Exercițiul fizic ca tratament adjuvant pentru bolnavii de cancer. Ce exerciții fizice sunt recomandate pentru pacienții oncologici?

  • Altfel despre Cancer



Exercițiul fizic ar trebui să facă parte din standardul de îngrijire în tratarea tuturor pacienților ce suferă de cancer, potrivit unei noi declarații de poziție a Societății de Oncologie Clinică din Australia (Clinical Oncology Society of Australia – COSA). Conform ghidului, specialiștii din domeniul oncologiei ar trebui să ia în considerare exercițiul fizic drept tratament adjuvant în terapia cancerului și să îl recomande în mod regulat pacienților.

Documentul a fost publicat online în Medical Journal of Australia și pe website-ul COSA.

abonare

Declarația recomandă pacienților să efectueze următoarele:

  • Cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată sau 75 de minute de exerciții aerobice intense (de exemplu, mers pe jos, jogging, ciclism, înot) în fiecare săptămână și
  • Două-trei exerciții de rezistență (de exemplu, ridicare de greutăți) în fiecare săptămână, ce implică exerciții de intensitate moderată până la ridicată, care vizează principalele grupe musculare

Exercițiile trebuie adaptate la abilitățile pacientului, efectele adverse legate de tratamentul pe care îl urmează, progresul bolii și starea generală de sănătate a acestuia.

Deși majoritatea pacienților și-au exprimat dorința de a rămâne sau a deveni activi din punct de vedere fizic, aceștia au nevoie de sprijin și sfaturi personalizate pentru a putea realiza acest lucru. Astfel, pentru a maximiza siguranța și efectul terapeutic, ghidul publicat de COSA încurajează specialiștii implicați în domeniul oncologiei:

  • Să discute despre rolul exercițiului fizic în recuperarea bolnavilor de cancer
  • Să recomande tuturor pacienților cu cancer să adopte un stil de viață activ
  • Să îndrume pacienții către fiziologi sau fizioterapeuți cu experiență în terapia cancerului

“Atât în Australia, cât și în Marea Britanie, exercițiile fizice sunt prescrise în prezent ca parte a îngrijirii standard a bolnavilor de cancer, deoarece acestea pot ajuta la gestionarea toxicității și a efectelor adverse ale terapiei cancerului, dar și a oboselii și depresiei” – declară Prof. dr. Catherine Alfano, Vicepreședinte al Societății Americane de Cancer (American Cancer Society – ACS), în Atlanta, Georgia.

Cercetările clinice au stabilit exercițiul fizic drept o intervenție sigură și eficientă pentru contracararea efectele adverse fizice și psihologice, atât ale cancerului, cât și ale tratamentul acestuia. Numeroase studii clinice randomizate, care implică mii de bolnavi de cancer, prezintă exercițiul fizic ca o terapie adjuvantă importantă în gestionarea bolii.

Exercițiile fizice în tratamentul cancerului
Beneficiile exercițiilor fizice în tratamentul cancerului. Sursa: MEPG

Autorii ghidului susțin că exercițiile fizice au rol în atât în atenuarea stării de oboseală cauzată de boală, cât și în ameliorarea stresului psihologic, îmbunătățind calitatea vieții pacientului. Studiile indică faptul că efectuarea unor exerciții fizice regulate înainte, în timpul și/sau după tratamentul împotriva cancerului, contribuie la scăderea severității efectelor secundare ale acestuia. De asemenea, pacienții activi din punct de vedere fizic sunt asociați cu un risc redus de apariție a unor noi forme de cancer, dar și a altor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și osteoporoza. Cercetările epidemiologice sugerează că activitatea fizică protejează împotriva recidivei cancerului, dar și a mortalității specifice pentru mai multe tipuri de cancer. Autorii australieni subliniază faptul că au investigat în special cancerul de sân, colorectal și de prostată.

“Pe baza a ceea ce ne spune știința, exercițiul fizic este cel mai bun medicament pe care bolnavii de cancer îl pot adopta, pe lângă tratamentele standard, pentru a inversa efectele secundare asociate tratamentului, pentru a încetini progresia bolii, pentru a crește calitatea vieții și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire“ – a declarat Prof. dr. Prue Cormie, de la Centrul pentru Cancer Peter MacCallum de la Spitalul Royal Melbourne, autorul principal al declarației COSA.

Toate aceste descoperiri au constituit punctul de plecare a numeroase studii clinice, care se află în curs de desfășurare cu scopul de a evalua definitiv efectele exercițiilor fizice asupra ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer.

Noul ghid de bune practici propus de COSA este susținut de alte 26 de grupuri din domeniul oncologiei din Australia.

Cancerul afectează unul din doi australieni, cu o persoană diagnosticată la fiecare patru minute. Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2014 arată că în România sunt diagnosticate anual aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 50.000 de decese sunt provocate de această boală. O treime dintre aceste cazuri ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viață al pacienților.

Citește și: