Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii. Varianta B.1.1.7 a SARS-CoV-2 ar putea fi cu până la 70% mai letală decât tulpina originală

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 08-14 feb. 2021:

CDC: Purtarea a două măști de protecție reduce răspândirea SARS-CoV-2

Utilizarea a două măști de protecție și asigurarea faptului că masca se potrivește perfect pe față poate reduce semnificativ riscul de expunere la SARS-CoV-2, conform experimentelor de laborator efectuate de autoritățile sanitare din SUA.

În luna ianuarie, CDC a efectuat experimente pentru a analiza cât de mult protejează purtarea unei măști de pânză peste o mască chirurgicală cu trei straturi, respectiv înnodarea buclelor măștii chirurgicale și apoi împăturirea excesului de material rămas aproape de față. S-a observat că ambele metode contribuie la reducerea expunerii la aerosoli potențial infectanți cu peste 90% în simulările de laborator. Datele au arătat, de asemenea, că purtarea unei măști contribuie la reducerea expunerii la particulele de aerosoli de dimensiunea picăturilor care răspândesc virusul, comparativ cu absența măștii.

abonare

Rezultatele unuia dintre experimente au demonstrat că masca chirurgicală neînnodată blochează singură 42% din particulele eliberate printr-o tuse simulată, iar masca de pânză blochează singură 44,3%. Combinația unei duble măști blochează însă 92,5% din particulele de tuse.

Într-un alt experiment, a fost simulată răspândirea prin respirație a SARS-CoV-2 atunci când una sau ambele persoane poartă masca în mod corespunzător. În primul scenariu, în care numai sursa producătoare de aerosoli purta mască, expunerea la coronavirus a fost redusă cu 82,2% în cazul măștii duble și 62,9% cu o mască chirurgicală potrivită și înnodată. Atunci când atât sursa cât și receptorul de aerosoli au fost echipați cu măști duble sau cu măști chirurgicale înnodate și corespunzătoare, expunerea a fost redusă cu 96,4%, respectiv cu 95,9%.

Experimentele au demonstrat că „măștile sunt eficiente și funcționează cel mai bine atunci când se potrivesc bine și sunt purtate corect”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky. Acesta a adăugat că dispozitivele reutilizabile cunoscute sub numele de „mask-fitters” (menite să asigure poziționarea adecvată a măștii), sunt, de asemenea, o opțiune pentru a îmbunătăți potrivirea unei măști.

FDA acordă autorizație de utilizare unei combinații de anticorpi monoclonali pentru formele ușoare/moderate de COVID-19

FDA a acordat autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru o combinație de doi anticorpi monoclonali pentru formele ușoare până la moderate de COVID-19, la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, care au fost testate pozitiv. Bamlanivimab și etesevimab au fost autorizate să trateze persoanele cu risc crescut de boală severă, inclusiv adulții cu vârsta peste 65 de ani și cei cu comorbidități.

Autorizația se bazează parțial pe studiul BLAZE-1 care a înrolat 1.035 de persoane cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19. O singură perfuzie de anticorpi monoclonali combinați a redus cu aproximativ 70% ratele de spitalizare și deces din toate cauzele, comparativ cu placebo, în timpul celor 29 de zile de urmărire a evoluției.

În total, 2% dintre persoanele tratate cu terapia combinată au necesitat spitalizare, comparativ cu 7% din grupul placebo. Zece participanți au decedat pe parcursul studiului, toți făcând parte din brațul placebo.

Această EUA oferă opțiuni suplimentare de tratament cu anticorpi monoclonali. Bamlanivimab a primit autorizație de utilizare de urgență ca monoterapie în noiembrie 2020, precum o altă combinație de anticorpi monoclonali de la Regeneron, casirivimab și imdevimab.

Bamlanivimab și etesevimab vizează fiecare componente diferite ale proteinei spike SARS-CoV-2. Cei doi anticorpi sunt concepuți pentru a bloca capacitatea virusului de a se atașa și de a pătrunde în celule. Terapia combinată trebuie administrată cât mai curând posibil după un testarea pozitivă pentru COVID-19 și în termen de 10 zile de la debutul simptomatologiei. Terapia nu este destinată persoanelor deja spitalizate pentru COVID-19.

EMA va lansa un document cu recomandări pentru a aborda problema noilor variante SARS-CoV-2

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) dezvoltă recomandări și îndrumări pentru producătorii de vaccin care plănuiesc modificări la vaccinurile existente contra COVID-19, menite să contracareze noile variante ale SARS-CoV-2. EMA a solicitat tuturor dezvoltatorilor de vaccinuri să investigheze dacă vaccinul produs oferă protecție împotriva oricăror noi variante virale, de ex. cele identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, și să transmită datele relevante obținute.

Agenția Europeană va publica în curând un document cu recomandări, care va stabili datele și studiile necesare pentru adaptarea vaccinurilor existente la mutațiile actuale sau viitoare ale SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană. Întrebările care vor fi abordate ca parte a acestui document includ:

  • Care sunt opțiunile pentru introducerea unei noi tulpini într-un vaccin aprobat deja?
  • Care vor fi cerințele minime de reglementare pentru a demonstra calitatea, siguranța și eficacitatea?
  • Care studii de legătură vor fi necesare pentru a asigura o susținere adecvată a eficacității unui vaccin împotriva unei noi tulpini, fie ca primă vaccinare, fie ca rapel?

