Gilteritinib, aproape de aprobare în Europa pentru tratamentul pacienților adulți cu leucemie mieloidă acută cu mutație FLT3

  • Acces la inovație
  • Medicina personalizată



Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului (CHMP) a recomandat la întrunirea din luna septembrie, acordarea autorizației de introducere pe piață pentru gilteritinib (Xospata) pentru tratamentul pacienților adulți care au leucemie mieloidă acută refractară sau recidivantă (AML) cu mutație FLT3. De obicei, aprobarea propriu-zisă este dată 6 săptămâni mai târziu.

Xospata, gilteritinib
Gilteritinib, aproape de aprobare în Europa pentru tratamentul pacienților adulți cu leucemie mieloidă acută cu mutație FLT3

Gilteritinib are statut de medicament orfan și a fost revizuit în cadrul procedurii de evaluare accelerată a EMA, rezervată medicamentelor de interes major pentru sănătatea publică.

abonare

Conform CHMP, AML afectează aproximativ 1 din 10.000 de persoane din Uniunea Europeană, iar  mutația FTL3 apare la aproximativ o treime din pacienți, făcând boala extrem de agresivă.

În noiembrie 2018, Food and Drug Administration a aprobat gilteritinib pentru aceeași indicație, mutația genetică pe care medicamentul acționează fiind diagnosticată cu ajutorul unui test aprobat de asemenea. Mai exact, FDA a extins indicația pentru testul de mutații genetice LeukoStrat CDx FLT3, care se utilizează împreună cu gilteritinib pentru a detecta mutația FLT3 la pacienții cu AML.

Studiul care a condus la aprobare

Aprobarea gilteritinibului s-a bazat pe o analiză a studiului ADMIRAL, care a inclus 138 de pacienți adulți cu AML recidivantă sau refractară având una dintre mutațiile FLT3 ITD, D835 sau I836, identificate cu ajutorul testului LeukoStrat CDx FLT3. Gilteritinib a fost administrat oral în doză de 120 mg zilnic până la toxicitate inacceptabilă sau lipsa beneficiilor clinice. După o monitorizare mediană de 4,6 luni, 29 de pacienți au obținut remisiune completă sau remisiune completă cu recuperare hematologică parțială.

Administrarea gilteritinib în monoterapie a oferit o rată de supraviețuire totală și rate de răspuns semnificativ mai mari decât chimioterapia standard la această populație de pacienți. În condițiile în care chimioterapia standard, care a fost singura opțiune până acum, oferă rate mici de remisiune și de scurtă durată și o supraviețuire mediană de 2 până la 4 luni, noul medicament este o nouă speranță pentru pacienți și avansarea în prima linie de tratament ar putea fi o strategie salvatoare.

Rata mediană de supraviețuire totală pentru pacienții care au primit gilteritinib a fost de 9,3 luni, comparativ cu 5,6 luni pentru pacienții care au primit chimioterapie. 37% dintre pacienții care au primit gilteritinib au supraviețuit la un an, comparativ cu doar 17% dintre pacienții care au primit chimioterapie.

Dintre cei 106 de pacienți care erau dependenți de transfuzii cu celulele roșii din sânge (eritrocite) și / sau de transfuzii cu trombocite la momentul inițial, 33 (31,1%) au devenit independenți de acestea în decursul unei perioade de 56 de zile de la începutul tratamentului. În cazul celor 32 de pacienți independenți încă de la înrolarea în studiu de cele două tipuri de transfuzii, 17 (53,1%) au rămas independenți în decursul celor 56 de zile de la începutul tratamentului.

Citește și: