FDA recomandă evitarea consumului de alimente cărora le-a fost adăugat azot lichid cu puțin timp înainte de a fi consumate

  • Health literacyFood and Drug Administration (agenția de reglementare a alimentelor și medicamentelor din Statele Unite) recomandă consumatorilor să evite orice mâncare sau băutură, căreia i-a fost adăugat azot (nitrogen) lichid. De obicei, acest tip de produse sunt gustări reci vândute sub denumiri ca: „dragon breath” (respirație de dragon), „heaven breath” (respirația cerului) sau „nitro puff”. Din cauza adăugării azotului lichid cu puțin timp înainte de a fi consumate, aceste alimente și băuturi pot afecta pielea și organele interne dacă sunt ingerate în mod greșit.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org

Azotul lichid, deși nu este toxic, poate cauza răni la nivelul pielii și organelor interne dacă este gestionat necorespunzător sau alimentele sunt consumate la temperatură extrem de scăzută. Inhalarea vaporilor de azot lichid, dintr-o gustare sau băutură, imediat după ce azotul lichid a fost adăugat, poate cauza dificultăți în respirație, mai ales în cazul persoanelor cu astm.

abonare

Alimentele și băuturile preparate prin adăugarea azotului lichid imediat înainte de a fi consumate sunt vândute în majoritatea locurilor care comercializează răcoritoare și gustări reci. De asemenea, băuturile alcoolice sau fără alcool, preparate cu azot lichid, degajă vapori fini, cu aspect de ceață.

Agenția a emis această avertizare în urma mai multor cazuri de rănire, cauzate de azotul lichid din alimente și băuturi. Au fost raportate și cazuri care prezentau dificultăți respiratorii după inhalarea vaporilor. Rănile au fost cauzate de prezența azotului lichid, chiar și după evaporarea aparent totală.

De obicei, alimentele care sunt tratate cu azot lichid cu mai mult timp înainte de comercializare și consum, sunt tratate astfel încât evaporarea să fie completă la momentul comercializării, nemaiprezentând un risc pentru consumatori.

Consumatorilor care experimentează disconfort sau sunt răniți în timp ce folosesc azotul lichid ori consumă alimente care îl conțin adăugat cu puțin timp înainte, le este recomandat să consulte medicul cât mai curând cu putință.

Citește și: