#ASCO19. Modificările genetice care pot fi țintite prin terapii specifice în cancerele pediatrice sunt mai frecvente decât se considera anterior

  • Medicina personalizată



În anul 2017 a fost lansat studiul clinic PEDIATRIC MATCH (Molecular Analysis for Therapy Choice) al Grupului de Oncologie Pediatrică din cadrul Institutului Național pentru Cancer din S.U.A. Atunci se estima că secvențierea tumorilor la copii, adolescenți și adulți tineri cu forme de cancer refractare la tratament ar putea identifica modificări genetice corespunzătoare unor terapii țintite experimentale numai în cazul a 10% din pacienți. O analiză intermediară ce a inclus peste 400 de pacienți a arătat că rata de corespondență între modificările genetice și medicamentele țintite este semnificativ mai mare: 24% dintre pacienți sunt eligibili pentru a primi tratament cu cel puțin un medicament testat în cadrul studiului. Rezultatele preliminare ale studiului au fost prezentate în cadrul congresului anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), desfășurat în perioada 31 mai – 4 iunie 2019 în Chicago.

„În prezent un număr mare de cancere pediatrice sunt vindecabile, dar există în continuare mulți pacienți care necesită tratamente mai bune. Rezultatele acestea ne aduc cu un pas mai aproape de era medicinei de precizie în tratarea cancerelor la copii. Acum, știind că modificările genetice care pot fi țintite specific sunt destul de frecvente în cancerele pediatrice, avem oportunitatea de a crește ratele de succes”, a declarat președintele ASCO, Dr. Monica M. Bertagnolli, FACS, FASCO.

Studiul clinic Pediatric MATCH
Sursa foto: PediatricMatch.org

Rata de 10% de corespondență modificări genetice – terapii țintite, considerată anterior lansării studiului, se baza pe experiența studiilor specifice asupra bolilor pediatrice, majoritatea concentrate pe cancerele pediatrice nou diagnosticate, și nu pe tumori refractare la tratament, precum și pe studii clinice similare în populația adultă (studiul NCI-MATCH).

abonare

Studiul ne arată că putem crea cu succes la nivel național un screening molecular pentru copiii, adolescenții și adulții tineri cu forme de cancer rezistente la tratament. Unul dintre obiectivele noastre a fost extinderea accesului la terapii țintite pentru pacienții oncologici pediatrici iar aceste rezultate preliminare ne sugerează că ținta poate fi atinsă”, a afirmat unul dintre autorii studiului, Dr. Will Parsons, conferențiar universitar la Pediatrics-Oncology Baylor College of Medicine, S.U.A.

Până în prezent a fost aprobat un număr redus de medicamente țintite pentru tratamentul cancerelor pediatrice. În comparație, există peste 150 de terapii țintite aprobate în S.U.A. pentru tratamentul cancerelor la adulți. Din acest motiv, la începutul anului, ASCO a stabilit o nouă prioritate majoră: amplificarea cercetărilor asupra medicinei de precizie și a tratamentelor țintite în cancerele pediatrice.

Descrierea studiului clinic

Studiul NCI-COG Pediatric MATCH este primul studiu pediatric de oncologie de precizie realizat la nivel național american, evaluând pacienți cu cancer care nu au răspuns la tratamentele standard. Obiectivul studiului este de a identifica modificările genetice specifice prezente în cazul fiecărui pacient oncologic, de a identifica medicamentul care țintește alterările genice specifice fiecărui pacient (indiferent de localizare sau tipul histologic al cancerului), și apoi de a evalua efectul tratamentului.

Pacienții înrolați în studiu au fost prima dată incluși într-un program de screening prin care s-au secvențiat tumorile și fiecare alterare genetică a fost identificată pe baza datelor anterioare care leagă modificările genetice de tratamente țintite. Pacienții la care s-a decelat o corespondență între alterări genetice și terapii țintite specifice au fost apoi incluși în faza a II-a corespunzătoare a studiului clinic Pediatric MATCH. În prezent în cadrul studiului sunt investigate 10 terapii țintite:

  • larotrectinib – țintește NTRK;
  • erdafitinib – țintește FGFR;
  • tazemetostat – țintește EZH2 și alte complexe genice SWI/SNF;
  • LY3023414 – țintește calea PI3K/MTOR;
  • selumetinib – țintește calea MAPK;
  • ensartinib – țintește ALK sau ROS1;
  • vemurafenib – țintește BRAF;
  • olaparib – țintește defecte în repararea alterărilor ADN;
  • palbociclib – țintește genele ciclului celular;
  • ulixertinib – țintește calea MAPK.

Până la sfârșitul anului 2018, studiul a înrolat 422 de copii, adolescenți și adulți tineri cu vârstă cuprinsă între 1 și 21 de ani (mediană de 13 ani). Dintre aceștia, 101 pacienți (24%) prezentau tumori de sistem nervos central, 300 (71%) alte forme de tumori solide și 21 (5%) limfom sau tulburări histiocitare (boli rare care afectează sistemul imunitar). Probele tumorale recoltate de la 390 de pacienți au fost supuse secvențierii ADN și ARN a peste 160 de gene pentru a identifica alterări corespunzătoare unuia dintre cele 10 tratamente țintite.

Schema studiului clinic Pediatric MATCH
Sursa foto: National Cancer Institute

Rezultatele studiului

Testarea probelor tumorale a fost finalizată la 357 de pacienți (92%). Modificări genetice (mutații, fuziuni, modificări ale numărului de copii genice) care pot fi țintite de unul dintre cele 10 medicamente incluse în studiu au fost identificate la 112 pacienți (29%). Dintre aceștia, 95 de pacienți (24%) au fost eligibili pentru a primi tratamentul specific iar până la sfârșitul anului 2018, 39 de pacienți (10%) s-au înscris în etapa următoare de tratament a studiului Pediatric MATCH.

Modificările genetice detectate în cadrul studiului la pacienții pediatrici au vizat diverse gene implicate în oncogeneză: cel mai frecvent mutații RAS (16 pacienți), mutații sau fuziuni BRAF (14 pacienți), mutații sau deleții SMARCB1 (14 pacienți), mutații NF1 (11 pacienți) și numeroase alte modificări întâlnite fiecare la mai puțin de 10 pacienți.

Modificările potențial de a fi țintite terapeutic au fost detectate la peste 40% din pacienții cu tumori de sistem nervos central și peste 25% din pacienții cu alte forme de cancer, demonstrând utilitatea testării genetice atât în formele frecvente dar și cele rare de neoplazii pediatrice. Nu s-au observat diferențe semnificative ale ratei de detecție între pacienții mai tineri (cu vârstă sub 12 ani) și cei mai mari, adolescenți sau adulți tineri.

Direcții viitoare

În plus față de biopsiile tumorale, în cadrul studiului se vor folosi probe de sânge pentru secvențiere. Astfel se va evalua dacă mutațiile identificate în tumori sunt ereditare și necesită evaluare genetică suplimentară a pacientului și a familiei. Aceste rezultate ar putea ajuta medicii în consilierea familială asupra riscului de cancer, necesitatea testării genetice, și în dezvoltarea unor strategii de screening pentru prevenția cancerului.

Se estimează că cel puțin 1.000 de pacienți vor fi incluși în studiul Pediatric MATCH. Cercetătorii își propun să adauge noi terapii țintite în studiu, astfel încât să crească numărul de pacienți care ar putea beneficia de tratament personalizat. În momentul de față se află în defasurare protocoale pentru 4 noi medicamente.

Citește și: