#ERSCongress. Denervarea pulmonară țintită reduce simptomele respiratorii la pacienții cu BPOC

  • Acces la inovație



Denervarea țintită la nivelul căilor aeriene (TLD – Targeted Lung Denervation) reduce simptomele respiratorii cu peste 50% în cazul pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). În absența tratamentului inovator, 72% dintre pacienți au raportat un eveniment acut respirator, comparativ cu numai 32% din grupul de TLD, conform rezultatelor publicate în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018.

Studiul clinic de fază II AIRFLOW 2 este un studiu multicentric, dublu-orb care include până acum 82 de pacienți. Tratamentul intervențional presupune introducerea unui cateter prin bronhoscopie, prin intermediul căruia sunt distruse terminațiile nervoase din jurul căilor aeriene prin cauterizare cu radiofrecvență. Astfel, căile aeriene se dilată și producția de mucus este scăzută, reducând astfel inflamația de la nivelul pereților bronșici.

abonare

Terapia de tip TLD combinată cu medicația anticolinergică aduce un plus de beneficiu în tratamentul BPOC, mai ales în cazul pacienților care nu mai răspund la tratamentul medicamentos.

Coordonatorul studiului, Dr Dirk-Jan Slebos, University Medical Centre Groningen, Olanda, a făcut următoarele precizări:

“Am reușit să reducem semnificativ simptomele respiratorii precum dispneea, episoadele acute, infecțiile și spitalizările în grupul de pacienți cu BPOC care primeau deja tratament medicamentos agresiv. De asemenea, am remarcat o îmbunătățire a funcției pulmonare și a calității vieții în urma acestei proceduri.”

Nu a fost înregistrat niciun deces și doar 5% dintre pacienți au raportat reacții adverse digestive temporare.

Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de BPOC, în Uniunea Europeană ajungând pana la 10% dintre adulți. Bronhopneumopatia cronică obstructivă este o patologie determinată de îngustarea progresivă a bronhiilor cu scăderea ulterioară a capacității respiratorii, principalul factor etiologic fiind fumatul.

Citește și: