STUDIU. Activitatea fizică în timpul chimioterapiei pentru cancerul de sân sau colon are afecte benefice pe termen lung

  • Health literacy



Studiul PACT a arătat că activitatea fizică efectuată în timpul tratamentului adjuvant cu chimioterapie îi ajută pe pacienții cu cancer la colon sau sân să fie mai activi în anii care urmează. De asemenea, studiul asociază activitatea fizică cu o reducere a oboselii asociate cu chimioterapia.

O echipă de cercetători din Olanda și-a propus să determine dacă activitatea fizică efectuată în timpul chimioterapiei adjuvante poate reduce efectele secundare asociate cu tratamentul. După operația pentru cancer la colon sau sân, stadiul I-III, participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a participat la un program de exerciții fizice pe durata a 18 săptămâni, iar celălalt a beneficiat de îngrijirea obișnuită.

abonare

Regimul de activitate fizică a presupus două sesiuni săptămânale a câte 60 de minute de aerobic și antrenament de forță, la intensitate medie sau ridicată. De asemenea, participanții au făcut mișcare și acasă, timp de 30 de minute pe zi, trei zile pe săptămână.

Pe termen scurt, pacienții care au făcut activitate fizică în timpul chimioterapiei au raportat mai puțină oboseală decât cei care au beneficiat de îngrijirea obișnuită. La patru ani de la studiul inițial, pacienții din grupul care a efectuat exerciții fizice au raportat că efectuează în medie 90 de minute pe zi de antrenament fizic moderat sau intensiv – precum jogging sau ciclism. Pe de altă parte, participanții din celălalt grup au raportat că efectuează în medie 70 de minute pe zi de antrenament fizic moderat sau intensiv.

„Programul de exerciții fizice a avut scopul de a menține pacienții activi pe termen lung, așa că ne bucurăm să observăm că persoanele incluse în program fac sport chiar și după 4 ani” – Prof. Dr. Anne M. May

Deși autorii studiului admit că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma că activitatea fizică în timpul tratamentului pentru cancer reduce efectele secundare, o analiză a 34 de studii clinice, incluzând peste 4.300 de pacienți, a arătat că antrenamentul fizic a redus oboseala, indiferent de tipul și stadiul de cancer, sau caracteristici precum sex, vârstă și indice de masă corporală.

„În trecut, pacienții erau sfătuiți să se odihnească și să reducă activitatea fizică în timpul tratamentului. Acum știm că exercițiile fizice nu sunt doar sigure, ci și benefice. Acest studiu a arătat că activitatea fizică efectuată în timpul tratamentului pentru cancer poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra sănătății și calității vieții pacienților. Ca medici, trebuie să ne încurajăm pacienții să fie activi atât în timpul tratamentului, cât și în urma acestuia” – Dr. Timothy Gilligan, expert al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO)

În viitor, cercetătorii plănuiesc să determine dacă activitatea fizică efectuată în timpul chimioterapiei poate proteja pacienții împotriva bolilor cardiovasculare. Datele acumulate în timpul studiului PACT vor fi combinate cu cele ale altui studiu olandez – PACES – în cadrul studiul PACT-PACES-HEART.

Articole recomandate:

CE SPUN STUDIILE: despre efectul activității fizice asupra sănătății

Care sunt tipurile de cancer care pot fi prevenite 100%? Cum putem preveni cele mai frecvente tipuri de cancer?

FDA a aprobat prima terapie pentru o formă rară de cancer digestiv: tumorile neuroendocrine gastro-entero-pancreatice

Testul genomic care arată dacă este necesară chimioterapia la pacientele cu cancer la sân incipient