#EULAR2019. Nintedanib scade cu 44% progresia fibrozei pulmonare interstițiale, asociată sclerozei sistemice




Nintedanib a îmbunătățit evoluția naturală a fibrozei pulmonare asociate sclerozei sistemice (SSc-ILD) cu 44%, conform datelor prezentate în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului, EULAR 2019. Cu ocazia EULAR a fost organizată și o discuție cu pacienții și familiile acestora, prin care se subliniază marea variabilitate a manifestărilor inițiale ale sclerozei sistemice.

Rezultatele studiului

SENSCIS este un studiul de fază III, randomizat, cu grup de control, care a implicat 576 de pacienți din 32 țări. Principalul obiectiv urmărit a fost scăderea FVC (Capacitatea vitală forțată), de-a lungul perioadei de urmărire de 52 de săptămâni.

abonare
grafic rezultate studiu nintedanib fibroza pulmonara scleroderma
Rezultatele studiului SENSCIS: nintedanib încetinește progresia fibrozei pulmonare din cadrul sclerozei sistemice. FVC scade mai mult de-a lungul unui an de urmărire în cazul pacienților care au primit palcebo față de cei care au primit nintedanib. Sursa foto: Boehringer Ingelheim

Grupul care a primit tratament a prezentat o scădere atenuată a capacității pulmonare:

  • Scădere de -52.4 mL/an în urma tratamentului cu nintedanib;
  • În grupul de control, scăderea a fost de 93.3 mL/an;
  • Nintedanib a scăzut cu 44% procesul de declin respirator al pacienților.

O astfel de reducere a declinului respirator constituie o încetinire semnificativă a bolii.

imagine portret prof oliver distler
Prof. Oliver Distler- Coordonatorul Departamentului de Reumatologie de la Spitalul Universitar Zurich, cercetător principal al studiului SENSCIS®
Sursa foto: Boehringer Ingelheim

„Nintedanib ar putea face diferența în viețile pacienților care se confruntă cu această maladie rară și periculoasă”, afirmă Prof. Oliver Distler, de la Spitalul Universitar Zurich și autor principal al studiului.

Dr. Susanne Stowasser, Vicepreședinte Boehringer Ingelheim, divizia de Boli Respiratorii
Dr. Susanne Stowasser, Vicepreședinte Boehringer Ingelheim, divizia de Boli Respiratorii.
Sursa foto: Boehringer Ingelheim

“Rezultatele nintedanib în fibroza pulmonară asociată sclerozei sistemice sunt similare cu rezultatele în tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice. Am demarat procesul de evaluare a terapiei în cadrul FDA și EMA”, confirmă Dr. Susanne Stowasser, Vicepreședinte Boehringer Ingelheim, divizia de Boli Respiratorii.

Nintedanib și scleroza sistemică

Scleroza sistemică (cunoscută drept sclerodermie, datorită debutului frecvent la nivel cutanat) este o boală rară, ce afectează 15-24 persoane la fiecare 100.000 de europeni. Aceasta se manifestă prin fibrozarea și inflamația țesutului conjunctiv, care este ubicuitar în organismul uman. Drept urmare, manifestările clinice sunt variate: cutanate, musculare, vasculare, digestive sau pulmonare. Afectează femeile mai frecvent, iar vârsta de debut este între 25 și 55 de ani.

mecanism nintedanib inhibare factori crestere
Mecanismul de acțiune al nintedanib- inhibarea factorilor de creștere ce contribuie la fibroza pulmonară

Nintedanib este un inhibitor cu moleculă mică a tirozin-kinazei care are ca țintă factori de creștere. Acțiunea finală este inhibarea fibrozei. Este aprobat pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, o boală rară, fatală, cu evoluție progresivă, care afectează între 80.000 – 111.000 de persoane în Europa.

Scleroza sistemică, o boală heterogenă: experiențele pacienților

În cadrul evenimentului satelit EULAR, au fost aduse în prim-plan experiențele a doi pacienți. Joep din Olanda a observat inițial o scădere a capacității motorii a mâinilor, împreună cu o fatigabilitate marcată- nu putea vorbi și merge în același timp. După diagnostic și pe măsură ce boala a avansat, nu a reușit să își continue munca de asistent medical cu normă întreagă. După un concediu medical prelungit, boala l-a împiedicat să se întoarcă la muncă.

imagini portret pacienti scleroza sistemica
Pacienții Monica și Joep și aparținătorul Juan descriu experiența cu scleroza sistemică

Monica din Suedia a beneficiat de ajutorul soțului ei, Juan, care a observat pentru prima oară fenomenul Reynaud la aceasta (modificare bruscă a vârfurilor degetelor, care devin palide și reci). În urma unei vizite medicale, care a decelat și modificări pulmonare, Monica a primit un diagnostic eronat. Timp de 8 ani, aceasta nu a primit diagnosticul corect, iar manifestările sistemice digestive și pulmonare s-au acumulat. A fost nevoită să renunțe la pasiunea ei pentru motocicliclism și la cariera sa de profesor de limba suedeză pentru persoanele care își stabilesc domiciliul în Suedia (deoarece expunerea la numeroase persoane a condus la infecții pulmonare repetate și grave).

O întrebare importantă pentru acești pacienți este măsura în care boala le afectează viața. Ambii pacienți au afirmat că este nevoie de numeroase modificări pentru a duce un stil de viață satisfăcător. Aceștia au descris activitatea fizică pentru menținerea flexibilității, o planificare atentă a oricărei activități de zi cu zi și o nevoie mult mai mare de a discuta despre aceste probleme cu familia. Joep și Monica au beneficiat în urma implicării în cadrul asociațiilor de pacienți, care le oferă posibilitatea de a fi activi sociali, în măsura capacității lor.

Citește și: