Esențial Covid-19 (4 – 10 iulie 2022). Sabizabulin, o terapie oncologică, scade cu 55% riscul de deces la pacienții spitalizați cu infecție SARS-CoV-2

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare
Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 3 – 10 iulie 2022:

Sabizabulin, o terapie oncologică, scade cu 55% riscul de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19

O analiză interimară a unui studiu de fază 3, publicată pe 6 iulie în NEJM, arată că administrarea sabizabulin reduce riscul de deces independent de terapiile asociate, vârstă, comorbidități și varianta COVID-19 implicată.

Compania producătoare a depus deja cererea de autorizare în regim de urgență către FDA, pentru tratamentul bolii COVID-19. Sabizabulin a fost dezvoltat inițial pentru tratamentul cancerului de prostată metastatic, rezistent la castrare, care acționează prin mecanisme antivirale și antiinflamatorii.

Analiza interimară a inclus 150 de cazuri de adulți spitalizați cu forme moderate și severe de COVID-19 la risc înalt de sindrom de detresă respiratorie acută. Rata de mortalitate a fost de 20,2% în grupul care a primit sabizabulin și de 45,1% în grupul placebo. Obiectivul secundar, mortalitatea la 29 de zile, a fost, de asemenea, în favoarea terapiei oncologice (rata de mortalitate de 17% versus 35,3%).

Monitorizarea genomică a apelor reziduale permite detectarea variantelor SARS-CoV-2 cu cel puțin 2 săptămâni înainte de apariția focarelor

O strategie de monitorizare genomică virală a apelor reziduale, debutată în campusul Universității San Diego din California, a devenit o metodă cost-eficientă pentru detectarea precoce a transmiterii comunitare a SARS-CoV-2. Rezultatele au fost publicate în Nature.

Persoanele cu infecție COVID-19 elimină particule virale prin fecale, indiferent dacă au sau nu simptome. Atunci când deciziile de sănătate publică se bazează doar pe testarea probelor clinice, apar mulți factori care pot influența acuratețea rezultatelor, de la cei socio-economici și geografici până la proporția persoanelor asimptomatice care nu se testează, dar și faptul că numărul cazurilor care se testează la domiciliu nu este luat în considerare.

La mijlocul anului 2020, programul Universității San Diego Return to Learn a avut ca scop detectarea precoce a SARS-Cov-2, iar testarea apelor reziduale a devenit un pilon important în activitățile de monitorizare virală. Studenții s-au reîntors rapid în campus, iar rata infectărilor a fost mult mai redusă decât în comunitățile din jur.

Perfecționarea metodelor de extragere a ARN-ului viral din probe de ape reziduale și folosirea algoritmul Freyja, care permite interpretarea informației genomice, a facilitat și extinderea metodei în programele de sănătate publică de la nivel regional. Cu doar câteva probe din apele reziduale, se pot determina cu precizie tipul SARS-CoV-2 prezente în populație și se pot identifica noi variante de îngrijorare cu până la 14 zile înainte de testarea clinică tradițională. Varianta Omicron a fost detectată în probe din ape reziduale cu 11 zile înainte de raportările clinice.

Strategia a fost adaptată de mai multe instituții de sănătate publică și extins la nivel regional, iar proiectul s-a bazat pe colaborarea dintre spitale, guvern, instituții de cercetare și universități.

ECDC și EMA recomandă vaccinarea cu a doua doză booster la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, precum și pentru toate persoanele vulnerabile

Având în vedere noul val COVID-19 care afectează în Europa, asociat cu rate tot mai mari de internări în spitale și unități de terapie intensivă (ATI), este esențial ca autoritățile de sănătate publică să ia în considerare pentru un al doilea rapel persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani, precum și persoanele vulnerabile de orice vârstă. Doza suplimentară ar putea fi administrată la cel puțin patru luni după cea anterioară, cu accent pe persoanele care au primit un rapel anterior în urmă cu mai bine de 6 luni. Vaccinurile autorizate în prezent continuă să fie extrem de eficiente în reducerea spitalizărilor cauzate de infecția COVID-19, a formelor severe de boală și a deceselor în contextul variantelor emergente de SARS-CoV-2.

„Fac apel la statele membre să lanseze imediat al doilea rapel pentru toți cei cu vârsta de peste 60 de ani, precum și pentru toate persoanele vulnerabile și îndemn pe toți cei eligibili să se prezinte și să se vaccineze. Așa ne protejăm pe noi înșine, pe cei dragi și populațiile noastre vulnerabile” – a declarat Comisarul European pentru Sănătate Stella Kyriakides.

Un nou vaccin candidat ARNm produs de Moderna determină o protecție crescută față de variantele BA4/5

Moderna a anunțat pe 11 iulie noi date clinice cu privire la vaccinul candidat bivalent mRNA-1273.21, care  determină producerea unui titru mai înalt de anticorpi neutralizanți față de toate variantele testate, inclusiv subvariantele Omicron BA1 și BA4/BA5. La o lună de la administrarea la persoanele vaccinate cu schema completă, protecția determinată de o doză din vaccinul bivalent este mai mare decât cea determinată de vaccinul actual mRNA-1273. Compania a depus deja cererile de autorizare pentru noul vaccin în Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Momentan, Moderna are în studii clinice două vaccinuri bivalente pentru toamnă. Vaccinul ARNm-1273.214 este singurul candidat care a demonstrat titruri semnificativ mai mari față de tulpina BA.4/5 într-un studiu clinic înainte de sezonul de rapel de toamnă, în comparație cu rapelul autorizat în prezent. Al doilea candidat, ARNm 1273.222, se bazează pe tulpina BA.4/5 și este dezvoltat în concordanță cu recomandările emise recent FDA. Ambele vaccinuri conțin 25 μg din vaccinul autorizat în prezent (ARNm-1273) și 25 μg din vaccinul specific pentru subvariantele Omicron.

Obezitatea, asociată cu scăderea mai rapidă a răspunsului imun contra SARS-CoV-2

Noi date dintr-un studiu aflat în curs de revizuire arată că obezitatea ar putea accelera scăderea răspunsului imun umoral la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 și creșterea riscului de infectare. La persoanele cu obezitate severă s-a observat o reducere a anticorpilor neutralizați la 6 luni de la administrarea schemei complete de vaccinare.

Studiul a inclus peste 3,5 milioane de persoane care au primit cel puțin două doze din vaccinul COVID-19. Obezitatea este asociată cu comorbidități care cresc în mod independent riscul de COVID-19 sever, inclusiv diabet de tip 2, boli cronice de rinichi și insuficiență cardiacă. Persoanele cu obezitate sau obezitate severă au avut un risc mai mare de spitalizare sau deces din cauza COVID-19, după o a doua și a treia doză (rapel) de vaccin. Testele au arătat că eficacitatea vaccinului s-a diminuat semnificativ în timp în funcție de indicele de masă corporală, iar protecția a scăzut mai rapid pe măsură ce IMC a crescut.

Autorii au concluzionat că este probabil să fie necesare doze suplimentare sau mai frecvente de rapel pentru a menține protecția în rândul persoanelor cu obezitate împotriva COVID-19.