Până în prezent, EMA a autorizat trei vaccinuri pentru utilizare în UE: Comirnaty (Pfizer-BioNTech), Moderna și AstraZeneca-Oxford. Există îngrijorări că unele dintre aceste mutații ar putea afecta în diferite grade capacitatea vaccinurilor de a proteja împotriva infectării și a bolii.

În plus, EMA lucrează împreună cu alte autorități de reglementare în cadrul Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare a Medicamentelor (ICMRA) pentru a determina posibilele modificări ale compoziției vaccinurilor contra COVID-19 și pentru a alinia o strategie globală.

Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 au rol limitat – dovada unei infecții anterioare

Testele pentru anticorpii împotriva SARS-CoV-2 au rolul de a detecta un răspuns imun întârziat la virus și să ajute pacienții să stabilească dacă au fost cândva infectați, oferind astfel un diagnostic retroactiv. Cu toate acestea, multe teste de anticorpi sunt utilizate în alte scopuri – pentru a determina dacă cineva este „imun” la SARS-CoV-2, pentru a primi acordul de a efectua un zbor internațional și acum, pentru a verifica dacă vaccinul a fost de fapt eficient. Unii experți dezbat inclusiv dacă aceste teste ar putea servi drept instrument de screening pentru a identifica persoanele eligibile să renunțe la a doua doză de vaccin contra COVID-19.

Experții au respins în mod repetat ideea că testele de anticorpi pot dovedi că o persoană este imună la virus. Și totuși, aceste teste continuă să fie utilizate în scopuri greșite. Având în vedere că apariția anticorpilor rămâne în urmă față de cea a virusului, experții în diagnosticare nu se bazează pe teste de anticorpi pentru a verifica infecția activă cu noul coronavirus. Testele de anticorpi urmăresc reacția la agentul patogen, nu agentul patogen în sine.

Testele de anticorpi realizate după vaccinare trebuie interpretate de asemenea cu prudență. Testele pozitive pentru anticorpii contra SARS-CoV-2 nu oferă un răspuns referitor la capacitatea acestor molecule de a anula virusul într-un cadru natural sau asupra duratei de protecție. În plus, experții încă nu știu ce niveluri de anticorpi sunt necesare pentru a preveni infecția sau boala. Pentru persoanele dornice să se testeze după vaccinare, experții recomandă să aștepte până la aproximativ o săptămână – două după rapel și să realizeze un test de anticorpi IgG față de proteina spike.

Testele de anticorpi au însă un rol de jucat în cercetare. Experții în sănătate publică le utilizează în mod uzual pentru a urmări zonele în care virusul s-a răspândit în mod asimptomatic. Determinarea anticorpilor neutralizanți ajută, de asemenea, la dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor. Și pe măsură ce la nivel mondial continuă să apară noi variante virale, studiile privind anticorpii vor ajuta experții să afle cât de bine vor funcționa anticorpii generați ca răspuns la o versiune a virusului împotriva alteia.

Două studii au sugerat recent încă o utilizare posibilă pentru testele de anticorpi: o strategie de screening pre-vaccinare pentru persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus. Conform unor experți, este posibil ca aceste persoane să nu necesite două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

La un an de la debutul pandemiei, consensul asupra testelor de anticorpi este în mare măsură același: un rezultat pozitiv al testului nu ar trebui să schimbe comportamentul nimănui.

Varianta B.1.1.7 a SARS-CoV-2 ar putea fi cu până la 70% mai letală decât tulpina originală

Noua variantă de coronavirus care a apărut în Marea Britanie este probabil mai letală decât tulpina inițială, potrivit unei noi evaluări lansate recent de experții în sănătate ai guvernului britanic. În raportul care a evaluat mai multe studii, oamenii de știință au estimat că tulpina B.1.1.7 ar putea fi cu 30% până la 70% mai letală decât virusul original.

Studiile au arătat deja că tulpina din Marea Britanie este mai transmisibilă, iar prim-ministrul Boris Johnson a anunțat luna trecută că ar putea fi „asociată și cu un grad ridicat de mortalitate”. Evaluarea a confirmat această îngrijorare, însă experții avertizează că sunt necesare studii mai ample cu privire la rata deceselor.

Concluzia acestor analize este că „probabil, infecția cu varianta virală B.1.1.7 este asociată cu un risc crescut de spitalizare și deces comparativ cu infecția cu tulpina virală originală. Trebuie remarcat faptul că riscul absolut de deces per infecție rămâne scăzut.”

Între timp, această variantă mai contagioasă continuă să circule în întreaga lume, fiind detectată în cel puțin 82 de țări.

Nu este încă clar motivul pentru care varianta de SARS-CoV-2 detectată pentru prima dată în Marea Britanie ar putea avea o rată mai mare a mortalității. Experții consideră că un posibil motiv este acela că persoanele care se infectează cu varianta B.1.1.7 ar putea avea o încărcătură virală mai mare, care se asociază cu o evoluție mai severă a bolii.