FDA aprobă o serie de algoritmi AI care cresc calitatea imaginilor obținute prin ecografie cardiacă și ghidează cadrele medicale care nu sunt specializate în ultrasonografie

  • Medicina digitală



Food and Drug Administration (FDA) a aprobat recent un software bazat pe inteligență artificială, care, integrat într-un dispozitiv care realizează ecografii cardiace, nu numai că ghidează cadrele medicale în efectuarea unei scanări, ci și îmbunătățește semnificativ calitatea imaginilor rezultate.

Software-ul este conceput pentru a ajuta cadrele medicale care nu au cunoștințe avansate în ultrasonografie, să realizeze o examinare imagistică corectă și sigură. Deși poate determina cu o mare acuratețe fracția de ejecție a inimii, diagnosticul final trebuie în continuare pus de către un medic.

abonare

Utilizarea acestui algoritm este destinată pacienților adulți, în scopul achiziționării unor imagini standard, din diferite unghiuri, ale cordului. În ceea ce privește compatibilitatea, momentan software-ul poate fi integrat în ecograful dezvoltat de către Tetratech Corporation, sau în orice alt dispozitiv cu specificații asemănătoare.

Pentru început, sistemul va fi folosit numai în departamentele în care există un volum semnificativ de pacienți, iar nevoia monitorizării constante și trierii acestora este foarte mare. Astfel, departamentele de urgență și de terapie intensivă sunt primele care se vor bucura de el.

Aprobare FDA algoritm inteligență artificială ecograf cardiac
În anul 2016, afecțiunile cardiovasculare au ucis aproximativ 17,9 milioane de persoane, iar 86% din aceste decese au fost atribuite infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral.

Software-ul bazat pe inteligență artificială a fost dezvoltat de către compania Capion Health. În principal, acesta are ca scop ghidarea cadrelor medicale în timpul efectuării unei examinări a inimii și în timpul punerii unui diagnostic, fapt care în mod normal ar solicita prezenta unui expert în ecografii.

 „Ecocardiografia este unul dintre cele mai utilizate instrumente de diagnostic pentru depistarea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Această aprobare primită de la FDA va ajuta cadrele medicale, persoane care poate nu sunt experte în ultrasonografie, să utilizeze un astfel de dispozitiv” – afirmă Robert Och, Director în cadrul Office of In Vitro Diagnostics and Radiological Health, FDA Center for Devices and Radiological Health.

Odată integrat într-un dispozitiv de ecocardiografie, software-ul ghidează cadrele medicale în timp real, în ceea ce privește modul în care să așeze și să miște scannerul pentru a obține cele mai bune imagini.

În același timp, acesta înregistrează și stochează imagini de cea mai înaltă calitate din fiecare sesiune de scanare. În plus, sistemul bazat pe inteligență artificială poate chiar să calculeze în mod automat fracțiea de ejecție a inimii. În ciuda acestor avantaje, diagnosticul final trebuie pus neapărat de către un medic cardiolog.

Pentru a putea fi aprobat, FDA a analizat date provenind din două studii independente. În cadrul primului studiu, 50 de pacienți au fost scanați comparativ, cu ajutorul software-ului integrat sau fără acesta.

Rezultatele au desemnat diferențe semnificative în calitatea imaginilor obținute. Cel de-al doilea studiu a presupus scanarea a 240 de pacienți de către 8 asistenți medicali, folosindu-se inteligența artificială integrată.

 „Această aprobare este importantă deoarece demonstrează potențialul pe care îl are inteligența artificială în creșterea și îmbunătățirea accesului la tehnologii de diagnostic eficiente și sigure” – continuă Ochs.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global. În anul 2016, aceste afecțiuni au ucis aproximativ 17,9 milioane de persoane, iar 86% din aceste decese au fost atribuite infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral. 

Din ce în ce mai multe tehnologii moderne abordează această problematică, fiind dezvoltate sisteme inteligente care să faciliteze și să îmbunătățească procesele de screening, diagnostic și tratament.

Unul dintre aceste sisteme, bazat pe algoritmi de inteligență artificială, a fost aprobat la începutul acestui an de către FDA, pentru a fi utilizat în detecția fibrilației atriale și suflului cardiac.

Citește și: