Fenomenul CHIP, un nou factor de risc cardiovascular: dieta nesănătoasă crește cu 25% riscul acumulării unor mutații la nivelul celulelor hematopoietice

  • Cardiologie



Dieta nesănătoasă este asociată cu o prevalență mai mare a fenomenului CHIP (clonal hematopoiesis of indeterminate potential) ce reprezintă un factor de risc cardiovascular. CHIP se referă la prezența unor mutații somatice la nivelul celulelor stem hematopoietice ale sângelui sau măduvei osoase, care se petrec în absența semnelor unui neoplasm hematologic și în absența citopeniei. Rezultatele provin dintr-un studiu recent publicat în JAMA Cardiology. Calitatea dietei a fost analizată prin chestionare, fiind clasificată ca nesănătoasă dacă aportul de fructe și legume a fost redus și dacă aportul de alimente procesate, carne roșie, sare a fost ridicat.

„În ciuda cunoașterii factorilor de risc modificabili care au fost bine definiți în ultimele 5 decenii, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în lume. Acest lucru ne motivează interesul de a identifica factori noi care ar putea influența acest risc”, a declarat dr. Pradeep Natarajan, autorul principal al studiului și directorul departamentului de cardiologie preventivă la Massachusetts General Hospital.

Majoritatea mutațiilor somatice care se produc sub umbrela fenomenului CHIP nu afectează funcțiile celulelor hematopoietice, iar persoanele cu CHIP nu prezintă simptome de boală. Astfel, CHIP nu este considerată o boală ce necesită tratament, ci mai degrabă un posibil precursor al bolii pentru anumiți indivizi. Prevalența CHIP în populație crește odată cu vârsta, iar prezența acestor mutații somatice ale celulelor hematopoietice este asociată cu un risc crescut de cancer hematologic sau boli cardiovasculare.

abonare
Fenomenul CHIP, influențat de vârstă și alimentație
Elemente: Vector created by brgfx – www.freepik.com / Background created by kjpargeter – www.freepik.com

Despre studiu

Studiul observațional a evaluat legătura dintre calitatea dietei și prevalența CHIP în rândul a peste 44.000 de participanți ai UK Biobank care aveau rezultate disponibile ale secvențierii întregului lor exom. Participanții au fost recrutați între 2006 și 2010, fiind urmăriți prospectiv până în luna mai 2020, iar boala coronariană și cancerul hematologic au reprezentat criterii de excludere din studiu. Participanții au furnizat multiple date despre istoricul lor medical, stilul de viață și obiceiurile alimentare.

În total, 87,4% dintre participanți aveau o dietă de calitate intermediară, 7,5% aveau o dietă sănătoasă, iar 5,1% urmau o dietă nesănătoasă. Prevalența CHIP în rândul participanților la studiu a scăzut odată cu îmbunătățirea calității dietei astfel:

  • 7,1% la cei cu dietă nesănătoasă;
  • 5,7% în rândul celor cu dietă intermediară;
  • 5,1% în rândul celor cu dietă sănătoasă.

Participanții ce prezentau mutații somatice ale celulelor hematopoietice (CHIP) și urmau o dietă sănătoasă au raportat cele mai puține evenimente cardiovasculare, însă rezultatul nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic. De asemenea, dieta nesănătoasă a fost asociată în mod independent cu o creștere de 25% a probabilității prezenței CHIP, precum și cu creșterea ratelor de evenimente cardiovasculare și de deces.

Rezultatele studiului observațional indică faptul că intervențiile dietetice ar putea reprezenta o abordare terapeutică pentru persoanele cu CHIP. Cu toate acestea, relația dintre factorul de risc CHIP și evenimentele cardiovasculare este una de asociere și nu de tip cauzal. Date din studii suplimentare sunt necesare pentru înțelegerea potențialului rol al CHIP ca factor de risc cardiovascular.

Citește și: