#ESMO19. Biopsia lichidă ar putea înlocui biopsia invazivă în cazul cancerului pulmonar non-microcelular

  • Acces la inovație
  • Altfel despre CancerPacienții cu forme avansate de cancer pulmonar ar putea beneficia de testare printr-o analiză de sânge pentru a alege cea mai bună opțiune de tratament personalizat, în locul biopsiei tisulare clasice. În cadrul Congresului European de Oncologie (ESMO 2019) au fost prezentate date noi din studiul BFAST care au arătat că biopsia lichidă poate fi folosită cu succes pentru a identifica mutații ADN complexe prezente în celulele pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC). Astfel, pacienții ar putea beneficia mai rapid și mai ușor de cele mai noi terapii țintite.

„Una din cele mai importante schimbări recente în tratamentul NSCLC a fost determinată de capacitatea de a identifica mutații genetice care produc progresia bolii dar care pot fi țintite terapeutic. Însă obținerea unei probe tumorale adecvate pentru analiză este o provocare majoră. Am reușit să demonstrăm că biopsia lichidă ar putea fi utilizată pentru a detecta un tip complex de mutații genetice, ALK, la pacienții cu NSCLC”, a explicat autorul studiului, Dr. Shirish Gadgeel, Rogel Cancer Center, Universitatea din Michigan, SUA.

biopshie lichida cancer pulmonar
Sursa foto: Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Aproximativ 1 din 20 de pacienți a prezentat rearanjamente la nivelul genei ALK. În cazul pacienților tratați cu alectinib, o terapie anti-neoplazică țintită împotriva mutației ALK, aproape 3 / 4 nu au înregistrat progresia bolii la 12 luni de evoluție.

abonare

Studiul clinic BFAST

BFAST este un studiu clinic multicentric, aflat în desfășurare, care evaluează legătura dintre detecția alterărilor genetice de la nivelul ADN-ului celular prin secvențiere genetică de nouă generație (NGS) și activitatea terapiilor țintite și imunoterapiilor la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat.

În faza II/III a studiului au fost incluși 2.219 pacienți cu forme avansate (stadiu IIIB/IV) de cancer pulmonar non-microcelular netratat anterior. De la aceștia s-au recoltat probe sanguine pentru secvențiere genetică. Testul biopsiei lichide utilizate în studiu a fost FoundationOne Liquid, care detectează 4 clase principale de alterări genomice, instabilitate microsatelitară și anumite fuziuni, printre care ALK. Pacienții care prezentau mutația ALK au primit alectinib 600 de mg oral, de două ori pe zi.

Celulele tumorale disperseaza ADN în fluxul sanguin prin apoptoză, necroză și secreție. ADN-ul poate fi izolat și secvențiat pentru a revela mutații și alte modificări genetice. Acestea oferă informații despre forma de cancer și pot orienta tratamentul spre unul țintit, personalizat.

Obiectivul principal al studiului a fost reprezentat de rata răspunsului obiectiv apreciată de observator (INV-ORR), conform criteriilor RECIST 1.1. Obiectivele secundare au constat în: rata de răspuns obiectiv apreciată printr-o analiză independentă (IRF-ORR), durata răspunsului, supraviețuirea fără progresia bolii, supraviețuirea globală și siguranța.

În total, 119 pacienți (5,4%) au prezentat status ALK+, dintre care 87 au primit tratament cu alectinib. Urmărirea medie a evoluției a fost de 12,6 luni. Rata de răspuns obiectiv raportată de investigatori a fost de 87,4% iar durata răspunsului de 75,9%. Supraviețuirea medie fără progresia bolii nu a fost atinsă, însă supraviețuirea fără progresia bolii la 12 luni a fost de 78,4%. Datele privitoare la siguranță au fost în concordanță cu profilul de siguranță al alectinib.

„Biopsia lichidă a identificat o proporție asemănătoare de pacienți cu mutații ALK cu cea observată în mod obișnuit la biopsiile tradiționale. Rezultatele obținute de pacienții cu alectinib sunt comparabile cu cele observate într-un studiu pilot al acestui tratament” – Dr. Shirish Gadgeel.

Alectinib (Alecensa)

Alectinib este un inhibitor puternic, cu selectivitate înaltă pentru tirozin-kinazele ALK şi RET. ALK (kinaza limfomului anaplastic) este o proteină implicată în procese de semnalizare la nivel celular. Inhibarea activităţii tirozin-kinazei ALK produce blocarea căilor de semnalizare intracelulară, inclusiv STAT 3 şi PI3K/AKT, şi apoptoză.

Alecensa este indicat ca monoterapie pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat ALK-pozitiv. Statusul NSCLC ALK-pozitiv trebuie determinat înainte de iniţierea tratamentului, prin efectuarea unui test validat pentru identificarea mutatiei, în vederea selectării pacienţilor.

„BFAST este primul studiu clinic ce arată că folosirea unui test diagnostic sanguin de nouă generație permite identificarea mutației ALK la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular utilizând o singură proba sanguină recoltată. Asta înseamnă că mai mulți pacienți ar putea beneficia de tratamentul cu alectinib”, a declarat Dr. Sandra Horning, președintele Global Product Development Roche.

Biopshie lichida - cancer pulmonar non-microcelular
Sursa foto: Micromachines 2018, 9, 100; doi:10.3390/mi9030100

Citește și: