#ESC2021. Empagliflozin reduce mortalitatea și riscul de spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, inclusiv la cei fără diabet zaharat

  • Cardiologie



Empagliflozin a demonstrat o reducere de 21% a riscului relativ pentru obiectivul primar compozit de mortalitate cardiovasculară sau spitalizare pentru insuficiență cardiacă la pacienții adulţi cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICFEp), conform studiului EMPEROR-Preserved. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie (ESC 2021) şi publicate în The New England Journal of Medicine. Beneficiile demonstrate de empagliflozin au fost independente de valorile fracţiei de ejecţie sau de statusul diabetului zaharat.

EMPEROR-Preserved este primul studiu care a evaluat un agent terapeutic pentru ICFEp și care a atins obiectivul primar. Empagliflozin, devine astfel, primul și singurul agent terapeutic ce îmbunătăţeşte semnificativ rezultatele pentru întregul spectru de pacienţi cu insuficienţă cardiacă.

abonare

“În cazul persoanelor cu ICFEp, realitatea până în prezent este că nu există niciun tratament dovedit clinic pe care să îl putem oferi şi care să aibă un impact semnificativ asupra afecţiunii lor. Rezultatele obiectivului principal au fost îmbunătăţite la toate subgrupurile de pacienţi din studiu, femei şi bărbaţi, pacienți cu şi fără diabet zaharat, indiferent de valorile fracţiei de ejecţie şi parametrii de funcţionare renală. Acest lucru evidenţiază spectrul larg al eficacităţii empagliflozin şi potenţialul său impact general asupra insuficienței cardiace,” a declarat Prof. Stefan Anker, investigator principal în cadrul studiului EMPEROR-Preserved

Emperor Preserved rezultate finale
EMPEROR-Preserved: primul studiu care validează un agent terapeutic cu o eficacitate semnificativă pacienții cu IC cu fracție de ejecție păstrată

EMPEROR-Preserved a inclus 5.988 pacienți cu insuficienţă cardiacă.Dintre aceștia, 4.005  au prezentat fracţie de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) de 50% sau peste şi 1.983  au avut valori FEVS mai mici de 50%. Participanţii la studiu au fost randomizaţi pentru a primi empagliflozin în doză de 10 mg sau placebo o dată pe zi.

S-au obținut următoarele rezultate:

  • O reducere de 21% a obiectivului primar compozit (mortalitate cardiovasculară sau spitalizare pentru insuficiență cardiacă);
  • O reducere cu 27% a riscului relativ de primă spitalizare sau de spitalizare recurentă din cauza insuficienţei cardiace şi a încetinit semnificativ procesul de deteriorare a funcţiei renale;
  • Datele generale privind siguranţa au fost concordante cu cele obţinute anterior, confirmând profilul de siguranţă bine stabilit al empagliflozin;
  • S-a înregistrat un declin mai lent al funcției renale în timp, în cazul empagliflozin versus placebo, cu 1.36 ml/min/1,732.

Beneficiile demonstrate în studiul EMPEROR-Preserved sunt similare cu cele observate în studiul EMPEROR-Reduced, în care empagliflozin a scăzut semnificativ, cu 25%, riscul pentru obiectivul primar compozit (deces de cauză cardiovasculară sau spitalizare pentru insuficienţă cardiacă), în comparaţie cu placebo, la adulţi cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă.

Până acum, recomandările din ghidurile pentru ICFEp se bazau pe diferențe observate în obiectivele secundare ale studiilor. Rezultatele EMPEROR-Reduced vor avea un impact major asupra practicii medicale și vor conduce la schimbarea ghidurilor internaționale.

În cadrul Congresului ESC 2021 a fost publicată și o analiză (EMPEROR-Pooled) care a inclusiv aproximativ 9000 de pacienți care au participat în EMPEROR-Reduced și EMPEROR-Preserved. Datele arată că eficacitatea empagliflozin e similară, cu o reducere de 30% a spitalizărilor pentru IC pentru un spectru amplu de cazuri, cu FE între 25% și 65%. Eficacitatea asupra funcției renale a fost diferită, însă în cele două studii. Medicamentul reduce riscul de evenimente adverse renale la pacienții cu FE de sub 50% dar nu și la cei cu valori mai mari.

Mecanisme de acțiune

Empagliflozin este un inhibitor al co-transportorul de sodiu-glucoză (sodium glucose co-transporter-2 – SGLT-2). Acest co-transportor se află în tubulii proximali ai nefronului, unde 90% din glucoză este reabsorbită în sânge. Blocarea SGLT-2 determină scăderea glicemiei prin creșterea excreției glucozei. Pe lângă glicozurie, medicamentul crește și excreția sodiului și determină diureză osmotică, ceea ce are ca rezultat scăderea încărcării cu fluide a sistemului circulator.

Beneficiile asupra riscului cardiovascular pot fi explicate prin mai multe mecanisme. Cercetările au demonstrat că empagliflozin modifică mulți factori de risc, dincolo de nivelul glucozei. Inhibitorii SGLT2 acționează prin mecanisme directe precum: inhibarea schimbul Na/H, controlul metabolismul la nivel miocardic, reduc apoptoza cardiomiocitelor și influențează procesele care conduc la fibroză miocardică.

Inhibitorii SGLT2 reprezintă prima nouă clasă terapeutică aprobată pentru IC, care acționează printr-un mecanism complet diferit. Anul 2019 a adus schimbări majore de perspectivă în cardiologie, odată cu prezentarea rezultatelor studiului DAPA-HF. Dapagliflozin, un alt reprezentat al clasei, a determinat o reducere de 26% a ratei de mortalitate și spitalizărilor la pacienții cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție scăzută. Medicamentul a adus beneficii inclusiv la pacienții non-diabetici cu insuficiență cardiacă. În 2020, dapagliflozin a devenit primul tratament aprobat în ultimul deceniu pentru IC cu fracție de ejecție scăzută, care funcționează printr-un mecanism nou.

În același an au fost prezentate rezultatele studiului EMPEROR-REDUCED care a arătat că empagliflozin reduce mortalitatea de cauză cardiovasculară și spitalizarea pentru insuficiența cardiacă. Acest studiu a demonstrat eficacitatea inhibitorilor SGLT2 pentru o categorie mai extinsă de pacienți cu insuficiență cardiacă (cu forme mai severe de boală) și demonstrează pentru prima dată beneficiu semnificativ asupra funcției renale.

Empagliflozin este aprobat în Uniunea Europeană şi SUA pentru tratamentul adulților cu insuficiență cardiacă cronică simptomatică, cu fracție de ejecție redusă (ICFEr). Studii aflate în desfășurare urmăresc efectele empagliflozin asupra ratelor de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă şi asupra mortalităţii la pacienţi care au suferit anterior un infarct miocardic (atac de cord) şi au risc înalt de insuficienţă cardiacă.

Citește și