#EADV2018. Reducerea dozei medicației biologice conduce la rezultate inferioare comparativ cu doza standard, în tratamentul pacienților cu psoriazis

  • Biotehnologie



În urma studiului CONDOR, care s-a concentrat pe controlul dozei medicației biologice în cazul pacienților cu psoriazis cu activitate scăzută, 7 din 10 participanți și-au putut reduce cu succes doza tratamentului, fără a avea un impact negativ asupra calității vieții. Datele rezultate au fost permanent raportate la scorurile PASI și DLQI, pentru a obține informații cât mai relevante.

CONDOR este primul studiu randomizat, multicentric care urmărește impactul reducerii dozei tratamentului biologic asupra sănătății și calității vieții pacienților cu psoriazis. Studiul a fost prezentat cu ocazia Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018).

abonare

Principalele date provenite din acest studiu au arătat că reducerea dozei medicației biologice investigate în tratamentul pacienților a avut un efect terapeutic inferior, comparativ cu doza normală. Medicamentele investigate au fost etanercept, adalimumab și ustekinumab, pacienții primind fie doza standard, fie doza redusă.

Desfășurarea studiului

Au fost urmăriți 120 de pacienți cu psoriazis cu activitate scăzută a bolii. Informațiile obținute în studiu au fost în permanență raportate la scorurile PASI (Psoriasis Area and Severity Index) și DLQI (Dermatology Quality of Life Index). Participanții au fost separați în două grupuri – cei care au primit doza standard și cei a căror doză terapeutică a fost redusă. În cazul grupului la care doza medicamentelor biologice a fost redusă, autorii studiului au fost nevoiți să prelungească intervalele de tratament prin multiplicarea intervalului original de tratament de 1.5 sau chiar 2 ori.

Histopatologia psoriazisului

Principala diferență dintre scorurile PASI ale celor două grupuri, la finalul tratamentului (după 12 luni) a fost de 1.1 [CI 95% 0.574;1.722]. Aceste date indică faptul că reducerea dozei medicamentelor biologice a înregistrat rezultate inferioare în tratamentul pacienților, comparativ cu doza standard. În ceea ce privește diferențele dintre scorurile medii DLQI, nu au existat date semnificative.

De asemenea, nu au existat diferențe din punct de vedere al exacerbărilor bolii între cele două grupuri studiate.

Deși studiul a arătat că reducerea dozei terapiei biologice investigate, în tratarea pacienților cu psoriazis, a fost inferioară din punct de vedere terapeutic în comparație cu doza standard administrată, nu au existat diferențe din punct de vedere al calității vieții sau a stării de sănătate.

Drept rezoluție viitoare, cercetătorii se vor concentra asupra identificării elementelor determinante pentru scăderea cu succes a dozei de tratament biologic în cazul acestor pacienți.

Citește și: