#ERSCongress. Veninul de viespe, polenul de iarbă, praful de casă și acarieni, cei mai comuni alergeni ai fermierilor

  • Health literacy



Rezultatele unui studiu asupra profilului reactivității alergice a fermierilor au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Boli Respiratorii.

Principalele rezultate ale studiului au fost:

abonare
  • Reactivitatea IgE (imunoglobulinelor E) peste 0,35kUA/L a fost determinată la 41% din subiecți față de cel puțin o moleculă.
  • Numărul mediul de alergeni pozitivi identificați a fost 2 (+/- 4,5 cu o variație între 0-44)
  • Cei mai comuni alergeni pozitivi au fost cei din venin de viespe (20%), polen de iarbă (13%), praf de casă și acarieni (11%).
  • Prevalența reactivității IgE către față de polen de mesteacăn (1,7%), venin de albine (0,5%) și panalergeni din plante a fost scăzută.
  • Astmul a fost mai frecvent în grupul fermierilor IgE pozitivi față de grupul IgE negativ, 17% vs 9,5%, p=0,03.

Participanții studiului au fost 411 fermieri francezi din regiunea Auvergne. A fost folosit un panel de 176 de alergeni, o variantă personalizată a MEDALL. În cadrul vizitelor medicale ocupaționale au fost realizate examinări fizice, prelevări de probe sangvine și completate chestionare de evaluare.

Sunt necesare studii suplimentare asupra asocierii sensibilizării alergice și dezvoltarea simptomelor clinice ale alergiilor.

IgE sunt anticorpi implicați în răspunsul alergic al organismului. Sistemul imun reacționează exagerat la un alergen și produce o cantitate mare de IgE specifice acestuia. IgE sunt implicate atât în prima fază a reacției alergice (cea de sensibilizare, la primul contact cu alergenul, în care nu apar simptome) cât și în la reexpuneri ulterioare ce pot duce la manifestări clinice.

Citește și: