#ESCCongress. Intervenția coronariană percutantă ghidată printr-o nouă metodă de imagistică intravasculară, superioară PCI prin angiograf

  • Cardiologie



Intervenția coronariană percutană (PCI) ghidată prin imagistică intravasculară este superioară PCI ghidată angiografic la pacienții cu leziuni coronariene complexe, având o rată mai mică de eșec în tratarea leziunii țintă.

Există numeroase studii randomizate care au comparat PCI ghidată prin ecografie intravasculară cu PCI ghidată angiografic. La Congresul Societății Europene de Cardiologie 2023 au fost prezentate pentru prima dată doua studii randomizate folosind tomografia în coerență optică (OCT) vs. PCI ghidată angiografic, pentru a vizualiza leziunea țintă.

abonare

OCT este o nouă modalitate imagistică intravasculară care folosește lumină aproape de spectrul infra-roșu pentru a obține imagini cu o definiție înaltă, în secțiune și 3D ale microstructurii vasculare în timpul PCI.

Cele două studii prezentate au analizat PCI ghidată OCT/ecografic vs. PCI ghidată angiografic la pacienții cu risc înalt și leziuni complexe în studiul ILUMIEN IV, respectiv studiul OCTOBER pentru leziunile de la nivelul bifurcațiilor arteriale.

Obiectivul principal a fost eșecul leziunii țintă, care cuprinde decesele de cauză cardiacă și infarctul miocardic la nivelul vasului afectat sau revascularizarea leziunii țintă. Obiectivele secundare au inclus moartea de cauză cardiacă, infarctul miocardic la nivelul vasului țintă , revascularizarea leziunii țintă și tromboza stentului, precum și moartea de orice cauză, toate infarctele miocardice și revascularizarea vasului țintă.

Prin PCI ghidată prin imagistică intravasculară, prin ecografie sau OCT vs PCI ghidată ecografic s-au obținut următoarele rezultate:

  • Reducerea cu 31% a evenimentelor cuprinse în obiectivul principal
  • Reducerea cu 46% a decesului de cauză cardiacă
  • Scăderea cu 20% a infarctului miocardic la nivelul vasului țintă
  • Reducerea cu 29% a revascularizării leziunii țintă
  • Scăderea cu 52% a trombozei la nivelul stentului

Folosind PCI ghidată imagistic intravascular, s-au remarcat și reduceri semnificative în decesul de orice cauză, toate cazurile de infarct miocardic și revascularizarea vasului țintă. Rezultatele au fost similare pentru PCI ghidată OTC, cât și pentru PCI ghidată ecografic atunci când au fost comparate fiecare cu PCI ghidată angiografic, cât și atunci când au fost comparate între ele.

congres esc
https://www.escardio.org/Congresses-Events/ESC-Congress

„Rezultatele acestei meta-analize pun în evidență importanța obținerii imaginilor intravasculare cu ajutorul OCT sau ecografie pentru a optimiza beneficiile montării de stenturi și să se îmbunătățească prognosticul pe termen lung al pacienților”, a declarat autorul principal Dr. Gregg Stone de la Icahn School of Medicine, New York, SUA.

Analiza a inclus 20 de studii randomizate a PCI ghidate imagistic comparativ cu cea ghidată angiografic la 12.428 depacienți cu sindroame coronariene cronice și acute. 7.038 au fost alocați aleatoriu pentru ghidarea imagistică intravasculară, dintre care 3.120 de pacienți au făcut ecografie, 2.826 OCT, iar 1.092 pacienți distribuiți aleatoriu la ecografie sau OCT. 5.390 au făcut PCI ghidtaă angiografic. Toți cei incluși în studiu au fost monitorizați între 6 luni și 5 ani.

Autorii studiului au făcut o meta-analiză, integrând date din ILUMIEN IV și OCTOBER cu studii din antecedente pentru a observa rezultatele ghidării imagistice intravsculare vs cele ale ghidării angiografice. Analizele au comparat efectele ghidării imagistice (ecografie și OCT) în imbunătățirea rezultatelor procedurii PCI vs angiografie; ecografiei vs. angiografie; OCT vs. angiografie și ecografie vs. OCT.

Citește și: