#ESMO19: Peste 20% dintre pacienții oncologici incluși în studii de fază III recurg la tratamente complementare

  • Health literacyMai mult de 20% dintre pacienții cu cancer care participă la studii clinice de fază III utilizează pe lângă tratamentul standard și medicamente complementare, alternative, precum produsele naturale sau cele homeopate.

Datele provin dintr-un studiu care a urmărit participanții la diverse triale clinice desfășurate de către Canadian Cancer Trial Group și care vizau cancerul pulmonar, mamar și colorectal. Rezultatele au fost dezbătute în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO19).

abonare

Autorii studiului au descoperit faptul că tendința utilizării medicației complementare este mai accentuată în rândul pacienților tineri. Deși nu le este îmbunătățită semnificativ calitatea vieții, totuși aceste tratamente complementare se asociază cu o diminuare a efectelor adverse generate de terapia standard.

„Medicina complementară este utilizată adesea cu tratamentul convențional de către pacienții cu cancer în studii de fază 3, însă modul în care îi influențează este încă nedeterminat” – afirmă autorul studiului John C. Wells, Internal Medicine, Queen’s University, Kingston, Canada.

Studiul a inclus 3446 de pacienți tratați pentru diverse tipuri de cancer: cancer mamar metastatic (17,7%), cancer colorectal (44,4%) și cancer pulmonar non-microcelular (37,9%) care participau într-un total de 6 studii internaționale de fază III. Analiza s-a concentrat pe examinarea caracteristicilor pacienților și rezultatelor asociate cu utilizarea tratamentelor complementare în rândul acestora.

#ESMO19 - O cincime din pacienții cu diverse forme de cancer recurg la medicamentație complementară, naturistă sau homeopată
Utilizarea terapiilor alternative este mai des întâlnită în rândul pacienților mai tineri. Sursă imagine: facebook.com/esmo.org

Investigatorii au identificat 651 de medicamente diferite, considerate tratamente alternative, dintr-un total de 24908 de medicamente utilizate de către pacienți. Au fost considerate complementare toate produsele naturiste și homeopate.

Rezultatele finale au indicat faptul că tratamentul complementar a fost utilizat de 20,4% pacienți. Mai mult decât atât, ceastă medicație a fost asociată cu mai puține efecte secundare, însă fără să influențeze semnificativ calitatea vieții pacienților.

Deși medicina alternativă se află într-o continuă ascensiune în industrie, și este cunoscut faptul că mai mult de jumătate din pacienții cu diverse forme de cancer apelează la aceasta, marea majoritate a bolnavilor nu conștientizează riscurile la care se supun refuzând terapia standard. Conform studiilor, pacienții care aleg terapii alternative în detrimentul tratamentului standard au un risc de deces 5 ori mai mare. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Citește și: