#ESMO19. Radioterapia postoperatorie ar putea fi evitată la pacienții cu cancer de prostată

  • Health literacy



Bărbații cu cancer de prostată ar putea evita radioterapia postoperatorie, conform studiului RADICALS-RT. Deși momentan aceasta reprezintă standardul de tratament în astfel de cazuri, radioterapia postoperatorie nu este eficientă pentru toți pacienții, iar în anumite situații riscurile la care aceștia sunt supuși pot depăși beneficiile.

Studiul oferă răspunsuri la o întrebare prezentă de mult timp în oncologie, în cazul acestor pacienți: beneficiile radioterapiei post-operatorie depășesc sau nu efectele adverse pe care această tehnică le presupune? 

abonare

În urma studiului RADICALS-RT nu s-a putut identifica nicio diferență în recurența bolii la 5 ani în cazul pacienților care au urmat radioterapia imediat după operația de rezecție tumorală, comparativ cu cei care au primit această terapie la mai mult timp după intervenția chirurgicală. Datele rezultate din RADICALS-RT au fost prezentate cu ocazia Întâlnirii Anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO19).

Autorii sugerează că monitorizarea pacienților după operație ar trebui să reprezinte standardul de îngrijire, radioterapia fiind indicată numai în caz de recurență. Astfel, pacienții pot evita efectele adverse ale metodei fără a exista riscuri în ceea ce privește supraviețuirea.

„Rezultatele sugerează că radioterapia e la fel de eficientă și dacă se realizează imediat după intervenția chirurgicală și la mai mult timp după aceasta. Monitorizarea pacientului imediat după operație trebuie să reprezinte un standard în cazul bolnavilor cu neoplasm de prostată, radioterapia trebuind folosită numai în cazul în care cancerul revine” – afirmă autorul studiului, Prof. Chris Parker, The Royal Marsden NHS Foundation Trust and Institute of Cancer Research, London, UK

RADICALS-RT a inclus aproximativ 1.400 de pacienți din UK, Danemarca, Canada și Irlanda, operați de cancer de prostată. Participanții au fost distribuiți în mod aleatoriu în două grupuri, unul care a urmat radioterapia post-operatorie și celălalt care a abordat tehnica standard de observare a pacientului după operație, radioterapia fiind văzută drept alternativă în cazul în care boala ar fi revenit.

#ESMO19 - Medicii oncologi pot renunța la radioterapia postoperativă în cazul pacienților cu cancer de prostată
RADICALS-RT este cel mai mare studiu al radioterapiei postoperative în cazul pacienților cu cancer de prostată.

După 5 ani de urmărire, supraviețuirea fără progresie a fost de 85% în grupul care a urmat radioterapia și de 88% în grupul în care s-a aplicat abordarea standard.

În ceea ce privește efectele adverse, precum incontinența urinară, aceasta a fost prezentă în 5,3% dintre cazuri în grupul care a urmat radioterapia post-operatorie, comparativ cu 2,7% în celălalt grup.

 „Vestea bună e că în viitor, mulți bărbați vor putea evita efectele adverse ale radioterapiei. Acestea includ incontinența urinară și îngustarea uretrei, fapt care poate face urinarea dificilă. Amândouă sunt potențiale complicații chiar și după operație, însă riscul crește dacă se utilizează și radioterapia” – continuă Prof. Parker.

Toate informațiile prezentate în acest studiu au fost confirmate și de către o meta-analiză, ARTISTIC, care a combinat rezultatele obținute în urma studiului RADICALS cu date provenite din alte două studii RAVES și GETUG-AFU17.

Citește și: