FDA aprobă senzorii și aplicația Propeller, care se atașează inhalatorului Symbicort și asigură pacienților un management mai bun al astmului și BPOC, crescând cu 50% aderența la tratament

  • Medicina digitalăFood and Drug Administration (FDA) a aprobat recent un set de senzori dezvoltați de Propeller Health, care se atașează inhalatorului Symbicort, produs al companiei AstraZeneca, în scopul obținerii unui management mai bun al pacienților cu astm și boală pulmonară cronică obstructivă (BPOC).

Alături de senzori a fost aprobată și o aplicație mobilă care stochează informațiile provenite de la utilizatori, pentru a oferi rapoarte și statistici cu privire la aderența la tratament și managementul simptomelor. De asemenea, datele captate prin intermediul aplicației vor fi distribuite medicului curant pentru a facilita planul de tratament al pacientului.

abonare

Printre beneficiile oferite de set, se numără:

  • Îmbunătățirea aderenței la tratament;
  • Îmbunătățirea calității vieții;
  • Managementul simptomelor și al factorilor declanșatori;
  • Facilitarea relației și comunicării medic-pacient;

Senzorii Propeller se atașează relativ simplu inhalatorului pentru a monitoriza în mod pasiv utilizarea acestuia. Aceștia sunt destinați pacienților cu vârste mai mari de 2 ani. Unul dintre principalele avantaje prezentate este că pot fi utilizați atât în interior cât și în aer liber, fie acasă, fie la locul de muncă sau în spitale etc.

Senzori management astm și BPOC
Imagini preluate de pe PropellerHealth.com

Printre altele, senzorii monitorizează în ce moment și cât de des pacientul și-a administrat medicația, transmițând toate datele captate către aplicația mobilă. În acest fel, medicul curant va știi dacă utilizatorul și-a urmat corespunzător planul de tratament și dacă l-a ajutat sau nu. În cazul în care tratamentul s-ar dovedi nepotrivit, medicul va ști din timp și va avea posibilitatea să-l modifice.

Odată ce senzorii și-au îndeplinit misiunea pentru o perioadă îndelungată de timp, iar aplicația mobilă a stocat suficiente informații, aceasta va putea oferi detalii despre un management mai bun al simptomelor pacientului și despre factorii declanșatori. În acest fel se va înregistra o îmbunătățirea în calitatea vieții utilizatorului.

„Parteneriatul nostru cu AstraZeneca va oferi pacienților cu probleme respiratorii un instrument care să-i ajute să-și managerieze afecțiunile și să le sporească aderența la tratament. Acesta este un pas important în transformarea modului în care oamenii percep îngrijirea preventivă, permițând managementul afecțiunii de acasă” – afirmă David Van Sicke, co-fondator și CEO al Propeller Health.

Rapoartele și statisticile oferite de aplicația mobilă facilitează înțelegerea celor două afecțiuni cu care se confruntă pacienții (astm și BPOC), atât de către utilizatorii în sine, cât și de către aparținătorii acestora. În ceea ce privește specificațiile tehnice ale acestor dispozitive, durata de viață a bateriei unui astfel de senzor este de un an și jumătate. Cât despre conectarea acestora la aplicația mobilă, aceasta se folosește de tehnologia Bluetooth, fiind facilă și la îndemâna oricărui utilizator.

Conform rezultatelor studiilor care au dus la aprobarea acestor senzori de către FDA, au fost înregistrate cu 79% mai puține atacuri de astm, aderența la tratament a crescut cu peste 50%, iar utilizatorii au înregistrat cu 50% mai multe zile asimptomatice decât înainte. Mai mult decât atât, senzorii sunt compatibili cu peste 90% din tratamentele pentru astm și BPOC utilizate în Statele Unite ale Americii.

Bolile respiratorii reprezintă o problemă des întâlnită în societatea actuală, de la astm, BPOC, tuberculoză, până la cancer pulmonar. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 235 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de astm. În ceea ce privește boala pulmonară cronică obstructivă, această afecțiune este responsabilă de mai mult de 3 milioane de decese la nivel mondial.

Citește și: