Femeile însărcinate sau aflate în postpartum ar trebui evaluate pentru riscul depresiei perinatale

  • Health literacy



Un nou ghid propus de US Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă screening-ul tuturor femeilor însărcinate și celor aflate în postpartum pentru riscul depresiei perinatale. Femeile ce se dovedesc a fi expuse riscului ar trebui să fie îndrumate către consiliere.

Recomandarea de nivel B, publicată online pe 28 august 2018, se referă la femeile care sunt însărcinate sau aflate în primul an după naștere și nu se aplică femeilor care au un diagnostic curent de depresie.

abonare

Factorii de risc pentru depresia perinatală includ istoricul depresiei în sine sau al unui membru al familiei, istoricul abuzului fizic sau sexual, experiența unei sarcini neplanificate sau nedorite, factorii de stres cotidieni, diabetul pregestațional sau gestațional, dar și complicațiile sarcinii, cum ar fi contracțiile premature sau hiperemeza. Factorii sociali asociați cu un risc crescut includ statutul socio-economic scăzut, sprijinul social sau financiar inadecvat și părinții adolescenți.

“Există date limitate privind cea mai bună modalitate de a identifica femeile cu risc crescut de depresie perinatală. O abordare pragmatică, bazată pe populațiile incluse în evidența sistematică, ar fi aceea de a oferi consiliere femeilor cu una sau mai multe dintre următoarele: un istoric al depresiei, simptome depresive curente (care nu ating un prag de diagnosticare) sau anumiți factori de risc socio-economici (de exemplu, venituri mici, părinți tineri sau singuri)” – au declarat autorii.

Studiile au dovedit că intervențiile de consiliere sunt eficiente în prevenirea depresiei perinatale la femeile cu risc crescut și au constatat că potențialele daune asociate acestor intervenții sunt mici. Intervențiile de consiliere pentru prevenirea depresiei perinatale au inclus în principal terapia comportamentală cognitivă și terapia interpersonală. Terapia cognitivă utilizează intervenții precum educația pacientului, stabilirea obiectivelor, tehnici pentru a identifica și schimba modelele de gândire maladaptive și activarea comportamentală. Terapia interpersonală este folosită pentru a trata problemele interpersonale despre care se crede că joacă un rol important în dezvoltarea sau prelungirea tulburărilor psihologice și include utilizarea de întrebări deschise și clarificatoare, jocul de rol și analiza deciziilor și a comunicării.

Analiza rezultatelor a luat în considerare studiile privind femeile cu simptome sau tulburări de sănătate mintală, dar a exclus studiile care se concentrau asupra femeilor cu diagnostic depresiv sau simptome depresive severe, femeilor aflate în prezent în tratament pentru o tulburare depresivă și femeilor cu psihoze sau tulburări de dezvoltare.

Una din șapte femei suferă de depresie perinatală
Una din șapte femei suferă de depresie perinatală. Sursa: Stocksnap

Depresia perinatală afectează mai mult de una din șapte femei din Statele Unite, numărul variind în funcție de vârstă, rasă, etnie și alți factori socio-demografici. Rata de depresie perinatală este mai mare în rândul femeilor în vârstă de 19 ani sau mai tinere, femeilor de origine amerindiană, celor care au mai puțin de 12 ani de educație, femeilor necăsătorite și celor care au experimentat cel puțin șase evenimente stresante în ultimele 12 luni.

Actele de auto-rănire sunt rare în cazul femeilor cu depresie perinatală; cu toate acestea, femeile cu tulburări depresive experimentează mai multe gânduri de a-și răni sugarii decât femeile fără tulburări. În plus, depresia perinatală afectează în mod negativ capacitatea femeii de a-și crește copilul, iar copiii femeilor afectate de depresie pot avea probleme în dezvoltarea emoțională și cognitivă.

Simptomele depresiei perinatale includ scăderea interesului și a energiei, starea de spirit deprimată, modificări ale programului de somn sau ale tiparelor de alimentație, dificultăți de gândire sau concentrare, senzație de inutilitate și idei repetate de suicid. Pentru stabilirea diagnosticului de depresie, starea de deprimare sau pierderea de interes trebuie să aibă loc și să fie prezentă timp de cel puțin 2 săptămâni.

Depresia perinatală este mai severă decât sindromul postpartum “baby blues” – “o perturbare caracterizată de dispoziții tranzitorii, ce constau în plâns, iritabilitate, oboseală și anxietate, dar care se rezolvă, de obicei, în termen de 10 zile de la naștere” – explică autorii ghidului.

Citește și: