#ESCCongress. Screeningul a 225 de persoane, folosind telefonul mobil, este suficient pentru a detecta un caz de fibrilație atrială

  • Medicina digitală



O aplicație pentru telefonul mobil poate detecta tulburările de ritm cardiac în timp real, fiind în special utilă în screeningul fibrilației atriale. 75% dintre participanții diagnostigați ulterior cu fibrilație atrială nu au prezentat simptome, iar aproape 30% au fost diagnosticați cu fibrilație atrială persistentă sau permanentă de la prima măsurătoare,  conform datelor din studiul DIGITAL-AF, publicate în cadrul Congresului European de Cardiologie.

Distribuția participanților studiului DIGITAL-AF pe grupe de vârstă
Distribuția participanților studiului DIGITAL-AF pe grupe de vârstă

Cei 12.328 de participanți ai studiului DIGITAL-AF coordonat de Prof. Vandervoort, University of Hasselt, Belgia, au fost instruiți să folosească aplicația de 2 ori pe zi timp de o săptămână. Înregistrarea ritmului cardiac se face prin fotopletismografie, prin plasarea indexului în dreptul camerei telefonului mobil. Aplicația încadrează ulterior rezultatul într-una din 4 categorii:

abonare
  • ritm sinusal.
  • posibil fibrilație atrială.
  • ritm neregulat.
  • calitatea înregistrării nu permite detectarea ritmului.

Dacă apar simptome precum palpitații, dispnee sau fatigabilitate, acestea pot fi notate în aplicație de către utilizatori. Înregistrările patologice sunt ulterior revizuite de ingineri medicali și investigate de medici cardiologi, urmând ca participanții diagnosticați cu fibrilație atrială să fie direcționați către un consult medical complet.

“Verificarea diagnosticului de către personalul competent ne confirmă că aplicația interpretează cu precizie tipul de aritmie. Conform rezultatelor noastre, screeningul a 225 de persoane ar fi suficient pentru a detecta 1 caz de fibrilație atrială. Este un randament bun având în vedere costul scăzut al acestei metode” afirmă autorul studiului, Prof. Vandervoort.

60% dintre participanții detectați cu fibrilație atrială de aplicația smartphone au fost diagnosticați în prealabil de medicul cardiolog.

Rezultatele studiului DIGITAL-AF pentru fibrilația atrială
Rezultatele studiului DIGITAL-AF pentru fibrilația atrială

Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm, Societatea Europeană de Cardiologie estimând că pănă în 2030 aproape 17 milioane de persoane vor fi afectate numai în Uniunea Europeană. Riscul de mortalitate este de 1,5 – 2 ori mai mare pentru pacienții diagnosticați cu fibrilație atrială, iar principala consecință a lipsei de tratament este accidentul vascular cerebral.

Citește și: