Răspunsul Iepurașului de Paște la pandemia #COVID19. Cum își va exercita acesta activitatea profesională esențială?

  • Ce spun studiile



UPDATE Aprilie 2020. În această perioadă, în care Sărbătorile Pascale se suprapun stării de urgență aferente pandemiei COVID-19, există un personaj al cărui comportament este mai important decât oricând – Iepurașul de Paște. Oare va respecta acesta măsurile de distanțare socială și izolare la domiciliu, sau va considera că rolul său de a aduce ouă de ciocolată copiilor este suficient de important încât să își asume riscul expunerii la SARS-CoV-2?

Autoritățile par să susțină cea de-a doua variantă: în Noua Zeelandă și în anumite regiuni din Statele Unite, rolul Iepurașului a fost declarat drept esențial. În contextul pandemiei COVID-19, essential worker este definit drept o persoană care întreprinde o activitate profesională indispensabilă funcționării normale a societății, precum pompierii, furnizorii de electricitate, apă sau gaz și, desigur, profesioniștii din sistemul sanitar. Aceștia își desfășoară activitatea urmând protocoale stricte de protecție personală (măști faciale, mănuși, păstrarea distanței față de alte persoane).

abonare
decizie guvernator Maine SUA activitate profesională esențială Iepuraș Paște
Iepurașul de Paște beneficiază de baza legală pentru îndeplinirea atribuțiilor profesionale, deosebit de importante în această perioadă: guvernatorul din regiunea Maine din SUA a semnat o decizie în vederea desemnării Iepurașului drept essential worker. Măsurile de distanțare socială se aplică și în acest caz.

Pe de altă parte, stresul exercitat asupra Iepurașului este deosebit de mare, ceea ce îl poate împiedica să-și exercite activitatea esențială. Acesta a discutat cu prietenii săi, liliacul și pangolinul, care sunt susceptibili de a fi infectați cu tulpini virale foarte apropiate de SARS-CoV-2 (din care acesta a evoluat și a traversat bariera speciilor), care însă au dezvoltat mecanisme de apărare și nu dezvoltă forme clinice severe în urma infecției cu un coronavirus. În plus, a discutat și cu animalele care au fost infectate chiar cu SARS-CoV-2câinii de companie și tigrii dintr-o grădină zoologică – care i-au dezvăluit că la animale forma bolii este ușoară și recuperarea rapidă.

Iepuraș Paște essential worker COVID-19
Iepuraș Paște essential worker COVID-19

În cele din urmă, Iepurașul de Paște a decis să-și îndeplinească activiatea profesională esențială, respectând toate regulile necesare – va manevra ouăle de ciocolată utilizând mănuși de unică folosință, va purta permanent mască, va evita contactul cu oamenii sau cu alte animale, și se va izola de familia sa de iepurași la primul simptom de infecție respiratorie, anunțând Direcția de Sănătate Publică locală pentru administrarea testului diagnostic.


Ce spun studiile: despre Iepurașul de Paște. Care este lista afecțiunilor de care ar putea suferi?

În perioada Sărbătorilor Pascale, întâlnim frecvent Iepurașul care aduce ouă de ciocolată pentru copii. De unde a apărut acest personaj și ce se ascunde în spatele obiceiului său bizar?

Povestea iepurașului de Paște

Iepurașul de Paște este un simbol des întâlnit, a cărui origine exactă nu se cunoaște. Similar cu Moș Crăciun, Iepurașul de Paște aduce cadouri (în acest caz, ouă de ciocolată) pentru copii în ajunul sărbătorii.

Obiceiurile de Paște împrumută numeroase simboluri precreștine ce semnifică fertilitatea și celebrează renașterea naturii cu ocazia primăverii. Atât ouăle, cât și iepurii simbolizează fertilitatea, iar culoarea roșie a ouălor are atât valențe creștine, cât și semnificație de renaștere a naturii.

pui gaina iarba
Tulburarea delirantă a Iepurașului de Paște

Iluzia iepurelui care se crede găină

Iepurașul de Paște are un comportament bizar: adună un număr ridicat de ouă de ciocolată, pe care le strânge cu grijă în coșuri. Deoarece nu am putut lua o anamneză și un istoric detaliat al iepurașului, nu putem fi siguri dacă acesta suferă de o tulburare psihică sau nu, însă putem prezenta o serie de ipoteze diagnostice.

Comportamentul Iepurașului ar sugera că acesta consideră că este o găină. În psihiatria modernă, o convingere fixă, care nu poate fi schimbată prin dovezi argumentate, se numește ideație delirantă. Astfel, oricât am încerca să îi explicăm, iepurașul de Paște este convins că este o pasăre, de aceea are grijă de ouă (chiar dacă sunt de ciocolată). În cazul în care ideile delirante sunt prezente timp de minimum o lună, putem vorbi de tulburare delirantă, o afecțiune din spectrul schizofreniei. Printre oameni, tulburarea delirantă afectează 0.2% din populație. În plus, Iepurașul ar putea prezenta un tip specific de halucinații (o percepție ce apare în lipsa unui stimul extern), mai exact somatice- acesta își poate percepe propriul organism ca fiind cel al unei păsări, sau poate percepe senzația viscerală de corp străin (oul).

Pe de altă parte, e posibil ca Iepurașul să nu prezinte aceste tulburări de percepție a sinelui, ci doar să aibă o relație patologică cu ouăle de ciocolată. Comportamentul Iepurașului indică fie o tulburare de tezaurizare compulsivă (colecționarism, hoarding în limba engleză), fie cleptomanie.

oua paste
Ce spun studiile despre tezaurizarea Iepurașului de Paște

Tulburarea de tezaurizare compulsivă face parte din spectrul tulburărilor obsesiv-compulsive, și semnifică o dificultate persistentă de a se debarasa de obiecte, chiar dacă acestea nu au nicio valoare reală. Astfel, Iepurașul resimte un disconfort psihic marcat când încearcă să se despartă de ouăle frumos colorate, iar acestea se acumulează. Această tulburare afectează 2-6% dintre persoane, mai frecvent la cele peste 55 de ani. Poate reprezenta o afecțiune de sine stătătoare, sau se poate manifesta în cadrul altor patologii (leziuni cerebrale, sindroame genetice, tulburare obsesiv-compulsivă sau depresivă, idei delirante în cadrul schizofreniei sau altor tulburări psihotice).

Pe de altă parte, Iepurașul este încântat să împartă ouăle colorate copiilor cuminți în dimineața Paștelui sau să le ascundă în iarbă pentru ca aceștia să le caute. Astfel, nu îi este greu să se debaraseze de obiectele acumulate iar diagnosticul de tezaurizare este improbabil.

cos oua paste iarba
Cleptomania Iepurașului de Paște

Cleptomania este un alt diagnostic posibil al Iepurașului, în cazul în care acesta acumulează ouăle pe căi necinstite. Cleptomania este o tulburare din spectrul afecțiunilor de control al impulsurilor, ce constă în incapacitatea de a rezista impulsului de a fura obiecte (ouă de ciocolată în acest caz). Acestea nu sunt obiecte de imediată necesitate pentru Iepuraș (acesta le distribuie ulterior copiilor), iar acesta resimte satisfacție în momentul furtului (știind că le va face o bucurie). Un număr redus de oameni suferă de cleptomanie (0.3-0.6%) dar aceasta apare la 4-24% dintre persoanele arestate pentru furtul din magazine. Alte tulburări psihice se pot manifesta prin cleptomanie, precum tulburarea de personalitate antisocială, tulburarea de conduită, sau un episod maniacal.

Citește și: