STUDIU. Empagliflozin reduce riscul de deces din cauze cardiovasculare și de spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție scăzută, cu sau fără diabet zaharat

  • Health literacy



Insuficiența cardiacă afectează la nivel mondial aproximativ 60 de milioane de oameni, fiind principala cauză de spitalizare din SUA și Europa. Se estimează că acest număr va crește odată cu îmbătrânirea populației. Deși este cunoscut faptul că insuficiența cardiacă are o prevalență crescută la pacienții cu diabet, aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune nu au diabet. Tratamentul insuficienței cardiace este în continuare o nevoie neacoperită, mai mult de jumătate din pacienții diagnosticați decedând în decurs de 5 ani.

Empagliglozin reduce riscul de deces din cauze cardiovasculare
Studiul investighează siguranța și eficacitatea empagliflozin în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă cronică, cu fracție de ejecție redusă.

Rezultate semnificative provenite din studiul clinic de fază III EMPEROR-Reduced, arată că empagliflozin și-a dovedit eficacitatea în reducerea riscului de deces din cauze cardiovasculare sau de spitalizare pentru insuficiența cardiacă. Medicamentul a atins obiectul primar al studiului, acesta fiind testat pe pacienți adulți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cu și fără diabet zaharat.

abonare

Comparativ cu placebo, empagliflozin administrat suplimentar terapiei standard a condus la rezultate superioare în ceea ce privește riscul de deces de etiologie cardiovasculară sau spitalizare din cauza insuficienței cardiace. Din punct de vedere al siguranței medicamentului, rezultatele studiului au arătat un profil similar cu cel deja cunoscut.

„Una din cinci persoane se poate aștepta să dezvolte insuficiență cardiacă în cursul vieții, astfel încât este foarte încurajator să vedem aceste rezultate pozitive din studiul clinic EMPEROR-Reduced, care demonstrează că empagliflozin îmbunătățește rezultatele privind insuficiența cardiacă,” a declarat Dr. Waheed Jamal, vicepreședinte corporativ și șef al departamentului de medicină cardiometabolică, Boehringer Ingelheim.

Rezultatele descrise anterior, care subliniază eficacitatea empagliflozin, provin dintr-un studiu clinic de fază III, EMPEROR-Reduced. Datele complete ale studiului vor fi prezentate în acest an în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie. Studiul investighează siguranța și eficacitatea empagliflozin în rândul pacienților adulți cu insuficiență cardiacă cronică, cu fracție de ejecție redusă.

În total au fost monitorizați peste 3.700 de participanți, obiectivul primar al studiului fiind determinarea timpului până la primul eveniment: deces din cauze cardiovasculare adjudecat sau spitalizare pentru insuficiență cardiacă adjudecată.

„Rezultatele studiului clinic EMPEROR-Reduced indică faptul că inhibitorii SGLT2 au potențialul de a deveni un nou tratament standard de îngrijire pentru această afecțiune, care poate fi un beneficiu suplimentar important față de tratamentele consacrate în acest moment” – a declarat Dr. Milton Packer, președinte al comitetului executiv al programului EMPEROR și academician distins în științe cardiovasculare în cadrul Centrului medical al Universității Baylor din Dallas, Texas, SUA.

EMPEROR-Reduced nu este singurul studiu clinic care testează medicamentul empagliflozin. Acesta este urmărit și în cadrul EMPEROR-Preserved, studiu realizat pe un număr de aproximativ 6.000 de participanți, și care se concentrează pe determinarea efectului pe care empagliflozin îl are asupra decesului din cauze cardiovasculare sau a spitalizării pacienților adulți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată. Rezultatele acestui studiu sunt așteptate în 2021.

Ambele studii EMPEROR (EMPagliflozin outcomE tRial in patients with chrOnic heaRt failure – Studiul clinic privind rezultatele cu empagliflozin la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică) fac parte din programul clinic EMPOWER unul dintre cele mai ample și mai cuprinzătoare privind orice inhibitor de SGLT2, care explorează impactul empagliflozin asupra vieților persoanelor în întreaga gamă a afecțiunilor cardio-reno-metabolice.

Prin programul EMPOWER, Boehringer Ingelheim colaborează pentru a contribui la progresul cunoștințelor despre aceste sisteme interconectate și să creeze un cadru de îngrijire care să ofere beneficii integrate în ceea ce privește mai multe organe

infografic-legatura-insuficienta-cardiaca-diabet
Mai mult de jumătate din decesele pacienților cu diabet zaharat sunt cauzate de bolile cardiovasculare. În România, aproximativ 5% din populație suferă de insuficiență cardiacă.

Riscul de deces la persoanele cu insuficiență cardiacă crește cu fiecare internare în spital.  Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă apare atunci când mușchiul inimii nu se contractă în mod eficient și inima pompează în organism mai puțin sânge comparativ cu o inimă care funcționează normal. Simptomele asociate cu insuficiența cardiacă, precum dispneea și oboseala, pot afecta calitatea vieții.

Afecțiunile cardio-renale-metabolice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial și sunt responsabile pentru până la 20 de milioane de decese anual.

Citește și: