Esențial Covid-19. Asediul viral și circulația crescută a streptococului de grup A pun la risc sănătatea copiilor în sezonul rece al 2022

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Știrile săptămânii 12 – 18 decembrie 2022:

Adunările în masă din Qatar ar putea crește riscul de transmitere și răspândire globală a MERS-CoV

Două evenimente ce au loc în prezent în Qatar, Cupa Mondială FIFA 2022 și concursul de frumusețe al cămilelor, adună în același loc o mulțime de oameni din toate colțurile lumii, creând condiții ideale pentru transmiterea agenților patogeni zoonotici asociați cămilelor. Printre acești patogeni se numără și MERS-CoV, cămilele din Orientul Mijlociu fiind un rezervor major al virusului. Oamenii se pot infecta prin contactul direct sau indirect cu cămile infectate cu MERS-CoV sau prin consumul produselor lactate din cămilă. Dintre coronavirusurile zoonotice care au cauzat epidemii la oameni, virusul MERS-COV este cel mai letal, unele rapoarte indicând o rată de mortalitate chiar și de 34%.

abonare

Un raport al ECDC arată că peste 2.600 de cazuri de MERS-CoV și 894 de decese au fost detectate în 27 de țări la nivel global. Majoritatea infecțiilor au fost raportate în Orientul Mijlociu, însă 8 țări din Europa au confirmat infecții MERS-CoV, toate cazurile având istoric de călătorie către Peninsula Arabică. De asemenea, în luna mai a acestui an, autoritățile sanitare din Qatar au raportat către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) două persoane confirmate cu infecția MERS-CoV, dintre care una a murit (ambele cazuri au avut contact cu cămile și consumaseră lapte crud de cămilă).

Deoarece virusul este endemic la cămile în Qatar, suprapunerea celor două evenimente ce implică adunări în masă și contactul cu cămilele prezintă un risc crescut de transmisibilitate a MERS-CoV, ridicând problema unei potențiale epidemii sau globalizări a virsului. Experții sunt de părere că deși OMS nu recomandă screening-ul pentru MERS-CoV, sistemele de sănătate din întreaga lume ar trebui să conștientizeze posibilitatea unei infecții MERS-CoV și să investigheze istoricul de călătorie și riscul transmiterii, mai ales în luna următoare celor două evenimente.

Asediul viral și circulația crescută a streptococului de grup A pun la risc sănătatea copiilor în sezonul rece al 2022

Multiple date indică o circulație crescută a  virusurilor respiratorii, respectiv gripa sezonieră, SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator (RSV), precum și a bacteriei streptococ de grup A, îmbolnăvind multe persoane, în special copii, pentru perioade prelungite de timp. Aceste date survin în contextul renunțării la scară largă la măsurile de protecție și prevenție implementate pe parcursul ultimilor aproape trei ani de pandemie.

Mai multe state europene au raportat o creștere a numărului de cazuri de boală invazivă cu streptococ de grup A și a deceselor din această cauză în rândul copiilor cu vârstă mai mică de 10 ani pe parcursul anului 2022. Creșterea incidenței a fost de câteva ori mai mare decât nivelurile pre-pandemie și a urmat o perioadă de incidență redusă a acestei infecții bacteriene raportată pe perioada pendemiei de COVID-19. Conform ECDC, creșterea cazurilor de boală invazivă cu streptococ de grup A în rândul copiilor din Europa și a deceselor acestora este posibil să fie asociată și acestei „epidemii triple” de infecții virale, deoarece coinfecția virusurilor cu streptococul de grup A poate crește riscul de boală invazivă.

Statele Unite se confruntă cu o creștere neobișnuit de mare atât a cazurilor de gripă, cât și a infecțiilor cu RSV, în contextul în care cazurile de COVID-19 continuă să persiste în populația generală. Se estimează că până la momentul prezent în acest sezon au fost cel puțin 13 milioane de cazuri de gripă, 120.000 de spitalizări și 7.300 de decese, dintre care 21 de copii. În contextul în care co-infecția cu SARS-CoV-2 și alte virusuri respiratorii crește riscul de deces, coordonarea eforturilor de monitorizare a situației epidemiologice naționale precum și implementarea măsurilor de control și prevenție a acestor infecții sunt cruciale.

În ciuda divergențelor de opinii ale experților asupra conceptului de „epidemie triplă”, datele indică un risc crescut de îmbolnăviri severe și pentru perioade prelungite de timp, cu precădere în rândul copiilor, ceea ce ar putea conduce la depășirea capacității sistemelor de sănătate în unele zone. De asemenea, aceste date pledează încă o dată pentru importanța măsurilor de prevenție la nivel individual: igienă, purtatul măștilor și izolare în caz de simptome respiratorii.

