Esențial Covid-19. Politica Facebook de eliminare a dezinformării despre SARS-CoV-2 a avut un efect invers celui intenționat

  • Esențial COVID-19Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare

Știrile săptămânii 21-27 noiembrie 2022:

  • Politica Facebook de eliminare a dezinformării despre vaccinurile SARS-CoV-2 a avut un efect invers celui intenționat

Dezinformarea promovează neîncrederea în știință, iar alături de infodemie, subminează sănătatea publică și eforturile privind încurajarea obiceiurilor sănătoase și prevenției. Dezinformarea privind vaccinurile împotriva COVID-19, răspândită cu ușurință în mediul online, a reprezentat una dintre principalele bariere în salvarea de vieți prin prevenirea formelor severe de boală.

Platformele de socializare au încercat să o reducă sau, cel puțin, au părut că încearcă. Rezolvarea prin metode „soft” de moderare, precum semnalarea și clasificarea conținutului nu par să fi avut succes, sugerând la o primă vedere că este necesară adăugarea de măsuri „hard” de conținut – de exemplu, interzicerea și blocarea conținutului.

Un studiu aflat în stadiul de preprint, publicat de specialiști de la George Washington University, a evaluat dacă politicile Facebook de eliminare a conținutului privind dezinformarea legată de vaccinuri au fost eficiente.

Rezultatele? Deloc surprinzătoare – politicile Facebook au redus într-adevăr numărul de postări anti-vaccin, dar au provocat și câteva efecte adverse importante: conținutul pro-vaccinare a fost, de asemenea, eliminat, iar engagementul cu conținutul anti-vaccinist a fost de fapt stimulat, ajungând repede la nivelurile de dinaintea implementării politicilor și accetuând mult mai rău dezinformarea prin particularizarea conținului pentru a apărea în news-feed-ul utilizatorilor.

Conform autorilor, aceste rezultate sunt o consecință directă, neintenționată, a arhitecturii și obiectivului Facebook: promovarea comunităților și grupurilor. Membrii comunităților dedicate anti-vaxx caută informații din multiple surse pentru a-și susține alegerea. În plus, administratorii grupurilor de Facebook folosesc mai multe canale oferite de Meta pentru a disemina informații eronate și distorsionate (ca Whatsapp), iar încercarea de combatere pe un canal, duce la intensificarea diseminării pe alt canal.

  • Vaccinul universal antigripal, bazat pe tehnologia ARNm, împotriva tuturor tulpinilor cunoscute

Epidemiile anuale de gripă sezonieră provoacă sute de mii de decese, însă datorită restricțiilor impuse pentru limitarea transmiterii SARS-CoV-2, circulația globală a gripei a fost de asemenea puternic suprimată. Un studiu publicat în aprilie 2022 arăta că varianta B/Yamagata nu a mai fost detectată din aprilie 2020, iar virusurile A(H3N2), A(H1N1) și B/Victoria au circulat de atunci cu o diversitate genetică redusă considerabil, fiind izolate doar în câteva locații din Africa și Asia. Din cauza acestei reduceri a circulației virusurilor gripale și a testării sporadice, adaptarea vaccinurilor antigripale (bazată pe selecția anuală a tulpinilor care circulă cel mai mult și au cel mai mare impact asupra sănătății publice) este îngreunată.

Așadar, cea mai mare provocare pentru prevenirea viitoarei pandemii de gripă este diversitatea familiei virusului gripal. În prezent, sunt cunoscute 20 de linii de virus gripal A și B, fiecare conținând numeroase tulpini. Vaccinurile antigripal actuale, compuse, în cel mai bun caz, din patru antigene virale gripale (tetravalente), oferă o protecție redusă pentru restul tulpinilor.

Rezultatele unui studiu preclinic, publicate recent în Science, de specialiști de la University of Pennsylvania, arată că un vaccin universal împotriva gripei, bazat pe tehnologia ARNm, ar putea proteja împotriva tuturor celor 20 de linii virale, fiind un instrument esențial în prevenirea următoarei pandemii. Conform autorilor, vaccinul multivalent a indus niveluri ridicate de anticorpi încrucișați și specifici pentru toate cele 20 de antigene codificate. Vaccinarea a protejat animalele de laborator, iar protecția a fost cel puțin parțial dependentă de nivelul de anticorpi.

  • Evenimentele personale asociate cu un nivel de stres ridicat, factor predictiv pentru agravarea simptomelor long-COVID post-internare

După recuperarea post-infecția acută cu SARS-CoV-2, evenimentele personale care implică un nivel major de stres, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau lipsa siguranței financiare, pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și înrăutățirii simptomelor long-COVID, precum depresia, brain-fog, oboseala, problemele de somn etc. Concluzia aparține unui studiu publicat în Journal of Neurological Sciences.

451 de adulți care au supraviețuit unei spitalizări COVID au fost incluși în studiu. Dintre aceștia, 383 au completat un chestionar de follow-up la 6 luni, 242 la 12 luni și 174 au completat în ambele cazuri. În decurs de 1 an de la externare, 77 (17%) pacienți au decedat și 51% au experimentat un eveniment major stresant, ceea ce s-a asociat cu agravarea simptomelor long-COVID.

Printre cei care au completat o urmărire de 12 luni, cele mai frecvente simptome neurologice post-COVID-19 raportate au fost cefaleea (22%), anomaliile cognitive (20%), anxietatea (12%), depresia (11%), tulburări de somn (11%) și oboseală (10%).

  • Editorial Science: Concurența dintre virusurile respiratorii ar putea împiedica o „tripandemie” în această iarnă

Amenințare triplă. Tripandemie. O furtună perfectă virală. Conform unui editorial Science, aceste fraze înspăimântătoare au dominat titlurile recente, deoarece unii oficiali din domeniul sănătății, clinicieni și oameni de știință prognozează că SARS-CoV-2, gripa și virusul respirator sincițial (RSV) ar putea determina o creștere a cazurilor în același timp în zonele care au relaxat purtarea măștii, distanțarea fizică și alte măsuri non-farmacologice.

Dar un număr tot mai mare de dovezi epidemiologice și de laborator oferă o oarecare liniște: SARS-CoV-2 și alte virusuri respiratorii interacționează și se blochează adesea unul pe celălalt. Deși valurile asociate cu fiecare dintre cele trei virusuri ar putea aglomera spitalele, cercetătorii care studiază aceste coliziuni virale declară că există puține șanse ca trio-ul să atingă vârful împreună și să prăbușească în mod colectiv sistemele sanitare, așa cum a făcut-o COVID-19 la începutul pandemiei: „Gripa, alte virusuri respiratorii și SARS-CoV-2 pur și simplu nu se înțeleg prea bine împreună. Este puțin probabil ca acestea să circule pe scară largă în același timp”.

Cu toate acestea, interferența nu este un lucru sigur atunci când circulă mai multe virusuri. Un studiu efectuat pe câteva sute de familii (incluzând peste de 2 mii de persoane), de exemplu, a constatat că atât cazurile de gripă, cât și cele de COVID-19 au atins vârful în același timp în februarie, sugerând „interferență virală limitată”. Așadar, tripla pandemie ar putea să depindă, de fapt, de imunitatea populației, de tulpina circulantă și de ratele de vaccinare împotriva gripei și COVID-19.

  • Rujeola este acum „o amenințare iminentă” la nivel global, avertizează OMS și CDC

Scăderea ratelor de vaccinare și supravegherea redusă în timpul pandemiei de COVID-19 au creat o „amenințare iminentă” de răspândire a rujeolei în fiecare regiune a lumii, au avertizat Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, în timpul unui eveniment comun.

La nivel global, acoperirea vaccinală împotriva rujeolei a scăzut constant de la începutul pandemiei, cu un record de aproape 40 de milioane de copii care nu sunt vaccinați complet în 2021 – 25 de milioane de copii au omis prima doză și alți 14,7 milioane de copii au omis a doua doză.

OMS recomandă o acoperire vaccinală constantă de cel puțin 95% pentru două doze de vaccin. În 2021, România a înregistrat o acoperire vaccinală ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) de aproximativ 74% (72% în mediul urban vs. 77% în mediul rural).

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică