Eric Baseilhac, Director acces, economie și export în cadrul Les Entreprises du médicament (Leem), despre modelul francez de colaborare dintre industriile farmaceutice inovatoare și autorități

  • Acces la inovație



Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate în România și de implicare în derularea de proiecte care au contribuit la creșterea accesului la medicamente și a calității vieții pacienților români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a lansat un document de colaborare cu factorii politici de decizie, structurat pe 4 axe majore: acces rapid și echitabil la medicamente inovatoare în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate din România; stimularea cercetării-dezvoltării și inovației farmaceutice; un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi; finanțarea adecvată și predictibilă a medicamentelor inovatoare și a vaccinurilor.

Modelul de colaborare francez, dintre industria farmaceutică inovatoare și stat, autorități, este unul de succes, iar documentul lansat de ARPIM are la bază bunele practici din Franța, un model recunoscut și la nivel european. Pactul pentru Inovație în Sănătate al României a fost lansat în cadrul unui eveniment online care a reunit voci din mediul politic, guvernamental și administrativ, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de producătorii de medicamente inovative.

abonare

Eric Baseilhac, Director Acces, Economie și Export în cadrul Les Entreprises du médicament (Leem), a prezentat în detaliu modelul francez. Urmăriți întreaga intervenție din cadrul evenimentului:

„Mă bucur că am ocazia de a fi astăzi aici pentru a vă vorbi despre cum am reușit să implementăm acest model, parteneriat, în Franța. Nu a fost deloc simplu, a durat ani de zile să ajungem în acest punct. Una dintre reușitele noastre majore este legată de înființarea Consiliului Strategic al Industriilor din Sănătate (…) în urmă cu câțiva ani. În 2021, am reușit să ajungem la o înțelegere, în urma negocierilor intense, despre cum putem restabili competitivitatea Franței în materie de cercetare și industrie farmaceutică”.

Acest acord-cadru introduce revizuiri importante pentru unele dintre normele care guvernează stabilirea și reglementarea prețurilor la medicamente, cu scopul de a atinge cinci obiective cheie: scurtarea timpilor de livrare, promovarea accesului pacienților la inovație, stimularea investițiilor și a exporturilor, facilitarea aprovizionării cu medicamente care răspund nevoilor de sănătate publică și îmbunătățirea transparenței.

Acordul cadru, semnat pe 3 ani (2021-2024), urmărește să scurteze timpul în care inovațiile din sănătate ajung la cetățenii francezi, prin:

  • O cale mai rapidă de evaluare a medicamentelor, în funcție de beneficiul adus stării de sănătate;
  • Proceduri și ghiduri pentru evaluarea Produselor Medicale Terapeutice Avansate;
  • Noi condiții de negociere a medicamentelor orfane;
  • Măsuri care să încurajeze investițiile și exporturile;
  • Măsuri prin care să se asigure stocurile de medicamente necesare unei anumite afecțiuni;
  • Transparentizarea investițiilor publice și în cercetare-dezvoltare.

Pentru prima dată, un întreg capitol al acordului-cadru este dedicat măsurilor menite să sporească capacitatea Franței de a atrage investiții interne în ceea ce privește producția industrială, soluțiile digitale, precum și în domeniul cercetării – dezvoltării.

Citește și: