#EASD2025. Fumatul, factor de risc pentru toate formele de diabet de tip 2: risc dublu pentru formele caracterizate prin rezistență la insulină
Fumatul crește în mod semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2, iar acest efect se manifestă indiferent de subtipul bolii. Impactul cel mai puternic a fost observat în cazul formei caracterizate prin rezistență severă la insulină (SIRD). Aceste concluzii au fost prezentate la cea de-a 61-a }nt\k Anuală a European Association for the Study of Diabetes (EASD), desfășurată între 15 și 19 septembrie 2025 la Viena, Austria. Studiul a fost realizat de cercetători din Suedia, Norvegia și Finlanda și a utilizat date provenite atât dintr-un studiu norvegian cu o perioadă de urmărire a participanților de 17 ani, cât și dintr-un studiu de tip caz-control desfășurat în Suedia.
În studiu au fost analizate 3.325 de persoane cu diabet de tip 2 și 3.897 de persoane fără boală (grup de control). Pacienții cu diabet au fost împărțiți în patru subtipuri: SIDD (diabet sever prin lipsă de insulină: 495 cazuri), SIRD (diabet sever prin rezistență la insulină: 477 cazuri), MOD (diabet ușor asociat cu obezitate: 693 cazuri) și MARD (diabet ușor legat de vârstă:1.660 cazuri).
Rezultatele au arătat că persoanele care au fumat vreodată (actuali sau foști fumători) au avut un risc mai mare pentru toate subtipurile de diabet de tip 2 comparativ cu nefumătorii. Creșterea riscului a fost cea mai mare pentru SIRD, de 2.15 ori. Pentru celelalte forme, riscul a fost mai moderat: +20% pentru SIDD, +29% pentru MOD și +27% pentru MARD.
În cazul fumatului intens (echivalentul a cel puțin 20 de țigări pe zi timp de 15 ani), efectele au fost și mai evidente: riscul pentru SIRD a crescut de 2.35 ori, iar pentru celelalte subtipuri cu 52% (SIDD), 57% (MOD) și 45% (MARD). Conform estimărilor, fumatul ar putea explica peste o treime din cazurile de SIRD, dar sub 15% dintre cazurile celorlalte forme de diabet de tip 2.
Un aspect interesant a fost observat în rândul bărbaților suedezi: consumul intens de snus (tutun fără fum) a fost asociat cu o creștere a riscului pentru formele mai severe, cu +19% pentru SIDD și +13% pentru SIRD. În plus, analiza genetică a arătat că persoanele cu predispoziție genetică pentru diabet sau secreție redusă de insulină sunt și mai vulnerabile la efectele fumatului. De exemplu, cei cu risc genetic crescut pentru secreție deficitară de insulină care fumau intens aveau de peste 3.5 ori mai multe șanse să dezvolte SIRD față de persoanele fără acești factori de risc.
Astfel, datele analizate și rezultatele obținute subliniază că fumatul este un factor de risc preventibil pentru toate formele de diabet de tip 2, cu efect disproporţionat asupra subtipului insulinorezistent sever. Sprijinul pentru renunţarea la fumat şi, eventual, identificarea persoanelor cu risc genetic crescut pot fi măsuri utile în prevenţia și reducerea poverii diabetului.
Citește și:
- STUDIU. Alimentaţia sănătoasă reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat
- STUDIU. Identificarea riscului de diabet tip 2, posibilă cu ajutorul imagisticii CT și a inteligenței artificiale
- STUDIU. Cancerul, principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2