FDA: aprobare pentru o soluție de inteligență artificială care poate ajuta medicul în diagnosticul rapid și precis al accidentului vascular cerebral

  • Medicina digitală



FDA a aprobat comercializarea software-ului Viz.ai Contact, bazat pe inteligență artificială, care analizează examenele imagistice de tipul CT și identifică pacienții care ar putea suferi un episod de AVC. Odată identificate cazurile de mare risc, software-ul trimite o notificare medicului specialist pentru ca acesta să poată acționa corespunzător.

Algoritmii de inteligență artificială reprezintă o categorie de sofware-uri care intervin în deciziile clinice, ajutând medicii să aleagă cele mai potrivite metode de tratament pentru un pacient.

abonare

„AVC-urile pot cauza daune serioase și ireversibile pacienților. Aplicația de care ar putea beneficia pacienții vine în ajutorul acestora, prin notificarea precoce a unui medic specialist în legătură cu situația în care se află. Un tratament rapid poate scădea considerabil progresia unui AVC” – afirmă Robert Ochs, director adjunct al departamentului de sănătate radiologică în cadrul FDA’s Center for Devices and Radiological Health.

Aplicația Viz.ai Contact este de fapt un software de triaj care folosește un algoritm AI (artificial intelligence) pentru a căuta în imaginile CT ale pacienților indicatori care să conducă la un potențial risc de atac vascular cerebral. Cu toate acestea, aplicația nu are ca scop înlocuirea unei evaluări complete a pacientului.

După ce software-ul identifică un caz care prezintă risc mare de a întâmpina un episod de AVC, acesta trimite o notificare personalului medical, pentru ca pacientul respectiv să poată fi văzut în cel mai scurt timp de către un specialist. Acesta va analiza încă o dată imaginea CT a pacientului și va putea confirma dacă într-adevăr este nevoie de o intervenție sau nu.

Notificarea poate fi trimisă pe orice device mobil, tabletă sau smartphone.

Aprobarea de pre-comercializare s-a făcut pe baza unui studiu retrospectiv în care software-ul celor de la Viz.ai a primit pentru analiză 300 de imagini CT. Capacitățile aplicației au fost testate comparativ cu cele ale medicilor neuro-radiologi. Rezultatele au confirmat abilitatea acestuia de a detecta blocaje la nivelul vaselor mari de sânge din creier.

Aplicația este destinată utilizării de către medicii neurologi, neuro-intervenționiști și alți specialiști cu training similar. Software-ul este limitat în analiza imaginilor CT și nu trebuie utilizat drept metodă de înlocuire a evaluărilor complete ale pacienților.

Citește și: