#ESMO19. Unul din doi pacienţi cu melanom metastatic supraviețuiește la 5 ani cu imunoterapia combinată nivolumab + ipilimumab

  • Health literacy



Conform ultimelor rezultate ale trialului CheckMate 067 prezentat la Congresul Societății Europene de Oncologie (ESMO 2019) în Barcelona, Spania, unul din doi pacienţi cu melanom metastatic supravieţuieşte urmând imunoterapia combinată – cu nivolumab şi ipilimumab.

„În trecut, melanomul metastatic era privit ca o boală netratabilă. Oncologii consideră melanomul ca fiind diferit de alte cancere – nu poate fi tratat odată ce s-a răspândit în organism. Chimioterapia clasică nu a funcţionat niciodată. Acest nou tratament transformă boala într-una cu o rată de vindecare de aproximativ 50%. Prioritatea acum este să găsim moduri de a a vindeca cealaltă jumătate de cazuri”, a spus autorul studiului, Prof. James Larkin de la Royal Marsden NHS Foundation Trust din Londra, Marea Britanie.

Analiza pe durata a 5 ani realizată în cadrul studiului CheckMate 067 reprezintă cel mai îndelungat follow-up de până acum. Un total de 945 de pacienţi cu melanom netratat în antecedente, în stadiile III şi IV, a fost distribuit aleatoriu, în raport de 1:1:1 spre următoarele variante:

abonare
  1. nivolumab + ipilimumab;
  2. nivolumab + placebo;
  3. ipilimumab + placebo până când apare progresie sau toxicitate.

Ratele de supravieţuire generală la 5 ani au fost 52% pentru nivolumab + ipilimumab, 44% pentru nivolumab şi 26% pentru ipilimumab. Specialiştii sunt de părere că aceasta este o îmbunătăţire majoră faţă de rezultatele anterioare, deoarece în urmă cu zece ani, supravieţuirea la 5 ani pentru melanom era în jur de 5%.

“Ştim că alăturarea celor doua imunoterapii poate avea efecte adverse semnificative, iar în cazul unor pacienţi este chiar nevoie de întreruperea tratamentului”, a spus  Profesorul James Larkin. “Însă pentru acei pacienţi care au întrerupt tratamentul din cauza efectelor adverse, acest fapt nu a împiedicat succesul terapiei. Cu alte cuvinte, rezultatul în cazul pacienţilor care au întrerupt tratamentul din cauza reacţiilor adverse pare să fie la fel de bun ca pentru acei pacienţi care nu l-au întrerupt din acest motiv. Unul dintre punctele cheie privitoare la imunoterapie este acela că putem reeduca sistemul imun chiar şi cu un tratament de scurtă durată. Acest aspect este în contrast cu alte modalităţi de tratament precum chimioterapia, care necesită o abordare completă pentru a fi eficientă.”

Profesorul James Larkin a menţionat că în prezent nu există o metodă ce poate prezice care pacienţi pot beneficia cel mai mult de tratamentul combinat. “Decizia de a urma o anumita terapie trebuie discutată de medic împreună cu fiecare pacient şi familia acestuia”, a spus el. “Asocierea celor două medicamente are, cu siguranţă, un rol în tratamentul melanomului metastatic şi va reprezenta tratamentul potrivit pentru anumite categorii de pacienţi. Alţii ar putea alege să urmeze tratamentul secvenţial.”

Rata de incidenţă anuală a menanomului la nivel mondial, în funcţie de vârstă
Rata de incidenţă anuală a menanomului la nivel mondial, în funcţie de vârstă
Sursa foto: https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Comentând asupra rezultatelor, Dr. Teresa Amaral de la Centrul de Dermato-oncologie din cadrul Universităţii Tübingen Eberhard Karls, Germania, a spus: “Prin acest studiu pe termen lung putem spune acum cu certitudine că terapia bazată pe PD-1 este o opţiune pentru pacienţii cu melanom în stadiu avansat, indiferent de statusul PD-L1 şi al mutaţiei BRAF.”

Dr. Amaral a adăugat că diferenţa în ce priveşte ratele de supravieţuire generală între braţele cu nivolumab s-a accentuat cu fiecare an de studiu, iar acum este de 8%. Pentru grupul extins având mutaţia BRAF supravieţuirea la 5 ani a fost de 30% cu ipilimumab, 46% cu nivolumab şi 60% cu nivolumab plus ipilimumab. “Când este prezentă mutaţia BRAF, medicii trebuie să decidă dacă pacienţii au cel mai mare beneficiu de pe urma imunoterapiei sau terapiei ţintite”, a spus aceasta. “În timp ce acest studiu nu a fost conceput să compare braţele cu nivolumab, rezultatele sugerează că dacă pacienţii având mutaţia BRAF primesc imunoterapie, ei ar putea avea mai multe avantaje din imunoterapia combinată. Trebuie să fim atenţi când comparam rezultatele cu cele din alte studii, dar supravieţuirea generală la 5 ani cu terapie ţintită combinată în trailurile COMBI-d si COMBI-v a fost de 34%“, a adăugat Dr. Teresa Amaral.

În ceea ce priveşte paşii de urmat în acest domeniu, Dr. Amaral a spus: “Avem nevoie de studii suplimentare pentru a putea identifica pacienţii rezistenţi la imunoterapie şi care nu ar avea niciun beneficiu de pe urma administrării acesteia. Acest fapt este important nu doar pentru toxicitatea ce apare la utilizare, dar şi pentru a folosi eficient resursele disponibile.”

Citește și