#ERSCongress. Curățătorii profesioniști au risc crescut de astm și bronhopneumoie obstructivă cronică

  • Health literacy



Astmul este asociat cu expunerea ocupațională la produse de curățare. Dovezile pentru asocieri cu alte probleme respiratorii nu sunt concludente. O analiză sistematică a studiilor existente a încercat să evalueze această asociație.

Au fost incluse 47 de articole ce au evaluat legătura dintre expunerea la agenți de curățare și cel puțin o patologie respiratorie, la adulți curățători profesioniști. Calitatea articolelor a fost determinată cu ajutorul sistemului GRADE.

abonare

Studiile bazate pe populația muncitoare au arătat un risc crescut de astm cu o relație dependentă de doză. Relația s-a menținut și în studii populaționale dar a fost mai slabă. Riscul estimat a fost mai mare atunci când s-a folosit auto-raportarea față de diagnosticarea clinică a astmului.

A fost găsită o relație semnificativă statistic între expunerea la produse de curățare și bronhopneumonia obstructivă cronică, dar nu și pentru rinită, hiperactivitate bronșică sau atopie.

Sunt necesare studii suplimentare pentru o analiză cantitativă a riscului de expunere și pentru o fenotipare clinică detaliată a mecanismului și a agenților cauzali.

Citește și: