Esențial Covid-19. Variantele BA.4 și BA.5 ar putea determina o creștere a cazurilor de COVID-19 în Europa în următoarele luni

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare
Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 9-15 mai 2022:

Variantele BA.4 și BA.5 ar putea determina o creștere a cazurilor de COVID-19 în Europa, în următoarele luni

Pe 12 mai 2022, ECDC a clasificat liniile genetice BA.4 și BA.5, derivate din Omicron, drept variante de îngrijorare (VOC), pe baza celor mai recente dovezi științifice. Primele date din studii de laborator indică o modificare a proprietăților antigenice în cazul BA.4 și BA.5 comparativ cu BA.1 și BA.2. Persoanele nevaccinate, care au trecut prin infecția cu BA.1, au o protecție redusă față de cele două variante noi. Nu există încă dovezi asupra modificării severității bolii în cazul BA.4 și BA.5.

Acestea au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud în ianuarie și februarie 2022. În prezent, există un număr redus de cazuri de COVID-19 determinate de aceste variante la nivel european, însă estimările ECDC indică un risc de creștere a cazurilor în săptămânile următoare. Institutul Național de Sănătate Publică din Portugalia estimează că BA.5 reprezintă deja 37% din cazurile pozitive detectate până la 8 mai 2022 și până la finalul lunii ar putea deveni dominantă. ECDC încurajează statele membre să continue monitorizarea evoluției virale prin secvențiere genomică și raportarea timpurie a rezultatelor, precum și vaccinarea populației, inclusiv cu a patra doză de rapel pentru persoanele vulnerabile.

Hepatita acută severă ar putea fi determinată de co-infecția cu adenovirus la copiii cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente

Date acumulate în ultimii doi ani arată că virusul SARS-CoV-2 poate determina „rezervoare” în diferite regiuni din organismul uman. Persistența în tractul gastrointestinal determină eliberarea de proteine virale la nivelul epiteliului intestinal, conducând la activarea unor mecanisme imune. Anumite structuri din proteina spike pot funcționa ca superantigene, o clasă de antigene care determină activarea nespecifică a limfocitelor T și eliberarea masivă de citokine (mai ales interferon gamma). Studii recente sugerează asemănări între superantigene SARS-CoV-2 și enterotoxina B stafilococica. Răspunsul imun generat de superantigene poate conduce la sindromul inflamator multisistemic.

Hepatita acută a fost raportată la copiii cu sindrom inflamator multisistemic, însă până acum, co-infecția cu alte virusuri nu a fost evaluată. Într-un nou studiu, publicat în Lancet, autorii pornesc de la ideea că noile cazurile de hepatită acută severă ar putea fi cauzate de fapt de o infecție cu adenovirus cu tropism intestinal la copiii infectați anterior cu SARS-CoV-2

În acest caz, copii cu hepatită acută ar trebui să fie testați pentru persistența SARS-CoV-2 din probe de scaun, evaluarea modificărilor receptorilor T și răspunsul determinat de IFN-gamma. Dacă există dovezi pentru activarea imună prin superantigene, terapiile imunomodulatoare ar putea fi o opțiune de tratament.

SARS-CoV-2 a fost identificat în 18% din cazurile de hepatită acută severă raportate în Marea Britanie. 11 din cei 12 copii din Israel au avut COVID-19 în ultimele luni și cele mai multe cazuri de hepatită s-au înregistrat în rândul copiilor neeligibili pentru vaccinare, din cauza vârstei.

Jumătate dintre pacienții spitalizați pentru infecția COVID-19 necesită până la 2 ani pentru a se recupera complet

Studiul cu cea mai lungă perioadă de urmărire a persoanelor care au trecut prin infecția COVID-19 a fost publicat recent în Lancet Respiratory Medicine. Rezultatele arată că 50% dintre pacienții care au necesitat spitalizare pentru COVID-19, prezintă cel puțin un simptom care persistă după 2 ani.

Studiul a inclus 1192 de pacienți din China, infectați în primul val al pandemiei, pentru care s-au realizat teste de laborator, teste funcționale și chestionare pentru evaluarea simptomelor, statusului mental, calității vieții și accesul la sistemul medical după externare. 89% din participanți s-au întors la serviciu după 2 ani. Cu toate acestea, povara simptomelor rămâne mai ridicată decât în populația generală. Oboseala, slăbiciunea musculară, tulburările de somn au fost simptomele cel mai frecvent raportate. Frecvența simptomelor s-a redus de la 68% la 6 luni la 55% la 2 ani.

În acest context, devine evident faptul că o proporție semnificativ din cazurile care trec prin infecție COVID-19 necesită asistență medicală pe termen lung și programe de recuperare. Sunt necesare studii suplimentare pentru identificarea măsurilor optime de a reduce riscul de COVID-19 lung la pacienții spitalizați pentru COVID-19.

Un nou tip de test PCR multiplex poate detecta tipul de variantă care cauzează infecția COVID-19

Testele PCR folosite de rutină pentru diagnosticarea cazurilor de COVID-19 detectează doar prezența virusului, nu și tipul de variantă care determină infecția. O echipă din cadrul Universității Rutgers din New Jersey a dezvoltat un test PCR multiplex care poate discrimina între toate variantele SARS-CoV-2. Rezultatele au fost publicate în Journal of Molecular Diagnostics.

În prezent, doar prin secvențierea genomică se pot identifica și clasifica variantele SARS-CoV-2, ceea ce implică o tehnologie care necesită costuri mai mari și infrastructură specializată, comparativ cu testarea PCR. Testul Rutgers detectează 8 mutații diferite de la nivelul proteinei spike, cunoscute a crește transmisibilitatea și a evita răspunsurile imune. Aceste mutații se regăsesc în toate variantele de îngrijorare raportate până acum și se estimează că se vor menține și la variantele care ar putea apărea în viitor.

Testul PCR multiplex ar putea fi utilizat cu ușurință la nivel de spital, având un impact semnificativ atât pentru managementul fiecărui caz dar și la nivelul sistemelor de sănătate, pentru monitorizarea evoluției virale și decizii de sănătate publică.

OMS a publicat datele de mortalitate în exces înregistrate între ianuarie 2020 și decembrie 2021

Conform celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății, excesul de mortalitate asociat Covid-19, la nivel global, a fost de 14,91 milioane în cele 24 de luni dintre 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021, cu 9,49 milioane mai multe decese decât cele raportate la nivel global ca fiind direct atribuibile COVID-19. Mortalitatea în exces (sau excesul de mortalitate) asociată COVID-19 este un indicator utilizat pentru a cuantifica efectele directe și indirecte ale pandemiei și reprezintă diferența dintre numărul total de decese înregistrate în cei doi ani și numărul de decese care ar fi fost așteptate în absența pandemiei, într-un scenariu fără virusul SARS-CoV-2 și Covid-19.

Include: decesele atribuibile direct COVID-19 care au fost înregistrate și raportate la OMS de către țări; decesele atribuibile direct COVID-19 care nu au fost înregistrate sau raportate de țări; decesele asociate indirect COVID-19, din alte cauze și boli, rezultate din impactul mai larg al pandemiei asupra sistemelor de sănătate și a societății.

Exclude orice deces care ar fi avut loc în circumstanțe normale, dar care a fost evitat datorită schimbărilor determinate de pandemie în condițiile sociale și comportamentele individuale, de ex. mai puține decese în trafic ca urmare a reducerii mobilității populației.

Douăzeci de țări, reprezentând aproximativ 50% din populația globală, însumează peste 80% din excesul de mortalitate global, estimat pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021: Brazilia, Columbia, Egipt, Germania, India, Indonezia, Republica Islamică Iran, Italia, Mexic, Nigeria, Pakistan, Peru, Filipine, Polonia, Federația Rusă, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Ucraina și Statele Unite ale Americii (SUA).