#ESMO18. Diferențe majore între țările europene în privința duratei de la aprobarea EMA până la compensarea medicamentelor pentru cancer în sistemele de sănătate

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina digitală



Diferențele între anumite țări europene a timpului de luare a deciziilor de evaluare a tehnologiei medicale (HTA – health technology assessment) privind rambursarea medicamentelor noi anticanceroase pot fi mai mari de un an, conform unui nou studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO) din acest an.

Deciziile au fost luate mai rapid în cazul medicamentelor clasificate ca având „cel mai mare beneficiu” pe Scala ESMO de Magnitudine a Beneficiului Clinic (ESMO-MCBS), o categorie a medicamentelor care cresc supraviețuirea pe termen lung în context adjuvant sau neoadjuvant a pacienților cu cancer: Franța – 154 zile, față de 198 zile pentru medicamentele cu altă clasă a beneficiului. De asemenea, aceste medicamente au primit decizia de rambursare în 90% din cazuri în Franța, până la 100% în Germania.

abonare

„Este liniștitor faptul că în țările studiate, terapiile anticanceroase cu cel mai mare beneficiu clinic ESMO-MCBS sunt asociate cu un timp mai scurt până la decizia HTA și aproape toate sunt aprobate pentru rambursare”- Prof. Elisabeth de Vries, Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda, comisar al grupului de lucru ESMO-MCBS.

Timpul mediu de compensare a unui medicament de la decizia EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) în Anglia (405 zile) și Scoția (384 zile) a fost de două până la trei ori mai lung comparativ cu Germania (209 zile) și Franța (118 zile). Printre cauzele care duc la altfel de diferențe co-autorul studiului, Dr. Kerstin Vokinger, cercetător senior al Spitalului Universitar din Zurich, Elveția și cercetător afiliat al Universității de Medicină Harvard, Boston, Statele Unite ale Americii, numără diferențe ale resurselor atribuite HTA și diferențe în reglementările naționale în privința HTA.

Studiul a identificat toate medicamentele (47) aprobate de EMA pentru indicații de tumori solide (77), în perioada ianuarie 2007- decembrie 2016. A fost înregistrată apoi durata între această aprobare centrală și cea a autorităților din Anglia, Franța, Germania și Scoția. Cercetătorii plănuiesc să includă „mai multe țări pentru a analiza deciziile HTA și pentru a explora accesul pacienților individuali la noi terapii anticanceroase”.

După decizia de aprobare a unui nou medicament de către EMA, mai multe țări evaluează beneficiul și eficacitatea costului acestuia folosind un sistem de HTA, pentru a decide necesitatea includerii în tratamentul standard al pacienților și rambursarea acestuia.

HTA este un proces multidisciplinar care reunește aspecte medicale, sociale, economice şi etice legate de utilizarea unei tehnologii medicale, într-un mod organizat, transparent, robust şi lipsit de erori sistematice. Scopul HTA este de a contribui la crearea de politici de sănătate sigure şi eficace, centrate pe pacient.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018