Esențial Covid-19. PREMIERĂ: Monitorizare video de înaltă rezoluție a virusurilor înainte de a infecta celulele

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare

Știrile săptămânii 7 – 13 noiembrie 2022:

Comisia Europeană autorizează VidPrevtyn Beta, ca doză de rapel la adulții vaccinați deja pentru COVID-19

VidPrevtyn Beta a fost autorizat ca rapel la adulții vaccinați anterior cu un vaccin ARNm sau vector adenoviral COVID-19. VidPrevtyn Beta, dezvoltat de Sanofi Pasteur, conține o versiune a proteinei spike găsite pe suprafața variantei Beta a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, conține un “adjuvant”, o substanță care ajută la consolidarea răspunsurilor imune la vaccin.

Principalele studii care au stat la baza aprobării compară răspunsul imun indus de acest nou vaccin cu cel indus de un vaccin autorizat, cu eficacitate confirmată împotriva bolii. O doză de rapel de VidPrevtyn Beta determină o producție mai mare de anticorpi împotriva Omicron BA.1 decât Comirnaty. Comitetul pentru medicamente umane al EMA (CHMP) a concluzionat că o doză de rapel de VidPrevtyn Beta va fi cel puțin la fel de eficace ca Comirnaty în restabilirea protecției împotriva COVID-19.

Laboratorul miniatural care ar putea asigura accesul echitabil la testarea pentru boli infecțioase

Experții de la Universitatea UCLA au dezvoltat un laborator portabil miniatural, all-in-one, care ar putea crește semnificativ viteza și volumul testării bolilor infecțioase, reducând în același timp costurile și utilizarea consumabilelor limitate. Sistemul folosește magneți de dimensiunea agrafelor de păr ca „roboți mobili” (numiți în studiu ferrobots). Prin intermediul acestor dispozitive, laboratorul miniatural poate fi folosit atât în cabinetele medicale și în clinici, dar și aeroporturi, școli, chiar de la debutul unui focar de boală. Rezultatele au fost publicate în Nature.

Ferroboții sunt discuri magnetice de 1 mm care transportă probele în circuitul laboratorului miniatural. De exemplu, în cazul COVID-19 toate etapele testării sunt automatizate și miniaturizate în kitul dezvoltat de UCLA. Pot fi testate zeci de probe cu materialele care ar fi necesare pentru un singur pacient, iar costurile ar fi reduse de 10 până la 300 de ori. În cadrul studiului, testarea a 16 probe care ar implica 3000 de operațiuni și cel puțin 3000 de mișcări individuale a fost complet automatizată cu ajutorul ferroboților.

Studiul a pornit de la nevoia asigurării accesului echitabil la testare în primele luni ale pandemiei de COVID-19, când doar câteva laboratoare au fost autorizate în acest sens.  Descoperirea ar putea ajuta autoritățile să se pregătească mai bine pentru viitoarele pandemii prin descentralizarea testelor și maximizarea utilizării resurselor.

PREMIERĂ. Monitorizare video de înaltă rezoluție a virusurilor înainte de a infecta celulele

Cercetătorii de la Universitatea Duke au surprins primele imagini 3D în timp real cu virusuri în mișcare, chiar înainte de a infecta o celulă, iar rezultatele au fost publicate în Nature.

Organismul uman interacționează cu milioane de virusuri în fiecare zi. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, dar unele dintre ele (virusul gripal, COVID-19) ne pot îmbolnăvi. Infecția începe atunci când un virus se leagă de și intră într-o celulă, unde folosește resursele celulare pentru a se replica. Dar înainte de a se putea replica, acesta trebuie să pătrundă în celulă, trecând de straturile de mucus și celule care tapetează căile aeriene și tractul digestiv. Prin metodele actuale de microscopie a fost imposibil să se caracterizeze în detaliu momentele cheie de dinainte de infectarea propriu-zisă a celulei. Virusurile se mișcă cu două până la trei ordine de mărime mai repede în spațiul din afara celulei, în comparație cu interiorul. Pentru a face lucrurile și mai complicate din punct de vedere imagistic, virusurile sunt de sute de ori mai mici decât celulele pe care le infectează.

În cadrul Universității Duke a fost dezvoltată o nouă metodă numită 3D-TrIm 3D (Tracking and Imaging Microscopy) care combină două microscoape într-unul singur. Primul se fixează pe virusul în mișcare cu ajutorul unui laser și calculează în timp real poziția. Al doilea microscop preia imagini 3D ale celulelor din jur. Conform autorilor, efectul combinat este un fel de navigare de tip Google Maps – arată nu doar locația în timpul condusului ci și tipul de teren, obiectivele de pe drum, 3D.

Această metodă deschide noi orizonturi pentru monitorizarea dinamicii virale și a proceselor tridimensionale în sistemele biologice.

ADN-ul viral din genomurile umane, care provine din infecții antice, protejează celulele umane împotriva anumitor virusuri actuale

Retrovirusurile endogene (fragmente de ADN viral antic) din genomurile animalelor oferă protecție imună contra virusurilor actuale, cărora le blochează pătrunderea în celulele gazdă. Un nou studiu, publicat în Science, a evaluat culturi de celule umane, demonstrând că acest proces ar putea fi valabil și în cazul omului.

Cercetarea este importantă deoarece ar putea contribui la descoperirea unui set de proteine antivirale naturale care ar putea conduce la tratamente fără efecte secundare autoimune. Rezultatele indică spre posibilitatea unui sistem de apărare a genomului care nu a fost caracterizat până acum, un rezervor de proteine care au potențialul de a bloca multiple tipuri virale.

Retrovirusurile endogene reprezintă aproximativ 8% din genomul uman – de cel puțin patru ori cantitatea de ADN care alcătuiește genele care codifică proteinele. Retrovirusurile introduc ARN-ul lor într-o celulă gazdă, care este transformată în ADN și integrată în genomul gazdei. Celula urmează apoi instrucțiunile genetice și face mai mult virus. De obicei, retrovirusurile infectează celulele care nu trec de la o generație la alta, dar unele infectează celulele germinale, cum ar fi un ovul sau spermatozoid, ceea permite ADN-ului retroviral să treacă de la părinte la descendent și, în cele din urmă, să fie inclus în genomul descendenților.

Vaccinarea antigripală anuală reduce riscul de accident vascular cerebral

Un studiu realizat la Universitatea Calgary arată că vaccinarea antigripală scade riscul de accident vascular cerebral în rândul adulților, chiar dacă aceștia nu sunt la risc înalt. În cadrul studiului au fost evaluate datele medicale de la peste patru milioane de persoane, pe o perioadă de nouă ani. Rezultatele indică faptul că vaccinarea împotriva gripei ar trebui să fie recomandată tuturor, la fel cum este și pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Studiul a fost publicat în Lancet Public Health.

În cazul bolilor cardiovasculare este demonstrat deja faptul că riscul de infarct miocardic acut și spitalizare sunt reduse la persoanele care primesc anual vaccinul gripal. În noul studiu s-a dovedit că și riscul de accident vascular cerebral este semnificativ redus în primele 6 luni de la vaccinarea gripală, ceea ce ar trebui să reprezinte o strategie esențială de prevenție. Puterea statistică a acestui studiu este susținută și de faptul că s-au folosit date pe termen lung, care au inclus 10 sezoane de vaccinare. Beneficiile s-au observat atât la bărbați, cât și la femei și au fost mai mari la persoanele vârstnice.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică