#ESMO19. Peste 30% dintre cazurile de carcinoame cu origine primară necunoscută ar putea beneficia de terapii țintite

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina personalizată



Aproximativ unul din trei pacienți cu carcinom de origine primară necunoscută este tratat necorespunzător prin chimioterapia standard. Acestor pacienți li se poate propune o terapie țintită sau imunoterapie conform modificărilor din profilul ADN tumoral. Acesta a fost subiectul unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie de la Barcelona, 2019.

Realizarea profilului genetic tumoral dezvăluie opțiuni noi de tratament pentru pacienții cu cancer metastatic, la care nu s-a reușit identificarea punctului de origine al tumorii primare sau așa-numitele carcioame cu origine primară necunoscută (CUP).

abonare

„Tratamentul standard pentru CUP a rămas neschimbat în ultimele decade, astfel că, dacă putem schimba rezultatele prin tratamentul corect al acelor 1 din 3 pacienți tratați până acum necorespunzător, acest lucru ar avea un impact deosebit asupra terapiei tumorilor cu sursă primară necunoscută”, Prof Jeffrey Ross, Upstate Medical University, Syracuse, USA, prim autor al studiului.

Prof. Ross a mai adăugat „CUP sunt privite ca o paria deoarece nu sunt suficient de bine înțelese și se acceptă ușor faptul că nu se poate face nimic. Este nevoie de o schimbare de atitudine și să încurajăm clinicienii să identifice caracteristicile tumorii și să trateze presonalizat, așa cum se poate realiza prin profilarea ADN-ului tumoral.”

CUP afectează aproximativ 1 din 15 pacienți cu cancer, în pofida investigațiilor realizate în scopul identificării tumorii primare. Acești pacienți primesc un tratament oncologic și/sau tratament paliativ simptomatic. În orice caz, doar unul din 10 astfel de pacienți supraviețuiește la un an.

Analiza de înaltă performanță a 303 țesuturi tumorale din această categorie, colectate în anul 2018, a relevat că un procent de 32% dintre acestea puteau fi tratate personalizat, cu ultimele terapii țintite descoperite.

Aceeași analiză este utilizată acum și pentru studiul prospectiv CUPISCO, care se află încă în desfășurare. Acesta va împărți pacienții în două grupuri: unul tratat cu imunoterapie sau terapie țintită pe baza alterărilor genetice și al doilea cu chimioterapie cu derivați de platină. Rezultatele acestui studiu sunt așteptate peste cațiva ani.

Studiul GEFCAPI 04, prezentat tot în cadrul ESMO, susține de asemenea nevoia pentru o înțelegere mai bună a tumorilor primare oculte metastazate și o gamă mai variată de terapii țintite. Acest studiu a început în anul 2012 și a identificat cele mai probabile surse tumorale primare la pacienții cu carcinom metastatic cu origine primară neidentificată. Rezultatele acestuia au arătat că nici cele mai bune terapii disponibile nu au reușit îmbunătățirea progresiei bolii sau a supraviețuirii în comparație cu terapie standard cu derivați de platină. Rezultatele studiului sunt dezamagitoare pentru că mulți pacienți prezentau cancer pancreatic, de căi biliare sau alte tipuri de neoplasme dificil de tratat pentru care nu există tratamente țintite în prezent.

Avem nevoie de testări mai bune, în special pentru cancerele cu prognostic slab și sunt necesare nu doar identificarea sediului primar tumoral, cât și o mai bună înțelegere a biologiei tumorale și o bună caracterizare moleculară CUP, dar și tratamente țintite eficiente” –   a declarat autorul principal al studiului, Prof. Karim Fizazi, de la Institutul Gustave Roussy, Universitatea din Paris, Franța.

Dr. Harpreet Wasan, Hammersmith Hospital, Imperial College London, UK a comentat rezultatele celor două prezentări:

“Clasificarea CUP pe baza locului de origine al tumorii primare nu este suficientă pentru îmbunătățirea rezultatelor pacienților. Știm că o treime din pacienții cu CUP pot beneficia de tratamente care sunt deja disponibile. Nu știm însă dacă această abordare îmbunătățește cu adevărat rezultatele și în acest scop a fost conceput studiul CUPISCO. Pentru clinicieni, este importantă identificarea locului de origine a CUP cu ajutorul mijloacelor moderne, chiar dacă rezultatele vizând supraviețuirea au fost dezamăgitoare (conform GEFCAPI 04). În viitor, pe măsură ce mijloacele de realizarea a profilului ADN devin disponibile și numărul de terapii personalizate este în continuă creștere, așteptăm rezultate pozitive pentru această categorie de pacienți”

Citește și: