FDA aprobă pembrolizumab pentru cancerul de vezică urinară incipient, care nu răspunde la tratamentul BCG

  • Imuno-oncologia
  • Oncologie



Administrația Alimentelor și Medicamentelor SUA (FDA) a aprobat pembrolizumab (denumire comercială Keytruda) pentru cancerul de vezică urinară nerezecabil cu risc crescut de extindere și recurență, care nu a răspuns la imunoterapia BCG și care nu a invadat stratul muscular al peretelui vezical (non-muscle invasive bladder cancer– NMIBC). 

Studiul Keynote-057

Aprobarea FDA a venit în urma rezultatelor pozitive obținute de pembrolizumab în studiul Keynote-057, care s-a concentrat pe o populație specifică de pacienți cu cancer de vezică urinară: pacienți cu tumoră care nu invadează stratul muscular (NMIBC) însă prezintă risc crescut de extindere și recurență, și care nu răspund la tratament cu BCG. Dintre aceștia, cohorta cu rezultatele cele mai bune a fost constituită din pacienți cu carcinom in situ, cu sau fără formă histologică papilară a tumorii, care au refuzat sau nu au fost eligibili pentru procedura de cistectomie (pasul terapeutic uzual în cazul lor), iar FDA a aprobat utilizarea pembrolizumab la pacienții care îndeplinesc toate aceste condiții.

abonare

Rezultatele cele mai recente ale studiului Keynote-057 de fază II au fost prezentate în cadrul simpozionului ASCO 2019, dedicat cancerelor genito-urinare. Astfel, cohorta descrisă mai sus a cuprins 103 pacienți, dintre care:

  • 38.8% au avut răspuns complet la tratament după 3 luni de tratament;
  • Dintre aceștia, 72.5% au menținut răspunsul complet o perioadă mediană de 14 luni;
  • 80.2% dintre pacienți au avut un răspuns durabil, de cel puțin 6 luni;
  • De-a lungul perioadei de urmărire, niciun pacient nu a prezentat forme avansate de boală, cu invazie musculară sau metastaze;
  • Profilul de siguranță a fost similar experienței anterioare cu pembrolizumab: 63.1% dintre pacienți au acuzat simptome legate de tratament ( prurit, fatigabilitate, diaree, etc.).
Dr Arjun Vasant Balar, autor al studiului Keynote-057- pembrolizumab în cancerul de vezica urinara incipient
Dr. Arjun Balar, autor principal al studiului Keynote-057, prezintă rezultatele pembrolizumab în cancerul vezical incipient, în cadrul Întâlnirii ASCO 2019 pe tema cancerelor genito-urinare © ASCO/Todd Buchanan 2019

Eficiența pembrolizumab va fi studiată în cancerul vezical în continuare, prin compararea pacienților sub tratament BCG cu pacienți care primesc, în plus, pembrolizumab.

Cancerul de vezică urinară și imunoterapia specifică acestuia

Cancerul de vezică urinară este un tip tumoral relativ frecvent, ocupând locul 5 ca incidență, și reprezentând 6.6% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial. Deși este clasificat cu ajutorul sistemului standard TNM, cea mai frecventă formă de cancer vezical este denumită NMIBC și reprezintă 70-75% din totalul cazurilor. Non-muscle invasive bladder cancer, sau NMIBC, reprezintă o formă incipientă a bolii, care a afectat doar mucoasa și lamina propria vezicale (fără afectarea stratului muscular).

Terapia țintită în tratarea cancerului de vezică urinară
Terapia țintită în tratarea cancerului de vezică urinară
Sursa foto: Cancer Today

Înainte de dezvoltarea imunoterapiilor actuale, precum inhibitorii de puncte de control sau terapiile celulare CAR-T, cancerul de vezică urinară beneficia de un tratament neobișnuit: vaccinul Bacillus Calmette–Guérin contra tuberculozei. Prin introducerea vaccinului (care constă din bacterii Mycobacterium bovis inactivate) direct în cavitatea vezicală, imunitatea înnăscută este stimulată și atacă și celulele tumorale de la nivelul peretelui vezical. 

mecanism actiune inhibitori puncte control pd-1 pd-l1
Mecanismul de acțiune al imhibitorilor punctelor de control, precum pembrolizumab.

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal ce blochează interacțiunea PD-L1 cu PD-1 și CD80. Fiziologic, interacțiunea dintre PD-L1 și PD-1 are rolul de a inhiba limfocitele T, menținând activitatea sistemului imun în limite normale, prevenind distrugeri tisulare sau fenomene autoimune. Unele tipuri de cancer se folosesc de această cale, pentru a inhiba răspunsul imun. Inhibitorii PD-L1 și PD-1 împiedică acest mecanism adaptativ al celulelor maligne. Acesta este deja aprobat pentru tratamentul unor tipuri agresive de cancer, precum cancerul pulmonar, esofagian, cancerul de cap și gât, limfomul sau melanomul.

Opinia EMA asupra utilizării pembrolizumab în cancerul vezical va fi cel mai probabil formulată în decursul următoarelor luni.

Această aprobare poate conduce la un nou standard terapeutic pentru pacienții care nu mai răspund, sau sunt rezistenți, la terapia BCG, împreună cu chirurgia radicală (excizia vezicii urinare- cistectomia)- care este frecvent asociată cu o scădere a calității vieții și morbidități semnificative pentru pacient. 

Citește și: