#ESMO18 Impactul financiar – o problemă majoră pentru bolnavii de cancer

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacyUn studiu prezentat la Congresul Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO) 2018 arată că nu numai în SUA, ci și în Europa aspectele socio-economice ale cancerului sunt reale și au un impact semnificativ.  Acestea conduc la o morbiditate și mortalitate ridicate, dat fiind faptul că pierderea de venit are un efect negativ asupra psihicului pacienților.

Studiul efectuat în Germania subliniază, de asemenea, absența unor definiții clare și precise, precum și a unor instrumente viabile pentru examinarea acestei probleme.

abonare

“Am efectuat o revizuire sistematică a literaturii cu privire la instrumentele folosite pentru a măsura povara financiară subiectivă a pacienților cu cancer: din cele 39 de studii pe care le-am găsit, cele mai multe proveneau din SUA, iar instrumentele pe care le foloseau fie nu erau transferabile în contextul german, fie nu se concentrau pe acest subiect”, a declarat Prof. Eva Winkler, autoarea studiului, Centrul Național pentru Bolile Tumorale (NCT), Heidelberg.

“Am fost totuși capabili să identificăm trei dimensiuni largi prin care ar putea fi evaluată povara financiară: aspecte materiale, efecte psihologice și schimbări comportamentale. Bazându-ne pe acestea, am dezvoltat propriul set de întrebări care privesc veniturile, costurile legate de cancer și stilul de viață”, a declarat co-autoarea studiului Dr. Katja Mehlis

Un total de 247 de pacienți, dintre care 122 diagnosticați cu tumori neuroendocrine și 125 cu cancer colorectal, au răspuns la sondaj în perioada noiembrie 2016- martie 2017. Rezultatele au evidențiat faptul că impactul financiar are o proporție semnificativă: 80,6% dintre respondenți au declarat că se confruntă cu costuri mai mari decât cele pe care le pot susține.

Deși majoritatea costurilor medicale din Germania sunt acoperite de asigurarea de sănătate, pacienții trebuie să contribuie cu co-plăți pentru medicamente eliberate pe baza prescripțiilor medicale. Pacienții cu cancer se pot confrunta, de asemenea, cu cheltuieli de călătorie pentru a ajunge la un spital sau la un centru medical, precum și costuri pentru îngrijirea și întreținerea copiilor.

Situația financiară în raport cu venitul a fost asociată cu o scădere semnificativă a calității vieții pacienților, afectând în principal starea psihică. Majoritatea pacienților au fost nevoiți să nu mai muncească sau să își reducă orele de lucru.

“Entitățile naționale se concentrează doar pe cheltuielile legate de medicamente și proceduri. Cu ajutorul acestui studiu am observat că implicațiile financiare ale unui diagnostic de cancer sunt mult mai largi și, de asemenea, pierderile financiare asociate cu această boală au consecințe psiho-sociale semnificative. La fel cum pacienții cu cancer primesc consultații despre problemele legate de stilul de viață, ar trebui ca aspectul financiar să fie, într-un fel, intregrat în programele de consiliere socială pe care le oferim” a declarat Dr. Dirk Arnold, Asklepios Tumorzentrum, Hamburg, Germania

Cerceările în această direcție ar trebuie să continuie și în alte țări europene, pentru a se vedea dacă rezultatele sunt similare. Aspectele financiare ale cancerului fac parte din angajamentele cheie ale acestui congres.

Citește și: