STUDIU. De ce albește părul odată cu înaintarea în vârstă și cum ar putea fi împiedicat acest proces?

  • Health literacyCelulele stem melanocitare, spre deosebire de alte tipuri de celule stem, au o evoluţie ciclică: se transformă în melanocite mature, care apoi parcurg în sens opus procesul de diferenţiere şi devin din nou celule stem. Odată cu înaintarea în vârstă, acumularea celulelor stem melanocitare într-un compartiment al foliculului pilos diferit de cel germinativ determină “blocarea” lor la acest nivel, unde lipsesc semnale necesare pentru a relua intrarea în ciclul de diferenţiere/dediferenţiere. Astfel, nu mai sunt suficiente celule stem care au capacitatea să se diferenţieze în melanocite şi să producă producă pigment, rezultând albirea părului.

Acestea sunt rezultatele unui nou studiu publicat în Nature, care pot reprezenta un punct de plecare pentru identificarea unor metode de a preveni sau opri albirea părului, odată cu înaintarea în vârstă, prin repoziţionarea celulelor stem melanocitare în compartimentul germinativ. Studiul a fost derulat pe şoareci de laborator, însă foliculul pilos de la aceste rozătoare este similar cu cel uman, fiind foarte probabil ca procesele descrise să funcţioneze în acelaşi mod la oameni.

abonare

Noile descoperiri despre biologia celulelor stem melanocitare pot avea implicaţii asupra cercetării melanomului. Celulele maligne din melanom provin din melanocite, care sunt capabile să parcurgă în sens opus procesul de diferenţiere, spre deosebire de alte celule maligne, care nu prezintă aceste caracteristici. Aceste constatări pot să explice de ce melanomul este un cancer agresiv şi dificil de tratat.

STUDIU. Mecanismele prin care are loc albirea părului odată cu înaintarea în vârstă au fost descoperite. Ar putea fi acest proces reversibil?
Sursa foto: Pexels

La nivelul foliculului pilos există celule stem care se transformă în celulele care vor forma firul de păr propriu-zis, precum şi celule stem melanocitare, care se diferenţiază în melanocite care produc pigment şi determină culoarea firului de păr. Iniţial, era considerat că celulele stem melanocitare nediferenţiate din foliculul pilos sunt transformate în melanocite, iar albirea este rezultatul reducerii numărului acestora prin moarte celulară. Noul studiu arată că evoluţia acestor celule este ciclică, iar melanocitele au o proprietate aparte: cea de dediferenţiere.

Pentru a avea loc parcurgerea ciclului de diferenţiere/dediferenţiere, celulele stem melanocitare trebuie să se deplaseze. Procesul implică diferite compartimente ale foliculului pilos. Există un compartiment unde celulele stem melanocitare sunt regenerate şi unde acestea primesc stimulii necesari pentru a iniţia diferenţierea şi deplasarea.

Odată cu înaintarea în vârstă, simulată în cadrul studiului prin smulgerea repetitivă a firelor de păr, celulele stem melanocitare sunt “epuizate” şi ajung într-un compartiment al firului de păr unde nu primesc stimulii necesari pentru a se deplasa şi iniţia diferenţierea, astfel că rămân blocate la acest nivel. Comportamentul diferit al celulelor stem melanocitare este dictat de diferenţa dintre stimulii prezenţi la nivelul micromediului din fiecare compartiment. Celelalte tipuri de celule stem din foliculul pilos sunt funcţionale în continuare, firul de păr poate să se formeze, chiar dacă lipsesc melanocitele producătoare de pigment, astfel că părul creşte alb.

Descoperirea procesului ciclic prin care trec celulele stem melanocitare a fost posibilă datorită imagisticii 3D intravitale şi secvenţierii unicelulare a ARN-ului. Astfel, celule stem au fost urmărite aproape în timp real pe măsură ce s-au deplasat în cadrul fiecărui folicul pilos.

De asemenea, prin expunerea foliculilor piloşi la radiaţii ultraviolete B (UVB), s-a constatat că are loc accelerarea transformării celulelor stem melanocitare în melanocite care produc pigment. Expunerea la UVB nu întrerupe ciclul acestor celule, astfel că melanocitele se pot regenera sau să se transforme înapoi în celule stem nediferenţiate.

Simultan cu acest proces recent descris de blocare a celulelor stem melanocitare, albirea părului ar putea avea loc şi prin alte mecanisme, care trebuie identificate şi studiate. Albirea părului a fost raportată după episoade de stres, dar şi în contextul deficitului de vitamină B12, bolilor tiroidiene, vitiligo, neurofibromatozei, sclerozei tuberoase şi alopeciei areata.

Citeşte şi: