FDA aprobă dapagliflozin pentru reducerea spitalizărilor provocate de insuficiența cardiacă la pacienții cu diabet de tip 2

  • Acces la inovație



Dapagliflozin (Farxiga), un medicament antidiabetic, a fost aprobat în SUA pentru a reduce riscul spitalizărilor provocate de insuficiența cardiacă la adulții cu diabet de tip 2 care asociază boală cardiovasculară sau factori de risc cardiovasculari multipli.

Aprobarea din partea FDA vine la câteva luni de la prezentarea rezultatelor studiului DECLARE-TIMI 58 asupra efectelor cardiovasculare ale dapagliflozin. Datele au arătat că inhibitorul cotransportorului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT-2) reduce semnificativ spitalizările determinate de insuficiența cardiacă și scade gradul de afectare funcțională renală. Aprobarea de către FDA o urmează pe cea din partea Uniunii Europene de la începutul verii, atunci când indicațiile medicamentului au fost modificate pentru a include datele cu privire la efectele cardiovasculare (CV).

abonare
Sursa foto: europeanpharmaceuticalreview.com/

„Este o veste promițătoare pentru cele 30 de milioane de pacienți cu diabet de tip 2 din SUA, deoarece insuficiența cardiacă este una dintre cele mai precoce complicații cardiovasculare. Farxiga oferă acum șansă medicilor să intervină mai rapid și să reducă riscul de spitalizări din cauza insuficienței cardiace”, a declarat Ruud Dobber, vice-președintele executiv al diviziei de biofarmaceutice din cadrul companiei producătoare, AstraZeneca.

Dapagliflozin este primul reprezentant al clasei de inhibitori SGLT-2 aprobat pentru indicația de reducere a riscului de spitalizare pentru insuficiența cardiacă. Prospectele celorlalte două medicamente din clasa inhibitorilor SGLT-2, empagliflozin (Jardiance) și canagliflozin (Invokana), au fost modificate pentru a include efectele cardiovasculare benefice pe baza rezultatelor studiilor EMPA-REG OUTCOME și CANVAS. Aceste două medicamente au indicații diferite, de a reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Dapagliflozin scade frecvența deceselor și a internărilor prin insuficiență cardiacă în diabetul de tip 2

Studiul DECLARE-TIMI 58 este un studiu randomizat, dublu orb, controlat placebo, multicentric (33 de țări) care a înrolat 17.000 de pacienți cu vârstă de peste 40 de ani, diagnosticați cu diabet de tip 2. A fost evaluat efectul suplimentării terapiei standard antidiabetice cu dapagliflozin (10 mg/zi) asupra rezultatelor cardiovasculare la pacienții care îndeplineau una dintre următoarele condiții:

  • Boală vasculară aterosclerotică (boală cardiacă ischemică, boală cerebrovasculară sau boală arterială periferică);
  • Multipli factori de risc pentru boala vasculară aterosclerotică (vârstă avansată, dislipidemie, hipertensiune arterială, fumat)
Schema studiului DECLARE-TIMI 58
Etapele studiului DECLARE-TIMI 58

Rezultatele studiului au fost prezentate în urmă cu un an în cadrul sesiunilor științifice ale American Heart Association și publicate în revista New England Journal of Medicine în luna ianuarie 2019.

Principalele rezultate anunțate privind efectele cardiovasculare ale dapagliflozin au fost:

  • Atingerea țintei de siguranță de noninferioritate asupra evenimentelor adverse CV;
  • Atingerea țintei primare de eficacitate: reducerea spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă sau a deceselor de cauza cardiovasculară;
  • Au fost observate mai puține evenimente adverse CV dar nu s-a atins pragul de semnificație statistică.
Rezultatele studiului DECLARE-TIMI 58
Sursa foto: practicalcardiology.com

Pe baza unor studii aflate în desfășurare, FDA a a acordat medicamentului dapagliflozin statut prioritar pentru următoarele indicații:

Rolul inhibitorilor SGLT-2 în afectarea cardiovasculară din diabet

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. Au demonstrat în studiile anterioare beneficii CV la pacienții cu diabet de tip 2.

Riscul crescut de evenimente cardiovasculare aterosclerotice și insuficiență cardiacă este în continuare crescut la persoanele cu diabet zaharat tip 2, chiar și atunci când există un control bun al glicemiei, trigliceridelor și al greutății corporale. Mortalitatea cardiovasculară este principala cauză de deces în diabetul de tip 2.

Și alți inhibitori SGLT-2 sunt aprobați pentru tratamentul diabetului de tip 2, alături de dapagliflozin. Empagliflozin are indicație de reducere a mortalității cardiovasculare la pacienții cu diabet și boală aterosclerotică. Canagliflozin reduce evenimentele cardiovasculare majore.

Studiile asupra efectelor cardiovasculare ale inhibitorilor SGLT-2
Sursa foto: Morris D (2019) SGLT2 inhibitors – moving on with the evidence. Journal of Diabetes Nursing 23: JDN077

Citește și: