FDA aprobă vosoritide, prima terapie care stimulează creșterea copiilor cu acondroplazie, cu vârste de peste 5 ani

  • Acces la inovațieFDA (U.S. Food and Drug Administration) a aprobat Voxzogo (vosoritide), terapie injectabilă care stimulează creșterea copiilor cu acondroplazie și cartilaje de creștere deschise, în vârstă de peste cinci ani (copii care au încă potențial de creștere). Această aprobare îndeplinește o nevoie medicală nesatisfăcută pentru peste 10.000 de copii din SUA cu acondroplazie, cea mai comună formă de nanism.

„Prin această aprobare, copiii cu statură mică din cauza acondroplaziei beneficiază de o opțiune de tratament care vizează cauza de bază ce împiedică creșterea”, a declarat Dr. Theresa Kehoe, director al Diviziei de Endocrinologie din cadrul Centrului FDA de Evaluare și Cercetare a Medicamentelor.

Acondroplazia este o boală genetică care determină statură mică și creștere disproporționată a persoanelor afectate. Pacienții cu acondroplazie prezintă o mutație genetică care determină activarea excesivă a receptorului 3 al factorului de creștere a fibroblastelor (o genă de reglare a creșterii), ceea ce împiedică creșterea normală a oaselor. Voxzogo funcționează prin legarea specifică de receptorul B al peptidului natriuretic, care reduce activitatea genei de reglare a creșterii și stimulează creșterea osoasă.

abonare

Siguranța și eficacitatea Voxzogo în îmbunătățirea creșterii au fost evaluate într-un studiu de fază 3, dublu-orb, controlat placebo, pe o durată de un an, care a inclus pacienți de peste cinci ani, cu acondroplazie și epifize deschise. Cei 121 de participanți înrolați în studiu, au fost desemnați aleatoriu pentru a primi fie Voxzogo sub formă de injecție subcutanată, fie placebo.

Pacienții care au primit Voxzogo au crescut în medie cu 1,57 centimetri mai mult pe parcursul unui an, comparativ cu cei care au primit placebo. Potrivit companiei producătoare, BioMarin Pharmaceutical, datele sugerează că pacienții cu acondroplazie ar putea atinge înălțimi similare copiilor din populația generală, dacă sunt tratați de-a lungul copilăriei. Este așteptat ca tratamentul să fie eficient și la pacienții mai tineri, cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani, deoarece atât boala, cât și mecanismul de acțiune al Voxzogo este același la toate grupele de vârstă mică. În prezent se desfășoară un studiu de fază 2 care a înrolat copii și sugari în vârstă de 0-5 ani.

Cele mai frecvente efecte secundare ale Voxzogo includ reacții la locul injectării, vărsături. Prospectul Voxzogo menționează hipotensiunea arterială ca avertisment și precauție.

rezultate studiu vasoritide acondroplazie
Rezultatele studiului privind eficacitatea vasoritide în îmbunătățirea creșterii copiilor cu acondroplazie. Sursa foto: The Lancet.

FDA a autorizat Voxzogo printr-o procedură de aprobare accelerată, care permite aprobarea timpurie a medicamentelor care tratează afecțiuni grave și satisfac o nevoie medicală nesatisfăcută, pe baza obținerii unui obiectiv clinic intermediar sau surogat. O condiție a acestei aprobări accelerate este derularea unui studiu post-comercializare care va evalua, în cazul de față, înălțimea finală la vârsta adultă a pacienților cu acondroplazie tratați cu Voxzogo. Terapia a primit, de asemenea, desemnarea de examinare prioritară. Potrivit BioMarin Pharmaceutical, odată cu primirea aprobării din partea FDA, Voxzogo ar trebui deveni disponibil în SUA începând cu luna decembrie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vosoritide în luna august pentru tratamentul copiilor cu acondroplazie, începând de la vârsta de doi ani până la închiderea cartilajelor de creștere, de obicei 13-17 ani. Însă autoritatea sanitară a fiecărei țări europene va stabili în cele din urmă dacă și în ce măsură va subvenționa medicamentul.

Din cauza incertitudinilor legate de rezultatele terapeutice pe termen mai lung, evaluatorii HTA din Europa vor fi precauți în ceea ce privește acoperirea terapiei și vor solicita studii suplimentare după punerea pe piață pentru a demonstra legătura între efectul asupra ameliorării vitezei de creștere și anumite beneficii, precum reducerea evenimentelor de stenoză spinală și a problemelor respiratorii. Experții prevăd un nivel limitat de acoperire a vosoritide în Europa, până când compania BioMarin va demonstra că medicamentul reduce complicațiile pe termen lung ale bolii. Cu toate acestea, este posibil ca mulți copii și familii să perceapă aproape imediat îmbunătățiri asupra calității vieții încă de la începerea tratamentului cu vosoritide, inclusiv în ușurința de efectuare a activităților de zi cu zi.

Voxzogo acondroplazie aprobare fda
FDA a aprobat Voxzogo (vosoritide), terapie injectabilă care stimulează creșterea copiilor cu acondroplazie și cartilaje de creștere deschise, în vârstă de peste cinci ani.

Ce este acondroplazia?

Acondroplazia este o tulburare genetică ce afectează creșterea osoasă, în special a oaselor lungi de la nivelul membrelor. Este cauzată de mutații ale genei FGFR3, care codifică instrucțiuni privind sinteza unei proteine implicată în creșterea și dezvoltarea oaselor. Două mutații specifice ale genei FGFR3 sunt responsabile pentru aproape toate cazurile de acondroplazie. Aceste mutații determină o activitate excesivă a genei, ceea ce împiedică procesul natural de creștere, prin care țesutul cartilaginos este înlocuit de țesut osos.

Acondroplazia este o formă dizarmonică sau disproporționată de nanism, afectând în special membrele, spre deosebire de alte forme armonice de nanism, care afectează întregul schelet. Talia finală a acestor pacienți atinge în jur de 130 de centimetri. Pe lângă statura mică, mutațiile pot provoca complicații cum ar fi apneea în somn, infecții ORL recurente, lordoză. Probleme mai grave includ îngustarea canalului spinal (stenoză spinală) și hidrocefalia.

Evoluţia pacienților cu acondroplazie este bună şi prognosticul de viaţă este normal, cu excepția cazurilor de compresie la nivelul coloanei vertebrale. Tratamentul poate include tratamente cu hormon de creștere și intervenții chirurgicale menite să corecteze problemele coloanei vertebrale sau ale celorlalte oase, precum și reducerea presiunii intracraniene în cazurile de hidrocefalie.

Citește și: