#ESMO23. Telemonitorizarea simptomelor în rândul pacienților cu cancer avansat le îmbunătățește semnificativ calitatea vieții

  • Medicina digitală



Telemonitorizarea simptomelor în rândul pacienților cu cancer avansat, aflați sub tratament, le poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, reducând în același timp numărul vizitelor medicale și al spitalizărilor. Supraviețuirea generală a pacienților nu a fost influențată în niciun fel în urma monitorizării la distanță a simptomelor. Rezultatele provin din studiul PRO-TECT, prezentat cu ocazia întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală, ESMO 2023.

Prin completarea săptămânală a unui chestionar online sau telefonic, sistem denumit ePRO (electronic patient-reported outcomes), pacienții au putut ține legătura mai ușor cu echipa medicală. Pe lângă informații legate de statusul de performanță, sistemul ePRO cuprindea și întrebări cu privire la 9 dintre cele mai comune simptome. În cazul în care pacienții raportau simptome severe sau înrăutățirea simptomelor, sistemul notifică în timp real echipa medicală prin intermediul dosarelor electronice ale pacienților sau direct prin email.

abonare

În timp ce există numeroase avantaje (cost-eficiență, accesibilitate în zone rurale sau defavorizate, comunicare îmbunătățită) pentru implementarea unui sistem de telemonitorizare a simptomelor pacienților care urmează tratament pentru cancerul avansat, trebuie luate în calcul și provocările asociate. Printre acestea se numără adaptabilitatea medicilor și pacienților la noi tehnologii, modalitatea de comunicare a datelor astfel încât să poată beneficia un număr cât mai mare de pacienți (telefonic, online etc), securitatea datelor și așa mai departe.

#ESMO23. Telemonitorizarea simptomelor în rândul pacienților cu cancer avansat le îmbunătățește semnificativ calitatea vieții
Sursă imagine: freepik.com

Pe durata tratamentului pacienților cu cancer avansat, simptome precum oboseala, starea de rău sau vărsăturile sunt foarte comune. Dacă la vizitele medicale de rutină astfel de simptome pot fi ușor omise, monitorizarea la distanță a stării pacientului ajută echipa de specialiști să le detecteze timpuriu, putând interveni cât mai prompt. Potrivit pacienților înscriși în studiu, un astfel de sistem de telemonitorizare este foarte util, ajutându-i să se simtă în control cu privire la parcursul lor terapeutic.

Studiul PRO-TECT a inclus aproximativ 1200 de pacienți oncologici, distribuiți aleatoriu în grupul de control, în cadrul căruia participanții primeau îngrijirile medicale de rutină și grupul de studiu, în cadrul căruia, pe lângă îngrijirile de rutină, au fost introduse chestionarele ePRO. Au fost incluse toate persoanele cu cancer avansat, cu excepția pacienților cu limfom cu creștere lentă (indolent lymphoma) și leucemie acută pentru care primeau tratament sistemic.

„Dovezile demonstrează că noi, în calitate de clinicieni, putem omite până la 50% din simptomele pacienților noștri, care ar putea genera consecințe grave. Chiar dacă în acest studiu supraviețuirea nu a fost influențată, pacienții consideră intervenția ca fiind de valoare, experimentând o calitate a vieții îmbunătățită și o rată de spitalizare mai scăzută” – afirmă Dr. Ethan Basch, University of North Carolina Lineberg Comprehensive Cancer Center, Chapel Hill.

În total, pacienții au completat peste 91% din chestionarele electronice. Deci nu s-au observat diferențe semnificative în supraviețuirea generală (42,0 luni în grupul ePRO și 43,5 luni în grupul de control), s-a observat o reducere a ratei de spitalizare cu 6%. De asemenea, într-un an, a trecut mai mult timp până când a fost înregistrată prima spitalizare în rândul pacienților care au utilizat chestionarele ePRO, comparativ cu pacienții grupului de control.

La fel ca în cazul pacienților cu cancer avansat, care au privit într-o notă pozitivă utilizarea unui sistem de monitorizare la distanță a simptomelor, așa a fost și pentru majoritatea asistenților medicali implicați în studiu. Aceștia au considerat informațiile transmise de către pacienți ca fiind utile în documentarea dosarelor medicale electronice, îmbunătățind în același timp și comunicarea medic – pacient. Un sfert din asistenții implicați se declară reticenți să continuie utilizarea sistemului de telemonitorizare din cauza volumului de muncă adăugat.

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: