STUDIU. Consumul ridicat de alimente ultra-procesate ar putea crește riscul de cancer

  • Altfel despre Cancer



Noul studiu NutriNet-Santé corelează consumul ridicat de alimente procesate cu un risc crescut de cancer, în special cancer la sân. Cercetătorii din spatele studiului au concluzionat că o creștere cu 10% a raportului de mâncare ultra-procesată în dietă crește riscul total de cancer cu 12% și riscul de cancer la sân cu 11%.

Echipa de cercetători condusă de medicul epidemiolog Bernard Srour a folosit o serie de chestionare online pentru a analiza obiceiurile de consum alimentar ale 104.980 de participanți (21,7% băbați și 78,3% femei, cu vârstă medie de 42,8 ani), apoi a urmărit starea de sănătate a participanților folosind informații din baza națională de date medicale.

abonare

În perioada de follow-up a studiului au fost identificate 2.228 de cazuri de cancer, dintre care 739 cancere la sân, 281 cancere la prostată și 153 cancere colorectale. Cercetătorii au observat o corelație semnificativă între consumul de alimente ultra-procesate și incidența totală a cancerului, în special cancerul la sân.

Grăsimile și sosurile ultra-procesate, precum și alimentele și băuturile bogate în zahăr au fost asociate cu cel mai crescut risc de cancer la sân.

Cercetătorii au formulat câteva ipoteze pentru a explica legătura dintre mâncarea procesată și riscul crescut de cancer. Potrivit lor, alimentele ultra-procesate sunt mai puțin nutritive și sățioase decât cele preparate în casă. De asemenea, conțin o cantitate mult mai mare de grăsimi, sodiu, zahăr și fibre de slabă calitate, elemente care contribuie la instalarea obezității. Obezitatea în sine este un factor de risc major pentru cancerele care apar la nivelul sânilor, stomacului, ficatului, pancreasului, ovarului, prostatei, rinichilor și alte organe.

O altă ipoteză tratează numărul mare de aditivi folosiți în preparatele ultra-procesate. Deși legea limitează cantitatea aditivi folosiți în alimente, efectele consumului cumulat, pe termen lung, al acestora nu este bine cunoscut. De exemplu, dioxidul de titaniu, des folosit ca aditiv alimentar, a fost evaluat de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională de Cercetare în Cancer ca „posibil carcinogen”.

Mai jos, puteți asculta un podcast în care autorii studiului vorbesc despre efectele alimentelor ultra-procesate asupra sănătății:

Potrivit echipei de cercetători din spatele NutriNet-Santé, rezultatele studiului trebuie confirmate în viitor de cercetări la scară largă, pe alte populații și în spații diferite.

Marji McCullough, director strategic de epidemiologie nutrițională la American Cancer Society, recomandă prudență când vine vorba despre asocierea alimentelor ultra-procesate cu riscul de cancer.

„Acest studiu nu înseamnă că oamenii ar trebui să se îngrijoreze că vor face cancer dacă mănâncă un covrig. Studiul a luat în considerare obiceiuri de alimentație, nu ingrediente specifice, iar informațiile adunate susțin ceea ce știm deja” – Marji McCullough

Sistemului NOVA de clasificare a produselor alimentare în funcție de gradul de procesare. Potrivit acestui sistem, alimentele ultra-procesate sunt produse industrial și conțin substanțe care nu se folosesc în mod normal în preparatele culinare. La acestea se adaugă aditivi meniți să imite aroma alimentelor neprocesate sau să ascundă trăsături nedezirabile (culoare, aromă, consistență).

În ultimele decenii, obiceiurile alimentare umane s-au schimbat pentru a include din ce în ce mai multe alimente procesate și ultra-procesate. Cercetări efectuate în Europa și SUA au arătat că produsele alimentare ultra-procesate reprezintă 25-50% din totalul alimentelor consumate zilnic.

Articole recomandate:

INFOGRAFIC: Pașii corecți către o alimentație sănătoasă

STUDIU. Fumat, colesterol, alcool, sare, fructe, legume, activitate fizică. Românii știu ce este sănătos, dar puțini aplică în viața de zi cu zi

Care sunt tipurile de cancer care pot fi prevenite 100%? Cum putem preveni cele mai frecvente tipuri de cancer?

CE SPUN STUDIILE: despre consumul de grăsimi și riscul de a face o boală a inimii sau a arterelor