#EULAR2021. Tratamentul cu nintedanib încetinește evoluția bolii pulmonare interstițiale la pacienții cu poliartrită reumatoidă

  • Health literacy



Pacienții cu poliartrită reumatoidă și boală pulmonară interstițială înregistrează o reducere semnificativă a declinului funcției pulmonare care se menține peste un an de tratament cu nintedanib. Noi rezultate din studiul INBUILD au fost prezentate în cadrul Congresului European de Reumatologie (EULAR) 2021.

„Trebuia să stabilim dacă eficacitatea nintedanib demonstrată în fibroza pulmonară idiopatică se extinde și la acei pacienți cu poliartrită reumatoidă și boală pulmonară interstițială, astfel încât să avem o bază de dovezi care să ghideze tratamentul în această boală comună, dar adesea trecută cu vederea”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Clive Kelly.

Constatările în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă au fost similare cu cele observate în studiul general INBUILD.

abonare
  • Pacienții cu boală pulmonară interstițială fibrozantă progresivă tratați cu nintedanib au prezentat o reducere de 57% a ratei de scădere a capacității vitale forțate (FVC), comparativ cu pacienții tratați cu placebo, în decurs de 52 de săptămâni.
  • În rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă și boală pulmonară interstițială, rata medie ajustată a scăderii FVC după 52 de săptămâni a fost cu aproximativ 59% mai mică cu nintedanib decât cu placebo (–82,6 ml/an față de –199,3 ml/an).

Poliartrita reumatoidă și boala pulmonară interstițială au fost prezente la 42 din cei 331 de pacienți care au primit nintedanib, respectiv la 47 din cei 332 de pacienți care au primit placebo.

La momentul desfășurării studiului, nu existau tratamente aprobate pentru bolile pulmonare interstițiale fibrozante progresive, altele decât fibroza pulmonară idiopatică, însă glucocorticoizii și terapiile imunomodulatoare constituiau pilonul principal al tratamentului. Dintre cei 663 de subiecți din studiu, 21,3% luau medicamente biologice antireumatice modificatoare de boală (DMARDs), 53,9% luau DMARDs non-biologice și 73% luau glucocorticoizi.

Cel mai frecvent eveniment advers la pacienții cu poliatrită reumatoidă a fost diareea (raportată la 54,8% din grupul cu nintedanib și 25,5% din grupul placebo). Evenimentele adverse au condus la întreruperea permanentă a tratamentului la 19% dintre subiecții din grupul cu nintedanib și 12,8% dintre subiecții din grupul placebo.

Dr. Kelly a declarat că nu a fost surprins de eficiența nintedanib în poliartrita reumatoidă și boala pulmonară interstițială deoarece „împărtășește multe caracteristici comune cu acele tulburări în care medicamentul s-a dovedit a fi eficient anterior”. Potențialele bariere în calea implementării nintedanibului în practica clinică includ costul ridicat, mai ales în țările cu venituri mici, a menționat acesta.

În concluzie, nintedanib a încetinit rata de scădere a capacității vitale forțate la pacienții cu poliartrită reumatoidă și boală pulmonară interstițială fibrozantă progresivă, salvând aproape 120 ml din capacitatea vitală în primul an, și cu evenimente adverse care au fost gestionabile pentru majoritatea pacienților.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a colecta date de urmărire pe termen lung privind mortalitatea, morbiditatea și funcția pulmonară.

Citește și: