#ESCCongress: Consumul de cafea în cantități mari este asociat cu scăderea riscului unui deces prematur

  • Health literacyPersoanele care consumă cel puțin 4 cești de cafea pe zi au un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumă niciodată sau aproape niciodată cafea. Datele au fost obținute în urma unui studiu de lungă durată, care a fost prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC 2017).

Scopul Proiectului SUN a fost de a examina corelația dintre consumul de cafea și riscul de deces în cadrul unei cohorte mediteraneene de vârstă mijlocie. Proiectul SUN a fost condus și gândit de către specialiștii Universității Seguimento din Navarra, incluzând 19.896 de participanți, cu o vârstă medie de 37,7 ani. În momentul intrării în studiu, participanții au completat un chestionar privind alimentația lor (pentru a strânge date legate de consumul de cafea), stilul de viață, caracteristicile socio-demografice, măsurătorile antropometrice și istoricul medical.

abonare

„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lumea întreagă. Studiile anterioare au sugerat că există o legătură invers proporțională între consumul de cafea și mortalitatea de orice tip, dar acest lucru nu fusese încă investigat într-o țară mediteraneană”, a spus Dr. Adela Navarro, cardiolog la Spitalul Navarra din Pamplona, Spania.

Pacienții au fost urmăriți în medie timp de 10 ani. Informațiile privind mortalitatea au fost obținute de la pacienți și familiile lor, autorități și Registrul Național de Mortalitate. Pe durata celor 10 ani, 337 de participanți au decedat. Specialiștii au descoperit că persoanele care au consumat cel puțin 4 cești de cafea pe zi aveau un risc de mortalitate cu 64% mai scăzut decât cei care nu consumaseră niciodată sau aproape niciodată cafea. Pornind de la acest standard de minimum 4 cești de cafea consumate pe zi, fiecare 2 cești consumate în plus reduc riscul cu 22%.

A fost de asemenea examinat dacă sexul, vârsta și dieta mediteraneană au influențat această corelație între consumul de cafea și scăderea mortalității. Astfel, au observat o legătură între consumul de cafea și vârstă: pentru cei care aveau cel puțin 45 de ani, consumul celor două cești adiționale menționate mai sus reduce riscul cu 30%. Nu s-a observat însă nicio diferență în cazul celor mai tineri.

„Cu ajutorul proiectului SUN, am descoperit o asociere inversă între consumul de cafea și riscul de mortalitate generală, mai ales în rândul oamenilor cu vârsta de 45 de ani sau mai bătrâni”, a declarat Dr. Navarro.

„Cercetările noastre sugerează că o dietă sănătoasă trebuie să includă cel puțin 4 cești de cafea pe zi”, a concluzionat medicul.

Mai multe știri #ESCCongress 2017:

  • Antiagregantul Brilinta (ticagrelor) scade riscul de deces cu 29% în rândul pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare.
  • Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) lansează patru noi ghiduri menite să informeze medicii specialiști cu privire la cele mai noi inovații și proceduri din domeniul medicinei cardiovasculare.
  • Studiile arată felul în care greutatea și sexul feminin sunt factori cheie în patologia cardiovasculară.
  • Utilizarea anticoagulantelor orale de nouă generație în cazul fibrilației atriale este în continuă extindere la nivel european.