#ESMO18. Primele date care arată beneficii ale exercițiului fizic în cancerul pulmonar avansat

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar nu sunt conștienți de beneficiile exercițiului fizic regulat, cu toate că ultime date arată că poate îmbunătăți starea de oboseală și crește starea generală de bine. Rezultatele a două studii, prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO), susțin importanța exercițiului fizic, chiar și la pacienții cu cancer de plămâni avansat sau metastatic.

Exercițiul fizic este benefic pentru toate persoanele, nu doar cele sănătoase, iar prea puțini sunt conștienți că exercițiul aerobic ușor și antrenament cu rezistență ar trebui să facă parte din tratamentul cancerului pulmonar avansat la fel de mult ca terapia anti-tumorală”, Dr. Quan Tran, Centrul de Îngrijire al Cancerului, Spitalul „Sfântul Ștefan”, Urraween, Australia.

Mai mult de jumătate din respondenții primului studiu nu cunosc beneficiile exercițiului fizic. Doar 22% din aceștia au atins nivelul de activitate fizică recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Cel puțin 6 din 10 participanți au declarat că nu iau parte la activități sportive din cauza oboselii sau dificultăților în respirație. Mai mult de jumătate au identificat starea de spirit scăzută, lipsa motivației, durerea și efectele secundare ale tratamentului, ca bariere ale exercițiului fizic.

abonare

„Pacienții preferă să primească informații și suport și să devină mai activi într-un sistem cu un partener sau în grup, față de inițiativele online. Nu au fost interesați de competiții sau recompense, dar au fost motivați de sentimentul de a fi în aceeași situație cu alte persoane”, explică Tran.

Al doilea studiu a arătat o îmbunătățire cu 10% a scorurilor simptomelor pacienților cu cancer pulmonar avansat sau metastatic, în timpul chimioterapiei, prin participarea regulată la exerciții aerobice ușoare și cu rezistență.

„Este pentru prima dată când pacienți paleativi pentru cancerul pulmonar au beneficiat de pe urma exercițiului fizic. Pacienții care au fost activi s-au simțit mai independenți și au avut nevoie de mai puțin ajutor în desfășurarea activităților zilnice. Studiul nostru sugerează că aceștia pot să urmeze un tratament chimioterapic mai intens, pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ar putea duce la un control tumoral mai bun” -Dr. Joachim Wiskemann, Centrul Național pentru Boli Tumorale și Spitalul Universitar din Heidelberg, Germania.

Se estimează că 50-60% din pacienții cu cancer pulmonar avansat doresc și sunt capabili să ia parte la un program de exerciții fizice. Este importantă realizarea unei coordonări a echipei medicale pentru oferirea unei îngrijiri individuale, în funcție de nevoile pacientului.

„În trecut am presupus că doar pacienții în cea mai bună condiție fizică pot urma un program de exercițiu fizic, dar studiul nostru a arătat că nu este adevărat- și cei cu boală avansată pot beneficia. Trebuie să fim mai flexibili în modul în care oferim exercițiul fizic, astfel încât pacienții să poată alege varianta cea mai confortabilă pentru ei: acasă, într-un grup la spital sau la sală”- Wiskemann.

Comentând rezultatele celor două studii, Dr. Martijn Stuiver, Prof. Asociat de Recuperare Funcțională în urma Cancerului și Tratamentul asociat, Universitatea de Științe Aplicate, Olanda, a declarat din partea ESMO:

„Din punct de vedere clinic trebuie să dezvoltăm metode de triaj ale pacienților către tipul de exercițiu cel mai probabil să îi ajute, pe baza a ceea ce simt că va avea cel mai mare impact asupra calității vieții lor”.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018