FDA aprobă vaccinurile bivalente Cominarty și Spikevax împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta de cel puțin 6 luni

Food and Drug Administration (FDA) a modificat autorizațiile de utilizare de urgență (EUA) ale vaccinurilor bivalente Original/Omicron – Cominarty (Pfizer/BioNTech) și Spikevax (Moderna) – pentru a include utilizarea și la copiii cu vârsta mai mare de 6 luni. Vaccinurile bivalente împotriva COVID-19 produse de Moderna și Pfizer-BioNTech includ o componentă ARNm corespunzătoare tulpinii virale inițiale și o componentă ARNm corespunzătoare variantelor omicron BA.4 și BA.5, iar reacțiile adverse se așteaptă să fie similare cu cele raportate în cazul vaccinurilor monovalente.

Prin modificările astfel efectuate, vaccinul bivalent Spikevax (Moderna) poate fi administrat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani în doză unică de rapel, la cel puțin 2 luni de la finalizarea schemei de vaccinare primare cu orice vaccin monovalent autorizat împotriva COVID-19, sau la cel puțin 2 luni de la ultima doză de rapel cu orice vaccin monovalent anti-COVID-19 autorizat.

În ceea ce privește vaccinul bivalent Cominarty (Pfizer/BioNTech), poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 5 ani și peste ca doză unică de rapel la cel puțin 2 luni de la finalizarea schemei de vaccinare primare cu orice vaccin monovalent autorizat împotriva COVID-19 sau la cel puțin 2 luni de la ultima doză de rapel cu orice vaccin monovalent anti-COVID-19 autorizat. Modificările aduse autorizației de utilizare de urgență permit administrarea unei doze de vaccin bivalent Cominarty ca a treia doză din seria primară de vaccinare anti-COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani care nu au primit încă cea de-a treia doză din seria primară de trei doze cu vaccinul monovalent Pfizer-BioNTech.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani care au primit deja trei doze din vaccinul monovalent Pfizer-BioNTech nu sunt în prezent eligibili pentru a primi o doză de rapel cu un vaccin bivalent.

COVID-19 reprezintă un factor de risc semnificativ pentru endocardită în rândul pacienților cu tulburări legate de consumul de substanțe

Rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Molecular Psychiatry sugerează faptul că pentru persoanele cu tulburări legate de consumul de opioide sau cocaină, infecția cu SARS-CoV-2 este un factor de risc semnificativ pentru endocardită. Datele evidențiază necesitatea screening-ului pentru endocardită la pacienții cu tulburări de consum de substanțe care contactează COVID-19, precum și necesitatea unei abordări multi-disciplinare pentru acești pacienți.

Studiul retrospectiv a analizat o bază de date ce cuprinde dosarele medicale electronice a peste 109 milioane de persoane din Statele Unite. Eșantionul de studiu a curpins peste 736.000 de persoane diagnosticate cu tulburare de consum de opiacee, peste 379.000 de persoane diagnosticate cu tulburare de consum de cocaină și 105.308 de persoane fără niciunul dintre cele două diagnotice.

Riscul de endocardită nu a fost diferit în funcție de statusul vaccinării anti-COVID-19. De asemenea, rata de incidență a endocarditei în rândul acestor pacienți a crescut semnificativ din 2011 până în 2022, cu o accelerare în perioada 2021-2022. Totodată, riscul de spitalizare la 180 de zile de la diagnosticul de endocardită a fost mai mare în rândul subgrupului de pacienți confirmați cu COVID-19 (67,5%), comparativ cu cei fără COVID-19 (58,7%). În mod similar, a fost raportat un risc crescut de mortalitate la 180 de zile de la diagnosticul de endocardită în rândul pacienților cu COVID-19, față de cei care nu au trecut prin această infecție (9,2% versus 8%).

Femeile care dezvoltă COVID-19 în primele două trimestre de sarcină prezintă risc crescut de complicații perinatale

Conform datelor provenite din CRONOS Network (Germania), femeile confirmate cu COVID-19 simptomatic în primele două trimestre de sarcină au un risc crescut de naștere a unui făt mort sau de naștere prematură, comparativ cu cele care contactează infecția cu SARS-CoV-2 în timpul celui de-al treila trimestru. Riscul de naștere prematură (≤32 săptămâni) a fost mai mare în primele 4 săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2. Rezultatele sugerează necesitatea prevenirii infecției pe timpul sarcinii, precum și supravegherea obstetrică atentă pentru femeile care sunt confirmate COVID-19 pozitiv pe timpul sarcinii, mai ales la începutul gestației.

Studiul observațional prospectiv a inclus 1149 de femei gravide care au avut și infecție SARS-CoV-2 simptomatică pe timpul sarcinii înainte de 37 de săptămâni de gestație, datele fiind colectate din 113 spitale din Germania și Austria. Niciuna dintre cele 1.084 de participante la studiu, pentru care se cunoștea istoricul de vaccinare, nu era vaccinată împotriva SARS-CoV-2 la momentul infecției.

Au fost raportate 21 de nașteri de copii morți (1,8%) și 201 de nașteri premature (17,8%). Rata de naștere prematură înregistrată în rândul populației de studiu este mai mare decât dublul ratei de naștere prematură a populației generale din Germania. Comparativ cu femeile care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în al treilea trimestru de sarcină, cele infectate la începutul sarcinii au avut un risc mai mare de naștere prematură la sau înainte de 32 de săptămâni de gestație, precum și un risc mai mare de a naște un făt mort.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică