FDA: aprobare accelerată pentru combinația enfortumab vedotin-ejfv și pembrolizumab în cancerul urotelial avansat

  • Oncologie



Food and Drug Administration (FDA) a acordat autorizare accelerată pentru combinația enfortumab vedotin-ejfv (Padcev) și pembrolizumab, cu indicație în tratamentul adulților cu cancer urotelial avansat local sau metastatic, care nu sunt eligibili pentru chimioterapia pe bază de cisplatin. Aceasta este prima combinație dintre un conjugat anticorp-medicament și o imunoterapie din categoria inhibitorilor punctelor de control (anti-PD-1), aprobată pentru această indicație.

La pacienții care nu sunt eligibili pentru cisplatin, se folosesc agenți chimioterapici pe bază de carboplatin, însă în majoritatea cazurilor nu se obține un răspuns terapeutic durabil, iar toxicitatea e semnificativă. În cazurile în care există expresie PD-L1, imunoterapia a devenit o opțiune eficientă pentru tratamentul cancerului urotelial, fiind explorată studii clinice, pentru diferite stadii ale bolii, fie în monoterapie, fie în diferite combinații.

abonare

Combinația Padcev și pembrolizumab a determinat răspunsuri durabile la peste două treimi dintre pacienții cu cancer urotelial avansat și se anticipează că va schimba standardul în linia I de tratament.

Enfortumab vedotin-ejfv face parte din clasa conjugatelor anticorp-medicament (ADC). Anticorpul monoclonal are specificitate pentru nectina 4, o proteină prezentă la nivel tumoral. Acesta pătrunde în celulele maligne, unde eliberează un agent citotoxic, monometil auristatin E, (MMAE) care e legat de structura anticorpului.

Pembrolizumab este o imunoterapie din categoria inhibitorilor PD-1, având un efect sinergic. Acesta permite celulelor imune care ajung la nivel tumoral să recunoască celulele maligne și să optimizeze acțiunea ADC. S-a demonstrat deja că monoterapia cu pembrolizumab determină răspunsuri durabile. În cazul monoterapiei cu Padcev, datele acumulate indică un răspuns de 6-9 luni, în medie. Astfel, prin combinația dintre cele două se poate obține atât o reducere tumorală semnificativă, cât și un răspuns de durată.

Mecanism actiune enfortumab vedotin
Enfortumab vedotin – mecanism de acțiune. 1. Legarea de nectina 4, un antigen tumoral, de pe suprafața celulelor uroteliale 2. Agentul terapeutic e internalizat în celulele maligne și ajunge în lizozomi 3. Se eliberează MMAE 4. Chimioterapia țintită dezintegrează microtubulii, ceea ce blochează ciclul celular 5. Se declanșează apoptoza Sursa foto – NIH

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele din studiul de fază 1b/2 KEYNOTE-869 (EV-103), cohortele A și K. În cohorta A, pacienții au primit Padcev și pembrolizumab, iar în cohorta K au fost randomizați 1:1 pentru Padcev cu sau fără pembrolizumab. Obiectivul primar a fost rata generală de răspuns (ORR), iar obiectivele secundare au fost durata răspunsului (DOR), supraviețuirea generală și siguranța. Analiza de eficacitate a inclus 121 de pacienți din cele două cohorte, care au primit combinația terapeutică. Pacienții nu au mai primit tratament sistemic anterior și nu erau eligibili pentru cisplatin.

În grupul care a primit combinația terapeutică s-a obținut o rată de răspuns obiectiv (ORR) de 68%. 12% dintre pacienți au obținut un răspuns complet și 55% au obținut un răspuns parțial. În cohorta A, durata mediană a răspunsului a fost de 22,1 luni, iar în cohorta K nu fost atinsă.

În 2019, enfortumab vedotin-ejfv a primit aprobarea de comercializare din partea FDA pentru tratamentul adulților cu cancer urotelial, avansat local sau metastatic, care au primit anterior tratament neoadjuvant sau adjuvant cu inhibitori PD-L1 și chimioterapie pe bază de platină. În iulie 2021, Padcev a primit aprobare în monoterapie pentru cancerul urotelial avansat, la pacienții care au primit anterior un inhibitor PD-1/PD-L1.

Cele mai frecvente reacții adverse, care au apărut la peste 20% dintre pacienți au inclus: creșterea glicemiei, creșterea transaminazelor, scăderea hemoglobinei, neuropatia periferică, oboseala, alopecia.

Beneficiile clinice ale combinației enfortumab vedotin și pembrolizumab sunt evaluate în continuare în studiul de fază 3 EV-302, care va confirma datele pe care s-a bazat aprobarea din Statele Unite.

Terapiile de tip ADC (antibody-drug conjungates) sunt tratamente țintite care combină caracteristicile anticorpilor monoclonali de a se lega cu specificitate de antigene de suprafața de la nivelul celulelor tumorale cu agenți citotoxici. Acestea ajung la nivel tumoral, unde eliberează agentul citotoxic, care este de 10.000 mai puternic decât chimioterapia standard, însă efectele asupra țesutului sănătos sunt minime.

Citește și: