#EAU19. Persoanele tinere care lucrează în ture de noapte simt nevoia să urineze mai des și au o calitate a vieții mai scăzută

  • Health literacy



Milioane de oameni lucrează pe timpul nopții, dar din ce în ce mai mulți cercetători descoperă că munca de noapte este asociată cu probleme de sănătate. Un grup de oameni de știință italieni a constatat că persoanele care lucrează în ture de noapte simt nevoia să urineze mai mult, ceea ce duce la deteriorarea calității vieții a multor indivizi, inclusiv a muncitorilor din domeniul îngrijirilor medicale. Acest lucru este valabil și pentru subiecții mai tineri, care, în mod normal, nu ar trebui să raporteze o vezică hiperactivă. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie 2019.

În perioada martie-octombrie 2018, cercetătorii de la Spitalul Sant’Andrea din Roma au chestionat 68 de bărbați și 68 de femei, angajați în Sistemul Național de Sănătate Italian. 66 dintre voluntari lucrau în ture de noapte, în medie 11 ore pe noapte, iar 70 dintre voluntari lucrau în timpul zilei, în medie 9,1 ore pe zi. Lucrătorii în ture de noapte au raportat o rată semnificativ mai mare de vezică urinară hiperactivă, precum și o calitate mai slabă a vieții, în comparație cu lucrătorii în ture de zi. Toți subiecții aveau mai puțin de 50 de ani.

abonare

“Știm că, pe termen lung, munca pe timp de noapte este stresantă și este asociată cu un nivel crescut de probleme de sănătate. Acest studiu arată că lucrătorii în ture de noapte pot avea o frecvență urinară mai mare, precum și o scădere a calității vieții. Mai mult, am măsurat aceste efecte în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății, care sunt responsabili de îngrijirea bunăstării pacienților. Dacă ei înşişi se simt rău, atunci acest lucru va duce în mod inevitabil la o îngrijire mai slabă a pacienților. Același lucru este valabil în multe alte ocupații. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre acest studiu este că toți indivizii din eșantionul nostru aveau sub 50 de ani. În mod normal, ne așteptăm la probleme ale vezicii urinare la persoanele în vârstă, dar aici avem tineri care exprimă o deteriorare a calității vieții.” – a declarat Dr. Cosimo De Nunzio, conducătorul studiului.

Utilizând chestionarul standard pentru hiperactivitatea vezicii urinare, cercetătorii au constatat că cei aflați în schimbul de noapte au raportat un scor mediu total de 31, față de un scor de 19 pentru cei aflați în schimbul de zi. De asemenea, lucrătorii în ture de noapte au înregistrat o calitate semnificativ mai scăzută a vieții (măsurată prin scorul OABq și scorul EORTC QLQ-C30), cu scoruri de 41 față de 31 pentru lucrătorii în ture de zi.

Frecvența crescută a urinării este o problemă pentru milioane de oameni din întreaga lume. În cazul lucrătorilor în ture de noapte, studiul de față subliniază importanța acestei probleme în ceea ce privește calitatea vieții. Nu se poate evalua dacă modificările descrise în acest studiu depind de factori precum obiceiurile de băut și consumul de cafeină sau de modificarea producției urinare de către rinichi. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege ce se întâmplă în aceste cazuri.” – Prof. Jean-Nicolas Cornu (Rouen, Franța).

Munca în ture de noapte

În multe țări, munca în schimburi de noapte este în creștere pentru a face față cerințelor economiei de 24 de ore. În Marea Britanie, unul din 8 muncitori efectuează ture de noapte (adică 3,2 milioane de oameni în anul 2017, o creștere de 250.000 în ultimii 5 ani). În Statele Unite ale Americii, aproape 9 milioane de oameni lucrează în ture de noapte. În general, persoanele care lucrează pe timpul nopții au locuri de muncă în domenii ca securitatea, transportul, curățenia și întreținerea. Studiile recente sugerează că turele de noapte pot avea efecte negative asupra sănătății prin dezvoltarea tulburărilor de somn. A fost dovedit că munca de noapte poate duce la niveluri mai ridicate de depresie, boli cardiovasculare, și anumite forme de cancer.

Citește și: