrat în scopul prevenției complicațiilor micro- și macrovasculare diabetice, care pot afecta sistemul cardiovascular și renal. Totuși, nu există dovezi care să indice întreruperea tratamentului IECA în diabet pe parcursul epidemiei COVID-19.

Important în evoluția ulterioară a pacienților este prezența în cantități mari a ACE2 la nivelul pancreasului endocrin (sursa insulinei, a cărei secreție și funcționare defectuoasă stă la baza diabetului). Au fost emise ipoteze conform cărora celulele producătoare de insulină pot fi infectate direct de SARS-CoV-2, ceea ce ar putea contribui la hiperglicemie pe parcursul infecției, sau chiar la dereglarea pe termen lung a funcției de glicoreglare și apariția diabetului la pacienții susceptibili. 

Recomandările Societăților de Diabetologie internaționale

Pentru evoluția severă a bolii, studiile epidemiologice au identificat o serie de factori de risc, printre care și diabetul zaharat. Asociațiile de Diabetologi din întreaga lume au comunicat pacienților conduita corectă pentru a se proteja împotriva infecției.

Asociația Americană de Diabetologie a sumarizat impactul COVID19 în diabet: 

Și Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a elaborat sfaturi pentru pacienții la risc de infecție severă cu SARS-CoV-2, printre care și pacienții cu diabet.

Reprezentanții Federației Internaționale de Diabet din Europa au elaborat o serie de recomandări, destinate pacienților cu diabet de tip 1 sau 2, care prezintă, de asemenea, o infecție acută (precum COVID-19). Controlul glicemic poate fi afectat în cazul infecțiilor respiratorii (precum gripa, raceala, faringita, bronșita, pneumonia sau COVID-19), infecțiilor de tract urinar, tulburărilor digestive, infecțiilor cutanate (precum abcesele care asociază febră). Pentru a preveni o evoluție severă a unei astfel de infecții, pacientul, aparținătorii și medicul curant trebuie să discute și să stabilească o strategie, care include ținta de glicemie, un protocol de modificare a dozelor terapeutice, dacă este necesar, frecvența de verificare a glicemiei sau cetonuriei (care poate indica cetoacidoza diabetică, o complicație periculoasă). În general, se recomandă:

În contextul pandemiei COVID-19, gestionarea corectă a fiecărui caz de diabet zaharat este cu atât mai importantă, pentru a evita decese cauzate de această infecție. Diabetul poate exacerba și alte infecții respiratorii, de aceea se recomandă vaccinarea periodică gripală și pneumococică.

Situația în România: impactul diabetului în mortalitatea infecției cu SARS-CoV-2 și recomandările Societăților profesionale din România

Diabetul zaharat este printre cele mai întâlnite afecțiuni cronice preexistente la pacienții care au decedat în urma infecției cu SARS-CoV-2, alături de hipertensiunea arterială. Conform datelor comunicate de Ministerul Sănătății, 147 din primele 500 de decese aveau și diagnostic de diabet (ceea ce reprezintă o prevalență de 29%). Dintre acestea, 47,62% au fost raportate drept diabet zaharat de tip II (datele fiind, însă, incomplete). Pacienții diabetici sufereau frecvent și de alte maladii cronice:

Cele mai recente date, comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică din România, raportează o prevalență de 30,3% a diabetului zaharat printre decesele cauzate de COVID-19, înregistrate până pe 3 mai 2020 pe teritoriul țării.

Persoanele cu boli cardiovasculare și diabet au risc crescut de evoluție severă a infecției cu COVID-19

Reprezentanții Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Prof. Dr. Gabriela Roman și Prof. Dr. Nicolae Hâncu, au elaborat o serie de recomandări specifice pentru persoanele de diabet:

Infografic Forumul Român de Diabet, în contextul pandemiei COVID-19: măsuri preventive, contra infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru pacienții cu diabet
Infografic Forumul Român de Diabet, în contextul pandemiei COVID-19: conduita corectă în cazul infectării cu SARS-CoV-2 sau în cazul prezentării de simptome specifice acestuia

La fel ca populația generală, pacienții cu diabet trebuie să respecte regulile de prezentare la medic în cazul suspiciunii de COVID-19, pentru a evita diseminarea infecției. Se recomandă contactarea serviciilor medicale prin telefon, nu prezentarea la medic, iar în așteptarea consultului se recomandă izolarea cazului suspect de celelalte persoane din gospodărie. Desigur, precauțiile generale contra COVID-19 sunt cu atât mai importante: igiena mâinilor, a tusei și strănutului (într-un șervețel sau în plica cotului), limitarea contactului interuman și a călătoriilor.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a vorbit, în cadrul podcastului #VociCuAutoritate, despre impactul COVID-19 asupra pacientului diabetic

Dr. Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog și vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sănătății a vorbit în ediția a 4-a a podcastului #VociCuAutoritate COVID-19 despre ce trebuie să știe pacienții diabetici în această perioadă de criză și care sunt regulile pe care ar trebui să le urmeze pentru a nu suferi complicații:

Citește și:

Exit mobile version