#ESMO19. STUDIU. Biopsia lichidă, eficientă în selectarea cazurilor de cancer colorectal care pot beneficia de chimioterapie adjuvantă

  • Medicina personalizată



Biopsia lichidă joacă un rol important în identificarea riscului de recădere după intervenția chirurgicală pentru cancerul colorectal (CCR) și are potențial și în orientarea și individualizarea tratamentului.

ADN-ul tumoral circulant (ADNtc) s-a dovedit un factor de prognostic independent în cancerul colorectal, potrivit studiului IDEA-FRANCE, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie de la Barcelona, 2019.

abonare
biopsia lichidă în cancerul colorectal
sursa: cancer.org

„În acest studiu prospectiv, am confirmat că ADNtc reprezintă un factor de prognostic independent în cancerul colorectal și că aproximativ 6 din 10 pacienți cu ADNtc pozitiv vor fi încă în remisiune la doi ani de la tratamentul chimioterapic adjuvant, în comparație cu 8 din 10 pacienți cu status ADNtc negativ”, a declarat Prof. Julien Taieb, autorul studiului IDEA-FRANCE, de la Spitalul European Georges Pompidou din Paris.

Studiul a inclus 805 pacienți cu cancer colorectal în stadiul III, cărora li s-a prelevat biopsia lichidă înaintea începerii tratamentului chimioterapic adjuvant. Dintre aceștia, 109 (13,5%) au prezentat ADN tumoral circulant în sânge. Rata de supraviețuire fără progresie a bolii la doi ani a fost de 64% pentru cei cu ADNtc pozitiv, față de 82% pentru cei fără acest marker prezent.

Rata de supraviețuire fără boală în cancerul colorectal funcție de statusul ADNtc
Rata de supraviețuire fără boală în cancerul colorectal funcție de statusul ADN tumoral circulant
sursa: esmo.org

De asemenea, s-a observat că rezultatele tratamentului adjuvant administrat pe o perioadă de 6 luni sunt superioare celui de doar 3 luni pentru ambele categorii de pacienți. Pacienții ADNtc pozitivi tratați timp de 6  luni au avut rezultate similare cu cei ADNtc negativi tratați timp de 3 luni. Pacienții ADNtc pozitivi cu tratament de doar 3 luni au avut cel mai sever prognostic.

Terapia adjuvantă a fost reprezentată de FOLOX (acid folinic, fluorouracil și oxaliplatin) în 90% din cazuri.

„Testarea ADNtc nu a rezolvat problema duratei optime de tratament adjuvant chimioterapic și acest lucru se află încă în dezbatere, însă știm că ADNct este un factor de prognostic major, care va fi foarte util în stratificarea pacienților și în desfășurarea viitoarelor studii pentru cancerul colorectal”, a declarat Taieb.

O treime până la jumătate dintre pacienții cu CCR localizat recidivează indiferent de tratamentul primar. Astfel, un alt studiu prezentat în cadrul Congresului ESMO 2019 a arătat ca determinarea ADNtc după tratamentul chirurgical al CCR localizat prezice recăderile cu o medie de 10 luni mai devreme ca recurențele să fie vizibile radiologic.

„Biopsia lichidă este soluția în cazurile de cancer colorectal în stagii incipiente când există dubii asupra eradicării complete a bolii. ADNtc poate fi utilizat astfel în scopul selectării potențialilor pacienți pentru chimoterapie adjuvantă. Dacă studii viitoare vor confirma rezultatele IDEA-FRANCE, acestea vor schimba practica medicală clinică.” – Prof. Alberto Bardelli, University of Turin, Italia

De asemenea, cercetătorii au concluzionat că testarea ADNtc deschide noi oportunități pentru tratamentul de precizie al pacienților cu CCR localizat.

Mai multe informații despre biopsia lichidă, aici.

Citește și: