De ce apare aspectul îmbătrânit al pielii în urma expunerii prelungite la soare?

  • Prevenție



Expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete (UV) modifică microstructura tegumentului,  determinând fibrele de colagen să se împacheteze strâns unele lângă altele, astfel că pielea capătă un aspect îngroşat, conform unui studiu publicat în Journal of the Mechanical Behavior of the Biomedical Materials. Aceste rezultate ar putea fi corelate cu teoria îmbătrânirii prin acumularea de legături moleculare pe parcursul timpului, a căror prezenţă determină disfuncţii celulare.

Descifrarea mecanismelor moleculare prin care reacţionează organismul uman la diverşi agenţi externi care determină leziuni tisulare ar putea contribui la identificarea unor metode de a  reduce consecinţele negative pe termen lung ale îmbătrânirii.

abonare

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman şi reprezintă o barieră faţă de patogeni sau alţi agenţi potenţial dăunători din mediul extern. Menţinerea integrităţii şi funcţiilor tegumentare este esenţială pentru a asigura o stare de sănătate favorabilă. În plus, sănătatea pielii şi aspectul său au un impact major asupra percepţiei referitoare la propria persoană şi încrederea în sine.

Deşi este cunoscut că expunerea prelungită la radiaţiile solare creşte rigiditatea pielii în timp, biologia acestui fenomen a fost puţin studiată până în prezent. Expunerea la radiaţii ultraviolete poate fi benefică, prin stimularea sintezei vitaminei D sau prin efectul terapeutic asupra unor boli tegumentare, însă, totodată, razele UV pot determina dezvoltarea cancerelor de piele, pot să asocieze îmbătrânirea prematură sau să influenţeze negativ vindecarea leziunilor.

STUDIU. Expunerea prelungită la razele solare determină îngroşarea pielii prin modificarea structurii fibrelor de colagen.
Sursa foto: Pixabay

Studiul a evaluat grosimea tegumentului înainte şi după expuneri la niveluri variate de radiaţii ultraviolete. Caracteristicile pielii au fost investigate prin efectuarea unui test de întindere mecanică. Atunci când tegumentul prezintă o rigiditate crescută, este mai dificil de întins. Pe măsură ce nivelul de expunere la razele UV a crescut, împachetarea fibrelor de colagen din piele a devenit din ce în ce mai strânsă, iar rigiditatea tegumentului a crescut.

Răspunsul pielii în urma expunerii la soare poate fi asemănat cu efectele produse de diverşi factori care determină leziuni la nivelul altor ţesuturi din corpul uman, precum miocardul. În urma unei leziuni tisulare, sunt activate mecanismele compensatorii care conduc la creşterea rezistenţei ţesutului respectiv. Însă, aceste modificări, deşi conservă integritatea tisulară pe moment, pe termen lung afectează funcţiile care se derulează la nivelul organului unde au loc.

Citeşte şi: